Beter golfen

Leer de perfecte backswing met Anne van Dam: 'Met een stop in de top'

Anne van Dam is een van de beste Nederlandse golfsters. Zij speelt toernooien op de Ladies European Tour en zo nu en dan op de LPGA Tour. Voor GOLF.NL deelt ze haar beste tips. Deze editie: de backswing!

In de golfswing gaat het uiteindelijk maar om één moment: de impactpositie, hoe je de bal raakt. De weg daarnaartoe is eigenlijk niet belangrijk. Maar om het clubblad op de juiste manier terug te krijgen bij de bal, helpt het wel enorm als de backswing technisch goed is, als de posities kloppen. Anne van Dam heeft daar heel goede drills voor.

Stoppen in je swing

1. De 2-stop drill. Start de backswing en stop als de club shaft parallel is aan de grond. Check de positie van het clubblad, en ga dan door naar de top van de backswing. Stop weer, en sla vervolgens de bal.

2. De 1-stop drill. Hierbij stop je alleen als de shaft ongeveer parallel is aan de grond. Controleer de positie van het clubblad, niet te veel open of dicht? Ga dan door naar de top en maak de swing in één vloeiende beweging af. 

3. Stop-in-de-top. De favoriet van Anne, maak je backswing en stop in de top. Voel of de club in de juiste positie is.

Sla daarna een bal in één vloeiende beweging zonder stop. Wel heel belangrijk: swing niet te snel en focus op de posities die je daarvoor hebt geoefend in de stop-drills. Bekijk de video, doe de drills en misschien oogt jouw backswing straks net zo mooi als die van Anne.