Beeld: Srixon
Equipment

Darius van Driel over zijn golfmateriaal: 'Mijn ijzers zijn wel echt oud, ja'

Beeld: Srixon
Wat heeft DP World Tour-speler Darius van Driel in zijn tas zitten? Welke clubs gebruikt hij in 2025 en hoe komt hij tot zijn keuzes? "Je wisselt pas van een club als die even goed of beter is."

Darius van Driel staat bekend als gedetailleerd en kritisch als het gaat om zijn materiaal. Hij test veel, maar verandert niet zomaar van clubs. In deze vraag-antwoord vertelt Darius over zijn keuze voor Srixon, de moeilijkheid van het vervangen van zijn houten-3, nieuwe wedges en de zoektocht naar de perfecte driver.

Ben je veel met je materiaal bezig? En zou je kunnen zeggen dat je een 'materiaalnerd' bent?
"Ja, ik ben eigenlijk wel veel met materiaal bezig, maar kom altijd uit op dezelfde spullen, haha. Ik switch niet vaak van clubs en als iets in mijn tas zit, gaat het er niet snel uit. Met de driver is de switch makkelijk gemaakt, maar met de ijzers is dat lastiger. Het is heel persoonlijk en de juiste cijfers moeten eruit komen. IJzers moet je in combinatie met een bal kiezen en ook rekening houden met de ondergrond. Je kijkt toch elke keer naar beneden, op de club, dus het uiterlijk moet ook vertrouwen uitstralen."

Je speelt met relatief oude ijzers. Waarom?
"Mijn ijzers zijn wel echt oud, ja. Ik speel met de eerste generatie Srixon Z-Forged blades en die zijn inmiddels zes jaar oud. Op de tour is dat best oud, maar ze bevallen ontzettend goed. Mijn ijzers slijten snel, vooral mijn ijzer-8, waarmee ik veel train. Soms moet ik een andere ijzer-8 in de tas gooien, omdat de groeven sneller slijten dan de rest van de set."

Maken ze deze ijzers dan nog wel of kom je net als Joost Luiten in de problemen met ijzers die niet meer te krijgen zijn?
"Ik ben nu wel met mijn laatste set bezig. Je wisselt pas van een club als die even goed of beter is. Ik word ook wat ouder, dus ik kijk naar iets wat makkelijker en vergevingsgezinder is. Ik speel nu met pure blades, maar elke keer als ik naar een model ga met een beetje cavity back, verlies ik een beetje afstand. De zool van Srixon helpt om op veel verschillende manieren een ijzer verder te slaan. Maar je moet wel kunnen scoren en dat blijft een gevoelsding. Ik zeg weleens gekscherend dat ik niet naar de Slingshots van Nike (zeer grote vergevingsgezinde ijzers waar je ver mee kan slaan, red.) wil overstappen, want dan kan je de bal helemaal niet meer controleren vanuit een mindere ligging."
darius van driel

Wat spreekt je aan in Srixon?
"Toen ik professional werd, ging ik over op Srixon omdat ik een combo-set wilde: een deel blades en een deel cavity back. Srixon was destijds het enige merk waarbij ik zelf de overgang goed kon bepalen. Bij veel andere merken werd de gapping te groot. Daarnaast maakt Cleveland, dat onderdeel is van Srixon, altijd heel goede wedges. Samen met Vokey zijn dat de beste wedgemakers in mijn ogen. Daarnaast blijven ze altijd innoveren, en dat is belangrijk."

Hoe vaak vervang je je wedges?
"Meestal wissel ik om de vier maanden, want dan zijn ze op door het intensieve gebruik. Ik houd niet van te nieuwe wedges, want dan sla ik de cover van de bal af. Ik wil ook niet dat ze te veel spinnen. Een nieuwe wedge sla ik eerst in voordat ik ze echt in de tas stop."

Waarom hoor je vaak van professionals dat de houten-3 de moeilijkste club is om te vervangen?
"Daar ben ik het mee eens. Ik speel met een TaylorMade SIM houten-3 (13,5 graden) met een Ventus TR shaft (60 TX). Die club is gewoon perfect voor mij en een vervanger vinden die precies hetzelfde doet, is lastig. Alles moet precies goed zijn. Afstand, spin, launch angle."

Je had in Kenia vorig jaar toen je won een andere set-up dan normaal. Waarom?
"Ja, daar speel ik best wel met mijn materiaal. Ik heb een oude TaylorMade SIM 1-hybride met een scherpe leading edge (de snijrand van een club, red.). Die helpt me de bal makkelijk van de grond af te plukken. In Nederland sla ik die door de hoeveelheid spin misschien 180 meter, maar op hoogte in Kenia gaat die 206 meter. Daar heb ik mijn houten-3 niet nodig, want die sla ik op zeeniveau al 243 meter carry en in Kenia bijna 260/265 carry. Dan gooi ik die eruit en neem ik een 19 graden-hybride mee. Die sla ik normaal 215 meter, maar in Kenia vliegt die 230/235 meter. Dat is dan eigenlijk mijn houten-3."

Je test een nieuwe driver. Hoe verloopt dat proces?
"Ik speel nu met een Titleist-driver, maar test de Srixon ZXi, die pas drie weken geleden op de tour is gekomen. Ik kijk naar ballspeed, launch en de spreiding. Vandaag was ik aan het testen en haalde ik al 176,5 mijl ballspeed. Mijn doel dit seizoen is 180. Maar als je test en er staat wind van links, dan word je soms eenzijdig gefit. Daarom ga ik altijd eerst de baan in met een driver om te zien hoe ver de ballen echt gaan en wat mijn spreiding is. Je moet niet alleen naar carry kijken, maar ook naar je landingshoek, want dat heeft invloed op je totale afstand."

Is er veel verschil tussen tour-drivers en winkelmodellen?
"Ja, zeker. Ten eerste gaan de beste koppen naar ons. Op de tour krijgen we de snelste en lichtste koppen. In de winkel koop je een driver en dan kunnen ze wat afstellen met de shaft en misschien wat gewichtjes. Op de tour gebruiken we hot melt om het clubhoofd zwaarder te maken en het geluid aan te passen. Daarmee beïnvloeden we ook het zwaartepunt. Als een driver bijvoorbeeld klinkt als een blik, dan kunnen ze dat met hot melt veranderen."

Driver: Titleist GT, Mitsubishi Chemical, Tensei 1k Pro 60-TX Shaft
Houten-3: TaylorMade SIM 13,5º, Ventus TR shaft (60 TX)
Hybride: Taylormade SIM Max 19º (bent weak), Fujikura Ventus Blue HB 8X
IJzers: Srixon Z Forged ijzers 5-9, Nippon Modus 3 105 S, Srixon ZX7 ijzer-4
Wedges: Cleveland RTZ 46º-52º-54º-60º (10M, Nippon Modus)
Putter: Odyssey Versa WBW #7 CS
Bal: Srixon, Z STAR XV 9
Handschoen: Srixon
Grip: Golf Pride Tour Velvet
Schoenen: FootJoy
Kleding: J.Lindeberg

Bekijk onderstaande video voor de tas van Darius:

Lees meer over
Equipment Darius van Driel