De baan op

Apps voor de fanatieke golfer

Met welke golfapps voor je mobiele telefoon kan jij als fanatieke golfer je golfspel verbeteren? We zetten er een aantal voor je op een rij.

Arcoss

Kennis over je eigen spel is onmisbaar als je ambitie hebt. Of je nou graag onder de handicap 18 wilt komen, een single handicap wilt halen of zelfs naar 'scratch' (handicap 0), als je niet weet waar je sterke en zwakke punten liggen is het heel moeilijk om structureel progressie te boeken. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel technische hulpmiddelen om je spel te analyseren (en noemen we er in dit overzicht een paar).

Als het gaat om GPS Tracking en statistieken voor de recreatieve golfer is Arccos de marktleider. Door  middel van sensoren achterin de grips van je clubs weet de app op basis van je GPS locatie precies waar je welke slag hebt gedaan. De sensoren in je clubs maken contact met de mobiele telefoon in je zak, die daardoor precies weet waar je je slag hebt gedaan. Je hoeft dus niet te 'taggen' voor elke slag. Je kan ook een kleine clip (Arccos Link) kopen zodat je je telefoon niet hoeft te gebruiken om je slagen te 'tracken'. Op basis van alle locaties waar je je slagen hebt gedaan kan het systeem je spel analyseren. Je krijgt een enorme lading aan statistieken en Arccos werkt voornamelijk met strokes gained statistieken zodat je elk spelonderdeel onderling met elkaar kan vergelijken. Klik hier voor een uitgebreide review en uitleg van Arccos Golf.

Apple
Android

Grips: €269,99
Sensoren: €219,99

Let op: er worden abonnementskosten in rekening gebracht en er kunnen bij internationale verzending ook douanekosten in rekening worden gebracht. 

Shot Scope

Een andere grote speler als het gaat om statistieken is Shot Scope. Net als Arccos gebruikt dit systeem sensoren in je clubs om je spel te analyseren. Elke bal die je slaat wordt geregistreerd en na afloop van elke ronde krijg je een lading statistieken over je spel. Ook Shot Scope maakt gebruik van strokes gained om de onderdelen van jouw golfspel te vergelijken om zo aan te kunnen geven op welk onderdeel je slagen laat liggen. Een zeer goed systeem, maar vergt net als Arccos een extra investering in hardware. Het voordeel van Shot Scope is dat je een horloge krijgt meegeleverd die de afstanden geeft en die je kan gebruiken om je slagen te 'taggen' (dit doe je door de sensor aan het uiteinde van de grip even kort tegen het horloge aan te houden). Je hoeft dus niet je mobiele telefoon in je zak te houden tijdens het spelen.  Klik hier voor een uitgebreide review en uitleg van Shot Scope.

Apple
Android

Shot Scope PRO LX+ (Rangefinder + GPS) €399,99

Shot Scope PRO LX  (Rangefinder) €279,99
Shot Scope H4 GPS €179,99

Fit For Golf

We hoeven je hier niet uit te leggen dat een fit lichaam kan bijdragen aan betere prestaties op de golfbaan. Fitnessspecialist Mike Carroll heeft dit vertaalt in een app die boordevol goede oefeningen staat om je fitness en daarmee je spel te verbeteren. Geen interesse in deze app? Volg Carroll in ieder geval even op Twitter om veel te leren over fitness en golf. 

Apple
Android

$149,- per jaar of $14,99 per maand

The Stack System

De bal ver kunnen slaan is een groot voordeel als je een lagere handicap wilt halen. Even een voorbeeld: als je 15 meter verder slaat met de driver - en dus een approach overhoudt van 150 meter in plaats van 165 meter - zorgt dat voor een winst van 0.15 slagen per approach. Tel uit je winst. Een van de manieren om verder te (leren) slaan is The Stack System, een trainingsprogramma gebaseerd op de bevindingen van Sasho Mackenzie, een vooraanstaande biomechanicus die alles weet over wat je lichaam moet doen om sneller te swingen. Voor deze trainingen gebruik je een speciale stick met gewichten en krijg je - na een nulmeting - voor elke sessie opdrachten (aantal swings met een bepaald gewicht). Ook spelers als Darius van Driel en Daan Huizing werken met dit systeem.  

Er zijn verschillende programma's die je kunt volgen. Zo zijn er naast programma's die hoofdzakelijk gericht zijn op meer snelheid ook programma's waarmee je leert vertrouwen om voluit te swingen of een (lichter) programma die je tijdens het seizoen kunt uitvoeren. De meeste programma's duren ongeveer 8 weken dus het vergt wel wat investering in tijd als je je medespe(e)l(st)ers wilt imponeren.

Apple
Android

€439,-

Upgame

Als je liever niet met sensoren werkt op je clubs (zoals bij Arccos en Shotscope) en je het geen probleem vindt om tijdens het spelen of na afloop al je slagen in te voeren (dat kan best veel werk zijn), dan zijn er genoeg andere apps om inzicht te krijgen in je spel. Een nieuwe speler op deze markt is Upgame, een app die veel gebruikt wordt door tourspelers. Bijzonder aan deze app is dat je als speler niet alleen aangeeft waar je je bal hebt geslagen, maar ook invoert wat je doel(lijn) was. Dus waar mikte je op, en waar eindigde de bal. Door dit consequent te doen weet Upgame wat je 'shot patterns' zijn en waar je dus eigenlijk echt op zou moeten mikken (rekening houdend met bijvoorbeeld een lichte slice of draw). Upgame richt zich ook sterk op de samenwerking met je coach, die via zijn account trainingsdoelen kan opstellen. Deze app is met name geschikt voor betere golfers die erg ver willen gaan in hun analyse en het opstellen van een trainingsschema en doelen. 

Er zijn meer opties als het gaat om apps waar je geen sensoren voor nodig hebt om geavanceerde strokes gained statistieken over je spel te verzamelen. Overweeg bijvoorbeeld Decade of GolfMetrics (van Mark Broadie, de grondlegger van de strokes gained methodologie).

Apple
Android

$99,- per jaar of $9,99 per maand

Klik hier voor een artikel over andere apps - bijvoorbeeld om je swing mee op te nemen of golfbanen te beoordelen - die je als golfer op je telefoon moet hebben.

Lees meer over
App GOLFNL Instructie