Beeld: Koen Suyk
Beginnen met golf

Zo haal je je handicap

Beeld: Koen Suyk
Het halen van je handicap is een belangrijke mijlpaal als je begint met golfen. Maar hoe haal je je handicap?

Voordat we je dat uitleggen, eerst maar eens antwoord op de vraag: wat is eigenlijk een handicap? Een handicap is je speelsterkte. Hoe lager de handicap (0 tot 54), hoe beter de speler of speelster is. Een handicap van 5 houdt simpel gezegd in dat een speler een ronde van achttien holes in gemiddeld 5 slagen boven par (het aantal slagen waarin je de holes moet voltooien) speelt. Dat wil zeggen dat hij of zij op een baan met een par van 72 in ongeveer 77 slagen kan spelen. Het handicapsysteem in golf is uniek en maakt het mogelijk dat spelers van verschillende speelsterkte met gelijke winstkansen tegen elkaar kunnen spelen.

NB Je hebt misschien weleens gehoord van het GVB (golfvaardigheidsbewijs). Dat is vervangen door 'handicap 54'. Je zult ons dus nooit horen praten over ‘het halen van je GVB’ maar altijd over ‘het halen van je handicap’.

Hoe haal je je handicap?

De beste manier om je handicap te halen is via een beginnerscursus bij Golfstart. In pakweg tien lessen maak je kennis met alle basisslagen van de sport en leer je de juiste technieken aan. Ook word je in deze cursus klaargestoomd voor het golfregelexamen en loop je uiteindelijk je eerste ronde voor het behalen van je handicap.

Bij Golfstart krijg je altijd les in groepsverband, wat niet alleen motiverend werkt, maar ook heel gezellig is! Daarbij krijg je altijd les van een PGA golfprofessional: kwaliteit staat voorop!

Op het Golfstart-platform kun je onder andere filteren op afstand van je woonplaats, datum en dagdeel. Kies en boek een cursus die het beste bij je past. Golfstart geeft je een gedegen start in de sport, waar je jaren plezier van zult hebben!

GOLFSTART - In 6 lessen de golfbaan op of in 10 lessen handicap 54 halen

Leren golfen begint hier!

Klik hier

App GOLF.NL

Als je eenmaal je handicap hebt gehaald wil je deze vast verlagen. Tijd om je scores op de baan bij te gaan houden! Je kan je handicap verlagen door een qualifying ronde te spelen van 9 of 18 holes. Het registreren van qualifying rondes kan heel eenvoudig met de app GOLF.NL. Het spelen van een ronde die meetelt voor je handicap, doe je altijd met iemand anders, die als 'marker' je score via de app direct kan goedkeuren. De app rekent automatisch uit hoeveel stablefordpunten je scoort. Zodra je het niveau van handicap 54 (of beter) een keer hebt gespeeld, krijg je in de app GOLF.NL je NGF-pas met je eerste handicap te zien. Overigens kun je via de app GOLF.NL ook starttijden reserveren bij een groot aantal aangesloten clubs en banen.

Lees meer over
Beginnen met golf