Beeld: Koen Suyk
Beginnen met golf

Zo haal je je handicap

Beeld: Koen Suyk
Als je je golfbaanpermissie hebt gehaald, is de volgende grote stap het halen van je eerste handicap, ook wel 'handicap 54' genoemd. Hoe gaat dat in zijn werk?

Er is veel informatie over golf te vinden op internet en over wat je moet doen als je begint met golf. In onderstaande video leggen wij in het kort uit wat je moet doen om je eerste handicap (54 of lager) te halen. (Tekst gaat onder het videoblok verder.)


Stap 1. Van golfbaanpermissie naar handicap 54 (GVB)

Na het halen van je golfbaanpermissie is de volgende stap het behalen van je eerste handicap, namelijk 'handicap 54'. Maar wat is eigenlijk een handicap? Een handicap is je speelsterkte. Hoe lager de handicap (0 tot 54), hoe beter de speler of speelster is. Een handicap van 5 houdt simpel gezegd in dat een speler een ronde van achttien holes in gemiddeld 5 slagen boven par (het aantal slagen waarin je de holes moet voltooien) speelt. Dat wil zeggen dat hij of zij op een baan met een par van 72 in ongeveer 77 slagen kan spelen. Het handicapsysteem in golf is uniek en maakt het mogelijk dat spelers van verschillende speelsterkte met gelijke winstkansen tegen elkaar kunnen spelen.

Handicap 54 in plaats van GVB

Je hebt misschien weleens gehoord van het GVB (golfvaardigheidsbewijs). Dat is vervangen door 'handicap 54', het instapniveau waarmee je op bijna alle banen in Nederland mag spelen. Handicap 54 haal je gemiddeld na zo’n tien lessen en ongeveer dertig uur oefenen. Getalenteerde golfers doen het soms sneller. 

Om je handicap 54 te kunnen halen moet je eerst golfbaanpermissie halen en slagen voor het golfregelexamen. De golfregels leer je via regellessen op je club/baan of door zelfstudie. Als je de regels voldoende onder de knie hebt, doe je examen op je club. Maak je niet al te veel zorgen over het examen, want er zijn weinig mensen die niet direct slagen. Het examen behandelt vooral veel voorkomende situaties in de baan. Eenmaal gehaald is het golfregelexamen onbeperkt geldig (ook als je tijdelijk stopt met golf).  

Gebruik de app GOLF.NL voor het halen van handicap 54

Als je je examen hebt gehaald en er klaar voor bent is het tijd om je score op de baan bij te gaan houden. Je scores bijhouden kan heel eenvoudig met de app GOLF.NL. Hiermee kan je zelfs je ronde invoeren voor je eerste handicap! 

Het spelen van een ronde die meetelt voor je handicap, doe je altijd met iemand anders (met baanpermissie en geslaagd voor het regelexamen), die als 'marker' je score via de app direct kan goedkeuren. De app rekent automatisch uit hoeveel stablefordpunten je scoort. Zodra je het niveau van handicap 54 (of beter) een keer hebt gespeeld, krijg je in de app GOLF.NL je NGF-pas met je eerste handicap te zien. Je kan de ronde natuurlijk ook op een papieren scorekaart invullen en inleveren op de club waar je lid bent.

Stap 2. Handicap 54 ... en omlaag!

Als je je eerste handicap hebt gehaald wil je misschien beter worden en je handicap verlagen! Dit kan door vaker de baan in te gaan en je scores bij te houden. Je kan je handicap verlagen door een qualifying ronde te spelen van 9 of 18 holes. Het registreren van qualifying rondes kan heel makkelijk met de app GOLF.NL. Je kan ook een qualifying kaart invoeren op je golfclub of door aan wedstrijden mee te doen. Als je meer dan 36 stablefordpunten haalt in een ronde verlaag je je handicap.

Lees meer over
Beginnen met golf