Beeld: Koen Suyk
Beginnen met golf

Zo haal je je handicap

Beeld: Koen Suyk
Het halen van je handicap is een belangrijke mijlpaal als je begint met golfen. Maar hoe haal je je handicap?

Kort samengevat verloopt de start in golf als volgt.

 1. Golfbaanpermissie.
  Zodra je golfbaanpermissie hebt kun je al op tientallen golfbanen spelen om ervaring op te doen en je spel verbeteren.
  Wil je snel een baanpermissiebewijs halen, dan kun je het beste de korte Golfstart-cursus boeken. In zes lessen word je opgeleid tot het niveau baanpermissie. 
 2. Het golfregelexamen.
  Als je een handicap wil behalen, dan moet je eerst baanpermissie én het golfregelexamen halen.
 3. Een handicap halen. 
  Heb je baanpermissie en het regelexamen gehaald? Dan kun je scores inleveren en een handicap halen. Zodra je handicap 54 of lager hebt, kun je op de meeste golfbanen spelen.
  Wil je snel een handicap halen? Boek dan de langere Golfstart-cursus. In tien lessen doorloop je alle noodzakelijke stappen: het halen van baanpermissie en het golfregelexamen en daarna het behalen van een handicap.

Bij Golfstart krijg je altijd les in groepsverband, wat niet alleen motiverend werkt, maar ook heel gezellig is! Daarbij krijg je altijd les van een PGA-golfprofessional: kwaliteit staat voorop! 

Op het Golfstart-platform kun je onder andere filteren op afstand van je woonplaats, datum en dagdeel. Kies en boek een cursus die het beste bij je past. Golfstart geeft je een gedegen start in de sport, waar je jaren plezier van zult hebben! Je maakt kennis met alle basisslagen van de sport en leert de juiste technieken aan. En je wordt goed begeleid door het traject baanpermissie-golfregelexamen-handicap 54.

Wat is een handicap eigenlijk?

Een handicap is je speelsterkte. Hoe lager de handicap (0 tot 54), hoe beter de speler of speelster is. Een handicap van 5 houdt simpel gezegd in dat een speler een ronde van achttien holes in gemiddeld 5 slagen boven par (het aantal slagen waarin je de holes moet voltooien) speelt. Dat wil zeggen dat hij of zij op een baan met een par van 72 in ongeveer 77 slagen kan spelen. Het handicapsysteem in golf is uniek en maakt het mogelijk dat spelers van verschillende speelsterkte met gelijke winstkansen tegen elkaar kunnen spelen.

NB Je hebt misschien weleens gehoord van het GVB (golfvaardigheidsbewijs). Dat is vervangen door 'handicap 54'. Je zult ons dus nooit horen praten over ‘het halen van je GVB’ maar altijd over ‘het halen van je handicap’.

GOLFSTART - In 6 lessen de golfbaan op of in 10 lessen handicap 54 halen

Leren golfen begint hier!

Klik hier

App GOLF.NL

Zodra je baanpermissie en het regelexamen hebt behaaald, kun je scores inleveren en een handicap te halen. Het spelen van een qualifying ronde (een ronde die meetelt voor je handicap) doe je altijd met iemand anders, die als 'marker' je score via de app direct kan goedkeuren. 

Het registreren van qualifying rondes kan heel eenvoudig met de app GOLF.NL. De app rekent automatisch uit hoeveel stablefordpunten je scoort. Zodra je het niveau van handicap 54 (of beter) een keer hebt gespeeld, toont de app GOLF.NL je eerste handicap. 

Overigens kun je via de app GOLF.NL ook starttijden reserveren bij een groot aantal aangesloten clubs en banen.

Lees meer over
Beginnen met golf