Equipment

Wat is gapping en waarom is het zo belangrijk?

Gapping is een van de belangrijkste onderdelen als je je laat fitten voor nieuwe golfclubs. Wat is het precies en waarom is een juiste keuze van de clubs in je tas goed voor je spel?

In het kort betekent 'gapping' dat je ervoor zorgt dat het verschil in afstand tussen de 14 clubs in je tas gelijkwaardig is, bijvoorbeeld 8 of 10 meter tussen elke club. Het is dus de afstemming van de afstanden die je slaat en het vinden van de juiste clubs om die afstanden te slaan.

Gelijkwaardige afstandsverschillen tussen clubs

In principe wil je met elke club hetzelfde doen, en zorgen de clubs (door de loft en lengte) zelf voor het afstandsverschil. Als dit niet het geval is heb je een 'gap', oftewel een gat in je tas.

Stapjes van 10 meter

Minus de putter mag je 13 clubs in je tas hebben. Als je de afstand die je slaat met je driver (bijvoorbeeld 200 meter) vergelijkt met de kortste club in je tas (bijvoorbeeld 80 meter met je lobwedge), dan heb je 12 clubs om 120 meter te overbruggen. Dat is 10 meter per club. 

Een afstandstabel van je clubs zou er volgens dit voorbeeld als volgt uit kunnen zien:

Club Afstand
Driver  200
Houten-3 190
Houten-5 180
Hybride/ijzer-3 170 
Hybride/ijzer-4 160 
Hybride/ijzer-5 150 
IJzer-6 140 
IJzer-7 130
IJzer-8 120 
IJzer-9  110
Pitching wedge  100 
Gap wedge 90 
Sand/lob wedge 80 
Putter  

De afstanden in bovenstaande tabel zijn slechts een voorbeeld, en elke golfer is anders! Er zijn zoals gezegd heel veel golfers die niet de 200 meter halen met hun driver of 80 meter slaan met een volle sand- of lobwedge. De boodschap en doel van dit artikel is om golfers aan te moedigen om uit te zoeken welke afstanden ze slaan met elke club in de tas. 

Te veel clubs in je tas

Je wilt voorkomen dat je met twee (of meer) clubs dezelfde afstand slaat. Bijvoorbeeld dat je 150 meter slaat met zowel je ijzer-5 als ijzer-6. Dat is niet alleen zonde, maar het dwingt je ertoe om met een halve swing of juist een heel harde swing bepaalde afstanden te slaan, wat leidt tot een minder goed resultaat.

Een hele grote groep golfers heeft waarschijnlijk te veel clubs in de tas. Waarom? Als je bovenstaand voorbeeld neemt, en je niet 200 meter slaat met de driver, maar bijvoorbeeld 140 meter, dan heb je helemaal niet 12 nodig clubs om de afstand tussen je driver en lob- of sand-wedge te overbruggen. Ook is het zo dat je met minder clubs in je tas je het spel veel eenvoudiger maakt. Aan tien clubs die je volledig beheerst heb je veel meer dan aan 14 clubs - waarvan je er misschien wel 4 hebt waarmee je waarschijnlijk dezelfde afstand slaat...

Hybride, fairwaywood of crossover?

Laten we er een praktijkvoorbeeld bij pakken om uit te leggen hoe een goede 'gapping' in z'n werk gaat. In onderstaande tabel zie je een voorbeeld van een gapping-probleem. Tussen de ijzer-4 (180 meter) en houten-4 (225 meter) heeft de speler een gat van 45 meter. Daar moet een club tussen om dat te grote gat in afstand op te vullen, idealiter een club die een afstand geeft van iets meer dan 200 meter.

In de tabel staan naast de balvluchtgegevens van de ijzer-4 en houten-4 ook de gegevens van de drie clubs uit de nieuwe G425-lijn van PING. Om het gat op te vullen hebben we de volgende drie clubs gebruikt: een hybride-3, houten-7 en een crossover (driving iron).

Met de hulp van TrackMan

Hoe ga je te werk als je een 'gat' hebt in je tas, oftewel een groot verschil in afstand tussen twee clubs en op zoek bent naar de juiste club om dit gat in afstand op te vullen? GOLF.NL ging op bezoek bij Timothy Beumer van TrackMan, nam een aantal nieuwe PING clubs (G425) mee en zocht het uit! Bekijk onderstaande video.

Lees meer over
Equipment