Luiten speelde 26 toernooien waarin hij 18 keer het weekend haalde. “Ik heb te veel cuts gemist. De meeste sinds ik op de DP World Tour speel. Ik eindig één keer in de top 10, dat is veel te weinig. Het zijn geen cijfers om over naar huis te schrijven. Dat moet beter. Ik had er veel meer van verwacht, maar ik heb niet weten te presteren. Zo simpel is het.”
Toen dacht ik: waar maak ik me eigenlijk druk om, het is maar golf
De 38-jarige inwoner van Bergschenhoek wil geen excuses aandragen. Toch zijn er redenen waarom hij te weinig topprestaties leverde. Ten eerste werd hij in december 2023 vader van zoontje Dex. “Mijn leven is wel veranderd. Tijdens toernooien kan ik gewoon mijn ding doen, maar thuis wil ik ook meehelpen, want ik laat Melanie al veel doen. Ik vond het lastig om haar soms weken achter te laten met Dex.”
Het vaderschap bevalt Luiten heel goed. “Het is echt superleuk”, vertelt hij bij Golfcentrum Seve in Rotterdam. “Ik heb in het begin ook genoten van de periode dat ik 's nachts thuis zat en een flesje aan het geven was. Die momenten met z'n tweeën zijn heel bijzonder. Wie weet kan ik hem volgend jaar een keer meenemen naar de golfbaan, want het is nu al echt een kind aan het worden.”
Tijdens het Soudal Open in België zorgde Dex zelfs voor een kleine ommekeer tijdens de eerste ronde. “Ik was drie over par en bij de turn kreeg ik hem in mijn armen. Toen dacht ik: waar maak ik me eigenlijk druk om, het is maar golf. En ik maakte drie onder op de tweede negen.”
Verder kreeg Luiten te horen dat zijn ijzers niet meer gemaakt en geleverd worden. Dat zorgde ervoor dat hij veel heeft getest, maar zonder het gewenste resultaat. “Als je Tiger Woods bent, dan maken ze wat je hebben wil. Dat ben ik niet, dus ik ben afhankelijk van wat er voor de consument te koop is. Ik was continu aan het wisselen en op een gegeven moment wist ik niet meer wat mijn gevoel was. Met het opvolgende model van mijn Titleist-ijzers kreeg ik niet het gevoel van mijn oude clubs. Elke keer kwam ik tot de conclusie dat het nieuwe materiaal niet beter was. Achteraf gezien had ik dat niet moeten doen.”
Ik ben genaaid door alle instanties. Het was fijn dat ik won, maar heel erg balen dat ik niet mee mocht doen aan de Olympische Spelen
Daarnaast was er natuurlijk de rechtszaak met NOC*NSF over zijn deelname aan de Olympische Spelen. “Dat hielp ook niet mee. Dat was ook nog tijdens twee grote toernooien: het Schots Open en The Open. Ik sta er nog steeds achter dat ik dat heb gedaan, maar het is heel teleurstellend hoe het gelopen is. Ik ben genaaid door alle instanties. Het was fijn dat ik won, maar heel erg balen dat ik niet mee mocht doen aan de Olympische Spelen.”
Zonder dat hij het zelf wilde, was Luiten wereldnieuws. “Het was goed dat het de wereld over ging, zegt hij. “Ik heb mij er over verbaasd hoeveel sporters met hetzelfde probleem te maken hadden. Vanuit Argentinië tot aan Zweden kreeg ik e-mails van atleten die wilden dat ik ze zou helpen. Maar ze hebben vooral een goede advocaat nodig. Alleen kunnen de meeste sporters dat niet betalen.”
We moeten niet denken dat we in Nederland twintig spelers op de DP World Tour gaan krijgen
Luiten is sceptisch over het traject richting de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. “Hopelijk gaan NOC*NSF, IOC, IGF en NGF hier iets mee doen, maar ik heb sindsdien niks meer gehoord. Daarom denk ik niet dat er veel gaat veranderen. Dat is jammer, want het moet draaien om de sport en niet om de politiek.”
Begin volgend jaar bestaat de Joost Luiten Foundation vijf jaar. “Het doel van de stichting is om kinderen zo veel mogelijk zelf hun mening te laten vormen over golf. Kinderen van elf, twaalf zeggen vaak dat het saai of voor oude mensen is. Die mening is dan gebaseerd op die van anderen, want als ze het zelf ervaren wordt het een eerlijke mening. Ik geloof erin dat ze sowieso terugkomen als ze het op jonge leeftijd leren”, vertelt Luiten. “Wij willen graag werken met golfbanen die ook inzien dat jeugd de toekomst heeft en die met ons de breedtesport willen verbeteren. De kinderen die meteen gegrepen worden, proberen we zo veel mogelijk te helpen met clubs of een lidmaatschap. Daarna kunnen we ze overdragen aan bijvoorbeeld GolfTON of NGF.” >> Meer informatie over de Joost Luiten Foundation en Birdievriend worden |
In 2025 krijgt Luiten op de DP World Tour gezelschap van landgenoten Darius van Driel en Wil Besseling. Van Driel won dit jaar in Kenia, terwijl Besseling via Qualifying School terugkeerde op het hoogste niveau. Luiten: “We moeten niet denken dat we in Nederland twintig spelers op de DP World Tour gaan krijgen. Het is zo moeilijk, want er doen maar 150 spelers mee per week. We hebben er drie, dus laten we daar blij mee zijn. Het is heel jammer dat Daan Huizing zijn tourkaart verloor. Als klein golfland, want dat zijn we, doen we te weinig met jeugd. We moeten de kweekvijver vergroten door iedereen die brood eet van de golfsport daaraan bij te laten dragen. Dat zijn de toekomstige betalende leden. Als dat niet verandert, krijgen we nooit meer dan drie spelers op tour.”
Het doel van de zesvoudig winnaar op de DP World Tour is duidelijk voor volgend jaar: naar de PGA Tour. “Als ik zie hoe makkelijk ik nog mee kan, dan moet ik komend jaar meedoen om de PGA Tour-kaarten. Vorig jaar greep ik net mis. Dat is de Champions League van golf, daar wil ik heen. Het is ook een Ryder Cup-jaar, dus dat zit zeker in mijn hoofd. Dan zal ik misschien wel meerdere keren moeten winnen. Dat is de focus.”