Equipment

Review: Shot Scope PRO LX+

Er zijn tegenwoordig aardig wat opties als je je golfspel wilt analyseren. GOLF.NL ging een paar rondes de baan in met de Shot Scope PRO LX+ om statistieken te verzamelen en een oordeel te vellen over deze alleskunner. 

De snelste weg naar lagere scores is nog steeds het nemen van golfles van een PGA Professional. Gelukkig kan je daarnaast ook veel zelf doen, en voor verbetering van je spel is zelfkennis onontbeerlijk. Hoe ver sla je met elke club? Welk onderdeel van je spel is goed, en welk onderdeel juist zwak en heeft training nodig? Dankzij shot tracking systemen als Shot Scope is het voor de golfer veel makkelijker om antwoord te krijgen op al die vragen. 

shot scope pro lx+

Rangefinder, GPS-systeem en shot tracker in één

Het bijzondere aan de Shot Scope LX+ is dat het drie dingen samenbrengt: een rangefinder (PRO LX) en een gekoppeld GPS-systeem (H4) met shot tracker. Het Schotse bedrijf richtte zich eerst alleen op shot tracking en GPS, maar produceert inmiddels ook rangefinders, met andere woorden laser afstandmeters. 

De rangefinder in de PRO LX+ bundel die wij hebben getest werkt uitstekend. Het apparaat is aan de grote kant, maar ligt stevig in de hand, geeft een goed helder beeld door de kijker en het is makkelijk om een vlag (of iets anders) te 'schieten'. Net als bij andere rangefinders is het zo dat je soms pas na twee of drie keer de vlag hebt, maar dat scheelt hooguit een paar seconden.

De knoppen bovenop de rangefinder zijn erg handig om snel over te schakelen naar meters/yards, wel of geen hoogteverschillen en zwarte of rode tekens (handig in de schemering of fel zonlicht). 

shot scope pro lx+

Data verzamelen

Naast afstanden die je schiet met de rangefinder, krijg je ook afstanden te zien op de H4, het GPS-systeem  (zie foto boven). De voorkant, het midden en achterkant green staan er altijd in. Ook de belangrijkste hindernissen worden weergegeven met een druk op de knop. Het meten van afstanden is dus goed verzorgd met de PRO LX+.

Hoe werkt het bijhouden van je slagen met de shot tracker? Net als bij andere systemen draai je de bijgeleverde sensoren (14 stuks) achterop je grips en wijs je de sensoren toe aan je clubs. Dat doe je op je mobiele telefoon met een app en kost een paar minuten. Vervolgens kan je de baan in en is het vooral zaak om aan het begin niet te vergeten om de club die je gaat gebruiken tegen de H4 te houden zodat het systeem weet met welke club je gaat slaan. Met een kort trilsignaal weet je dat je een club geselecteerd hebt. Als je dat bij elke slag doet, weet Shot Scope precies waar je hebt geslagen en met welke club. 

shot scope pro lx+

Het voordeel van Shot Scope, en wat ons betreft het grootste pluspunt in vergelijking met andere merken (bijvoorbeeld Arccos), is dat je je telefoon niet hoeft te gebruiken om je slagen te registreren. Er zijn ook systemen van Shot Scope (V3) waarbij een horloge die functie vervult. Er komt dus geen telefoon aan te pas. 

Statistieken

Het bekijken van de statistieken van je spel kan na afloop op de Shot Scope app op je mobiel of de website. Dat ziet er op de website als volgt uit:

Naast de gangbare statistieken (aantal putts, hoe vaak raak je de green, aan welke kant van de fairway lig je het meest, etc.) werkt Shot Scope ook met Strokes Gained, de heilige graal onder de statistieken. Met deze methode kan je verschillende onderdelen vergelijken met een tourspeler, scratch (handicap 0), handicap 5, etc. De hoeveelheid statistieken die je te zien krijgt, is indrukwekkend. Per club en zelfs ligging (fairway, rough, bunker, tee) kan je zien hoe je presteert. Op de Shot Scope app op je smartphone ziet dat er als volgt uit:

Door een recente update van de software kan je nu per hole je prestaties onder de loep nemen. Dit is vooral waardevol als je slechts een paar banen speelt en de ultieme strategie wilt bepalen voor bijvoorbeeld je homecourse. Daarnaast is ook het dashboard op shotscope.com verbeterd. Als je van statistieken houdt kan je je geluk niet op.

Conclusie

Shot Scope is een heel goede optie als je op zoek bent naar een shot tracking systeem om de kennis over je eigen spel te vergroten voor beter course management in de baan. De sensoren zijn mooi compact en blijven goed zitten op je clubs. Zoals eerder gezegd: het allergrootste voordeel van Shot Scope is het feit dat je je telefoon niet nodig hebt tijdens het spelen, ook niet bij het starten van de ronde. Dat gebeurt allemaal via de H4 handheld. 

Net als bij andere systemen is het onvermijdelijk dat je af en toe wat aanpassingen moet doen omdat een slag niet is geregistreerd. Als je eenmaal gewend bent aan de app, en dat duurde bij ons wel even, is dit eenvoudig aan te passen. Het gebruiksgemak en de presentatie van de statistieken is wat oubollig maar doet wel precies wat het moet doen, namelijk informatie geven over je spel.

Het ontbreekt bij Shot Scope aan een 'caddie' functie. Je krijgt in de baan geen advies over welke club je moet slaan, maar als je goed hebt opgelet en je data goed hebt bestudeerd is die ontbrekende caddie functie ook niet nodig.

Samenvattend is Shot Scope niet het meest complete shot tracking systeem, maar wat ons betreft wel de beste koop in deze productcategorie. Shot Scope is namelijk een stuk goedkoper dan andere systemen. Voor € 149 (handheld) of € 169 (horloge) krijg je niet alleen een goede GPS afstandmeter, maar dus ook de mogelijkheid om statistieken te verzamelen. De Shot Scope PRO LX+ bundelversie (H4 + Pro LX) is een mooi totaalpakket, maar is wat ons betreft alleen voor de fanatiekste golfer, die echt alles wilt weten.

 
shot scope pro lx+

Prijs & productinformatie

De Shot Scope PRO LX+ is te koop via de website van Shot Scope (momenteel is de LX+ niet op voorraad op hun eigen website, maar nog wel verkrijgbaar bij andere (web)winkels).

Prijs

Shot Scope PRO LX+ (Rangefinder + GPS) €399,99
Shot Scope PRO LX  (Rangefinder) €279,99
Shot Scope H4 GPS €179,99

Meer weten? 
shotscope.com/eu

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Equipment