Beginnen met golf

Wil jij golf weer oppakken? Dat kan zo

Ben jij één van die golfers die de sport na lange tijd weer wil oppakken? Nadat je je golfclubs uit de schuur hebt gehaald, zoek je natuurlijk je NGF-pasje (dat je niet kunt vinden). Maak je niet druk, dat plastic pasje heb je niet meer nodig. Wat dan wel en wat moet je nog meer weten voor een fijne comeback?

GVB, handicap 54?

Heb jij ooit je GVB gehaald, maar geen idee wat je handicap is? Als je na het behalen van het GVB nooit ‘qualifying’ kaarten hebt gespeeld, is je handicap automatisch genoteerd als handicap 54. Je vindt jouw handicap op je NGF-pasje dat digitaal zichtbaar is in de app GOLF.NL. Daarover later meer.

Heb jij destijds wel qualifying kaarten gespeeld en ingeleverd? En ben je lid gebleven van een golfclub of staat je handicap in ieder geval ergens geregistreerd (zie kopje ‘NGF-pasje en handicapregistratie’)? Dan vind je je handicap op je digitale NGF-pasje. Als je het lidmaatschap van je golfclub hebt beëindigd en niet meer lid bent bij een andere club, dan is je handicap 'bevroren'. Word je binnen één jaar opnieuw lid van een golfclub, dan pakt deze club je handicap en registratie weer op. Als je echter langer dan één jaar niet meer lid bent van een club, dan is je handicap verlopen. Je kunt je handicap weer aanvragen door opnieuw ergens lid te worden. Deze club vraagt je dan om één qualifying scorekaart in te leveren en die kaart speel je vanaf de laatste handicap die je had. Uiteraard adviseren wij, vooral na langere tijd, snel meer kaarten in te leveren om een zo juist mogelijke handicap vast te stellen.

Baanpermissie

Heb jij je GVB nog niet gehaald en wil je dat nu gaan doen? Weet dat het GVB vervangen is door 'handicap 54'. Handicap 54 is de hoogste handicap en het instapniveau waarmee je op bijna alle banen in Nederland mag spelen. Handicap 54 wordt vaak voorafgegaan door het verkrijgen van een baanpermissie, met name voor grotere/langere banen heb je deze permissie nodig. Vraag daarom altijd op de golfbaan waar je wilt spelen, wat je nodig hebt.

Je kunt je handicap 54 halen bij de meeste golfclubs. Gemiddeld worden hier tien lessen voor gepland. Ook het golfregelexamen is onderdeel van het behalen van handicap 54. De golfregels leer je via regellessen op de golfclub, of zelf uit een boek of online. Naast de tien lessen wordt het aangeraden minstens dertig uur zelf te oefenen. De handicap-54-lessen worden altijd afgesloten met het spelen van een ‘qualifying’ kaart. Hiermee behaal je je handicap 54, of misschien wel lager!

NGF-pasje en handicapregistratie

In 2021 krijgen golfers alleen nog maar een duurzame digitale NGF-pas met daarop ook een Golf Service Nummer. Het Golf Service Nummer is een uniek persoonsgebonden nummer. Jouw handicap, scores en andere historistische data worden opgeslagen onder het GSN-nummer. Iedere golfer heeft één GSN-nummer en daarnaast per golfclub één NGF-nummer. Dus: als je lid bent van één golfclub, dan heb je één NGF-nummer. Als je lid bent van twee clubs, dan heb je twee NGF-nummers.

Je krijgt alleen een NGF-pasje als je handicap geregistreerd is bij een golfclub. Dit kan op drie manieren. Als je lid bent bij een club, wordt daar automatisch ook je handicap geregistreerd. Je kunt er echter ook voor kiezen om alleen een handicapregistratielidmaatschap af te sluiten op een club. Je krijgt dan geen speelrecht, maar soms wel korting op greenfees of uitnodiging voor toernooien. Zo'n registratielidmaatschap wordt tegenwoordig door veel golfclubs aangeboden.

Ten slotte kun je ook lid worden van - en je handicap laten registeren bij - een virtuele golfclub die is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie. Bij zo’n virtuele club betaal je een lidmaatschapsbedrag per jaar en krijg je ook vaak korting op greenfees van golfbanen in de buurt, en bijvoorbeeld op golfsets en trolleys.

Als je op meerdere clubs lid bent, dan kies je zelf op welke van deze clubs je je handicap laat registreren. Dit is je ‘homecourse’.

Als je ooit een handicapregistratie hebt gehad, kun je bij onze afdeling Support jouw oude NGF-nummer opvragen. Stuur dan jouw geboortedatum, voorletters en achternaam naar golf@ngf.nl

App GOLF.NL

De app GOLF.NL kan door alle golfers met handicapregistratie gratis worden gebruikt. De app is te downloaden voor alle smartphones (Apple en Android). Je kunt de app na het downloaden - en eenmalig invullen van je NGF-nummer en barcodenummer - meteen gebruiken.

Wat kan je allemaal met de app GOLF.NL?

  • Scorekaart invullen: tijdens (of na) het spelen van een ronde kun je in de app GOLF.NL eenvoudig je scorekaart invullen. Als je een qualifying ronde hebt gespeeld en jouw marker heeft de kaart goedgekeurd, zie je direct het effect op je handicap.
  • Je NGF-pas bekijken en laten zien/scannen. Je vindt je digitale NGF-pas in de app. Op deze pas staat altijd je actuele handicap.
  • Vrienden uitnodigen, volgen en reageren op hun spel.
  • Een starttijd reserveren via het starttijdenplatform GOLFGO.

Lees hier meer over de app GOLF.NL.

Overal ter wereld aan je handicap werken

Je hebt er waarschijnlijk nooit bij stil gestaan dat jouw handicap een EGA-handicap is. De officiële handicap van de European Golf Association. Zo zijn er wereldwijd zo’n zes verschillende handicapsystemen in gebruik die elk op een verschillende wijze de handicap van spelers berekenen.

In 2021 komt er een einde aan deze verschillende handicapberekeningen. En wel met de introductie van het Wereld Handicap Systeem (WHS). In Nederland gaan we per 1 maart over op dit systeem, met een overgangsperiode tot eind februari 2021. Het WHS zorgt ervoor dat:

  • golfers van verschillende niveaus uit alle landen op een eerlijke manier met elkaar wedstrijden kunnen spelen, op elke baan ter wereld;
  • je nooit meer hoeft uit te leggen onder welk systeem een handicap tot stand is gekomen, omdat het voor iedereen hetzelfde is.

Een bijkomend voordeel van één systeem is dat het gemakkelijker wordt om golfdata uit verschillende landen te vergelijken en evalueren, om zo de sport te blijven monitoren en ontwikkelen.

Een WHS-handicap wordt op een andere manier berekend dan je gewend bent. Het is een handicap die gebaseerd is op het gemiddelde van de beste 8 van je laatste 20 qualifying scores.

 

Nu heb jij waarschijnlijk nog nooit, of in ieder geval al lange tijd, geen qualifying kaarten meer gespeeld en ingeleverd. Wat wordt dan jouw handicap? Dat lees je hier.

Op je digitale NGF-pasje zal in de transitieperiode tot eind februari zowel je oude EGA-handicap als je nieuwe WHS-handicap getoond worden. Veel, met name hogere handicaps, zullen in eerst instantie iets stijgen. Ook daar kun je veel over lezen op www.golf.nl. Ben je het lezen al beu? Luisteren kan ook – naar Podje Golf!

Podje Golf

Als je een tijdje uit de golfsport geweest bent, dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook de start van Podje Golf gemist. Sinds november 2020 heeft GOLF.NL een eigen podcast. Elke twee weken worden luisteraars door hosts Gerard Louter en Sietse Herrema meegenomen in de wereld van golf.

De podcast van GOLF.NL is er voor iedereen die ook maar ‘iets’ met golf heeft. Topgolf is een onderdeel, maar veel belangrijker zijn de onderwerpen waarmee de gewone golfer in deze sport te maken krijgt. Vaker willen golfen, beter willen golfen, de golfbaan als tweede thuis, golfen met familie en vrienden, de regels van golf, het handicapsysteem, maar vooral ook het plezier dat je aan golf kunt beleven en ga zo maar door.

En de eerste aflevering? Die gaat over het Wereld Handicap Systeem. Luisteren dus! En abonneer je via jouw streamingsdienst om geen aflevering meer te missen.

Lees meer over
Beginnen met golf