Beginnen met golf

Wil jij golf weer oppakken? Dat kan zo

Ben jij een van die golfers die de sport weer wil oppakken? Zijn je clubs uit de schuur gehaald, maar is je NGF-pasje kwijt? Geen paniek, je hebt het niet meer nodig. Wat wel? En wat moet je nog meer weten voor een fijne comeback?

Welke handicap heb je bij je rentree?

Er zijn twee opties als je weer wilt beginnen met golf:

  1. Heb jij ooit handicap 54 (voorheen GVB genaamd) gehaald en qualifying kaarten gespeeld en ingeleverd? En ben je lid gebleven van een golfclub of staat je handicap in ieder geval ergens geregistreerd (zie kopje ‘NGF-pasje en handicapregistratie’)? Dan vind je je handicap op je digitale NGF-pasje in de app GOLF.NL.

  2. Als je het lidmaatschap van je golfclub hebt beëindigd en van geen enkele club lid bent, kun je je handicap aanvragen door opnieuw lid te worden bij een (virtuele) club of te registreren via een club door je Golf Service Nummer (GSN) door te geven. Heb je dat niet meer, dan kun je het opvragen bij de NGF (mail geboortedatum, voorletters en achternaam naar golf@ngf.nl of bel 030 – 2426370). Je gaat dan spelen vanaf de laatste handicap die je had. Uiteraard adviseren wij, vooral na langere tijd, snel meer kaarten in te leveren om een zo juist mogelijke handicap vast te stellen.

Het regelexamen blijft altijd gelden en verloopt nooit!

GVB, handicap 54 en baanpermissie

Heb jij je GVB nog niet gehaald en wil je dat nu gaan doen? Weet dat het GVB vervangen is door 'handicap 54'. Handicap 54 is de hoogste handicap en het instapniveau waarmee je op bijna alle banen in Nederland mag spelen. Handicap 54 wordt vaak voorafgegaan door het verkrijgen van baanpermissie, met name voor grotere/langere banen heb je deze permissie nodig. Vraag daarom altijd op de golfbaan waar je wilt spelen, wat je nodig hebt. Of kijk op de banenzoeker wat de speeleisen zijn van de baan die je wilt gaan bezoeken. 

Je kunt handicap 54 halen bij de meeste golfclubs. Gemiddeld staan hier tien lessen voor gepland. Ook het golfregelexamen is onderdeel van het behalen van handicap 54. De golfregels leer je via regellessen op de golfclub, of zelf uit een boek of online. Naast de tien lessen wordt het aangeraden minstens dertig uur zelf te oefenen. De handicap-54-lessen worden altijd afgesloten met het spelen van een ‘qualifying’ kaart. Hiermee behaal je je handicap 54, of misschien wel lager!

GOLFSTART - In 6 lessen de golfbaan op of in 10 lessen handicap 54 halen

Leren golfen begint hier!

Klik hier

NGF-pasje en handicapregistratie

Golfers krijgen een duurzame, digitale NGF-pas met daarop een Golf Service Nummer (GSN). Het GSN is een uniek persoonsgebonden nummer. Jouw handicap, scores en andere historistische data worden opgeslagen onder het GSN. Iedere golfer heeft één Golf Service Nummer.

Je krijgt alleen een digitale NGF-pas als je handicap geregistreerd is bij een golfclub. Dit kan op drie manieren.

  1. Als je lid bent van een club met een golfbaan, wordt daar automatisch ook je handicap geregistreerd.

  2. Je kunt er ook voor kiezen alleen een handicapregistratielidmaatschap af te sluiten bij een club met een golfbaan. Je krijgt dan geen speelrecht, maar soms wel korting op greenfees of uitnodigingen voor toernooien. Zo'n handicapregistratielidmaatschap wordt tegenwoordig door veel golfclubs aangeboden.

  3. Ten slotte kun je lid worden van - en je handicap laten registeren bij - een 'virtuele' golfclub die is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie. Bij zo'n virtuele club betaal je een lidmaatschapsbedrag per jaar en krijg je ook vaak korting op greenfees van golfbanen in jouw regio, en bijvoorbeeld op golfsets en trolleys. Voorbeelden zijn ANWB Golf en GVN.

Als je op meerdere clubs lid bent, dan kies je zelf op welke van deze clubs je je handicap laat registreren. De club die je kiest, dat is je ‘homecourse’. Lees meer op de pagina Welke soorten lidmaatschap zijn er?

App GOLF.NL

De app GOLF.NL kan door alle golfers met handicapregistratie gratis worden gebruikt. De app is te downloaden voor alle smartphones (Apple en Android). Je kunt de app na het downloaden - en eenmalig invullen van je Golf Service Nummer (GSN) en barcodenummer - meteen gebruiken.

Wat kan je allemaal met de app GOLF.NL?

  • Scorekaart invullen: tijdens (of na) het spelen van een ronde kun je in de app GOLF.NL eenvoudig je scorekaart invullen. Als je een qualifying ronde hebt gespeeld en jouw marker heeft de kaart goedgekeurd, zie je direct het effect op je handicap.

  • Je NGF-pas bekijken en laten zien/scannen. Je vindt je digitale NGF-pas in de app onder 'profiel'. Op deze pas staat altijd je actuele handicap.

  • Vrienden uitnodigen, volgen en reageren op hun spel.

  • Een starttijd reserveren via het starttijdenplatform GOLFGO. 

Handicapsysteem

Op 1 maart 2021 is in Nederland een nieuw Wereld Handicap Systeem (WHS) ingevoerd. Het WHS geldt in de hele wereld en zorgt ervoor dat:

  • golfers van verschillende niveaus uit alle landen op een eerlijke manier met elkaar wedstrijden kunnen spelen, op elke baan ter wereld;

  • je nooit meer hoeft uit te leggen onder welk systeem een handicap tot stand is gekomen, omdat het voor iedereen hetzelfde is. 

Een WHS-handicap wordt op een andere manier berekend dan vroeger. Het is een handicap die gebaseerd is op het gemiddelde van de beste 8 van je laatste 20 qualifying scores.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Podje Golf

Als je een tijdje uit de golfsport geweest bent, dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook de start van Podje Golf gemist. Sinds november 2020 heeft GOLF.NL een eigen podcast. Elke twee weken worden luisteraars door hosts Gerard Louter en Sietse Herrema meegenomen in de wereld van golf.

De podcast van GOLF.NL is er voor iedereen die ook maar ‘iets’ met golf heeft. Topgolf is een onderdeel, maar veel belangrijker zijn de onderwerpen waarmee de gewone golfer in deze sport te maken krijgt. Vaker willen golfen, beter willen golfen, de golfbaan als tweede thuis, golfen met familie en vrienden, de regels van golf, het handicapsysteem, maar vooral ook het plezier dat je aan golf kunt beleven. Luisteren dus! En abonneer je via jouw streamingsdienst om geen aflevering te missen.

Lees meer over
Beginnen met golf