Equipment

Degelijkheid troef in PING G425

PING introduceert met G425 een compleet nieuwe lijn: drivers, fairwaywoods, hybrides, crossovers en ijzers. De golfclubs zijn gericht op golfers van alle niveaus die zoeken naar extra vergevingsgezindheid en de degelijkheid van een PING club.

Geen grote beloftes, maar in jaarlijkse kleine stapjes steeds betere clubs bouwen. Dat is PING, en de nieuwe G425 lijn - drivers, fairwaywoods, hybrides, crossovers en ijzers - vormt daarop geen uitzondering.PING President John K. Solheim vat de 'geen-fratsen-filosofie' samen: "Onze filosofie is dat we geen nieuw product introduceren tenzij het meetbaar beter is dan de voorganger. De G425-lijn overtreft de norm op zowel prestaties als uiterlijk."

In de eerste week met de nieuwe G425 driver won de nummer 9 van de wereld, Tyrrell Hatton (de Engelsman tekende deze week een nieuw sponsorcontract) in oktober direct het BMW PGA Championship. Even later werd ook het U.S. Women's Open gewonnen met de driver. In totaal heeft de G425 driver al zes zeges opgeleverd. De clubs zijn dus al even op de markt, maar vanaf nu ook verkrijgbaar in Europa. 

Max

In de nieuwe lijn is de G425 Max driver het standaardmodel en geschikt voor de grootste groep golfers. Nog nooit ontwierp PING een driver met een hogere moment of inertia (MOI), oftewel vergevingsgezindheid. Naast de Max is er een LST (Low Spin Technology) en SFT (Straight Flight Technology) versie. 

In de Max zit een gewicht van 26 gram dat verplaatst kan worden (neutral, draw, fade). Volgens PING is de nieuwe G425 Max - in elke configuratie - 14 procent vergevingsgezinder dan de voorganger.

Vergevingsgezindheid

De term vergevingsgezindheid komt talloze keren voorbij, zeker in deze tijd waarin veel clubmerken hun nieuwe lijn presenteren. Veel golfers denken dat vergevingsgezindheid iets zegt over het gemak waarmee je de bal recht slaat. Dan hebben we slecht nieuws voor je, want een afwijking naar links of naar rechts is vooral het gevolg van een (slechte) swing, en daar kan de golfclub weinig aan doen. Als je de bal niet altijd op de sweetspot, het meest stabiele punt van het clubblad, raakt kunnen moderne clubs je wel helpen met iets anders: afstand. Hoe dat zit? Als je de bal niet zo goed raakt, dus op de teen of hiel van het clubblad, heb je baat bij een zo stabiel mogelijk clubblad. Een stabiele club met veel moment of inertia (een moeilijk woord voor vergevingsgezindheid) zorgt voor behoud van balsnelheid dankzij een stabiele golfclub en PING is daar heel goed in.

LST

De LST - voor de betere speler met een behoefte aan spinreductie - heeft iets minder volume (445cc) en een gewicht van 17 gram om de balvlucht aan te passen. 

SFT

Als je je drives vaak rechts mist (bijvoorbeeld door een slice) is de SFT van 460cc de beste keus. Het tungstengewicht van 23 gram achterin verplaatst het zwaartepunt meer richting de hiel voor het beperken van je slice (volgens PING bedraagt de correctie ten opzichte van de Max zo'n 25 yards, oftewel bijna 23 meter). De swing weight  (D1) is wat lager en helpt ook bij de correctie van de balvlucht. 

Een paar PING innovaties komt terug in elk model:

  • Turbulators op de kroon voor een betere aerodynamica (zie onder)
  • T9S+ Forged Face voor een hogere balsnelheid

 

  • Interne ribstructuur voor beter geluid
  • Aanpasbare hosel voor loft (+/-1.5 graden) en lie (tot 3 graden flat)

G425 Fairwaywoods, hybrides en crossover

In de G425 fairwaywoods en hybrides zijn er twee technologieën die de boventoon voeren. De Facewrap Technology die voor een deel ook de kroon en zool beslaat, zorgt voor meer balsnelheid. Om spin consistent te houden (PING noemt het Spinsistency) heeft het clubblad een complexe bolling. Laag op het clubblad - de plek waar de meeste golfers missen met fairwaywoods en hybrides - is er ter compensatie 2.5 graden meer loft. Zowel de fairwaywoods als de hybrides hebben een aanpasbare hosel voor loft (+/-1.5 graden) en lie (tot 3 graden flat).
Op de kroon van de G425 hybrides zitten deze keer geen turbulators, maar wel drie stipjes om het oplijnen makkelijker te maken: 

 

G425 ijzers

En dan de ijzers, de categorie waar PING ook uitblinkt. De grootste vernieuwing is de Variable Face Thickness (VFT) die PING heeft toegepast op een ijzer.

Normaliter is dit iets wat je alleen ziet in metal woods, maar PING gebruikt het in deze ijzers om golfers afstand te geven zonder de loft al te veel omlaag te gooien (het zogenaamde loft-jacking). Volgens PING zorgt het ook voor een hogere balvlucht zodat de bal stopt op de green.

 

Ondanks de vergevingsgezindheid (3 procent meer MOI dan G410) is de G425 is iets compacter. Alle ijzers hebben een hydropearl finish voor betere prestaties uit de rough en in de regen en de groeven van de PW, UW, SW en LW zijn gefreesd voor meer controle en gevoel op en rond de green. 

Voor nog meer mogelijkheden om het gat tussen de lange clubs in de tas op te vullen heeft PING de crossover.

De nieuwe G425 crossover heeft een dun clubblad en eigenschappen die zorgen voor een hoge balvlucht en zachte landing op de green (iets wat doorgaans veel moeilijker is met een 'normale' ijzer-2, -3 of -4). De hydropearl finish zorgt voor betere prestaties in de regen en met de nieuwe zwarte 'stealth' looks valt de club zeker op in je tas.

PING & Arccos

In de clubs van PING zit tegenwoordig standaard een Arccos-sensor in de grip. Golfers die een set kopen van vijf of meer G425 ijzers krijgen acht extra sensoren en negentig dagen proefabonnement van de Arccos Caddie App. Als je een G425 driver fairwaywood, hybride of crossover koopt krijg je voor twintig dollar veertien gratis sensoren en het proefabonnement van negen dagen.

Specificaties, prijzen en beschikbaarheid

Drivers
Max: 9º, 10.5º, 12º
LST: 9º, 10.5º
SFT: 10.5º
Prijs € 499

Fairwaywoods
Max: 14.5° (3), 17.5° (5), 20° (7) en 23.5° (9)
LST: 14.5° (3)
SFT: 16° (3), 19° (5) en 22° (7)
Prijs €349

Hybrides
17° (2), 19° (3), 22° (4), 26° (5), 30° (6) en 34° (7)
Prijs €289

IJzers
4-9, PW, UW, SW en LW in Standard, Power Spec en Retro Spec lofts. 
Prijs €154 (staal) en €166 (graphite) per club

Crossover
18º (2), 20º (3) en 22.5º (4)
Prijs €259

Meer weten? 
pingg425.com

Lees meer over
Equipment