Beeld: Merlijn Doomernik
Column

Golf F.A.Q.

Beeld: Merlijn Doomernik
Aafke Romeijn groeide op in een wereld die heel ver van golf afstond. Maar zie: zo veel jaartjes verder stapt ze een nieuwe belevingswereld in. Aflevering 16: Golf F.A.Q.

Nu ik een tijdje golf en daar ook open over durf te zijn (wat heet, ik stond afgelopen weekend paginagroot met m’n smoel én golfclub in het AD) krijg ik ontzettend veel vragen van niet-golfers die nieuwsgierig zijn naar de sport, maar zich ook afvragen hoe ik er in godsnaam toe ben gekomen om uitgerekend te gaan golfen. Om die vragen voor eens en altijd overzichtelijk te beantwoorden, presenteer ik hier de veelgestelde vragen over golf, oftewel de Golf f.a.q.

1. Is golfen niet duur?

Verreweg de meest gestelde vraag door niet-golfers? Juistem, of het duur is. We blijven wel Hollanders tenslotte. Mijn antwoord? Je kunt golfen zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt al beginnen met een setje clubs van Marktplaats. Geloof me: er staat genoeg te koop van mensen die na een golfclinic met de collega’s vol enthousiasme een dure set clubs aanschaffen en vervolgens geen tijd blijken te hebben om er daadwerkelijk iets mee te doen. En je kunt het ook zo duur maken als je wilt door clubs aan te schaffen van duizenden euro’s per stuk. You do you.

Hetzelfde geldt voor de baan waar je speelt. Wil je per se tussen de maatpakken staan en jezelf status aanmeten, dan kun je een lidmaatschap van tientallen duizenden euro’s afsluiten bij een elitaire golfvereniging. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er zijn ontzettend veel makkelijker toegankelijkere clubs waar je gratis of tegen een minimale vergoeding kunt oefenen, en waar lidmaatschap niet duurder is dan de contributie voor een gemiddelde voetbalvereniging.

2. Is golfen niet alleen voor kakkers?

Ja, natuurlijk, we denken bij golfen nog altijd aan bankiers, CEO’s en anderszins grootverdienende types die louter een balletje slaan om hun netwerk warm te houden. En dat is niet geheel onterecht, want je komt ze tegen op de baan. Dus ja: golfen is absoluut ook voor de monetaire en maatschappelijke elite. Maar niet uitsluitend. Een van de verrassendste dingen die ik ontdekte toen ik ging golfen is dat het een steeds diversere sport is. Ik zie kinderen, pubers, studenten, en volwassenen van verschillende walks of life. Wat mij betreft mag die diversiteit trouwens nog veel groter, dus mocht je je niet herkennen in de eerste zin van deze alinea: kom dan vooral golfen.

3. Is golfen moeilijk?

Eerlijk is eerlijk: golfen is niet makkelijk. Het is geen hardlopen of fietsen, het is motorisch en strategisch uitdagend, en het begint pas leuk te worden als je je techniek een beetje bijhoudt. Ik kan me niet voorstellen dat ik er veel plezier aan zou beleven om een paar keer per jaar de baan op te gaan, de lol zit ‘m voor mij in het verbeteren van mijn slag en inzicht. Maar goed, als je niet van oefenen houdt betekent dat natuurlijk niet dat je niet kunt gaan golfen: het is ook hartstikke leuk om gewoon een keer als niet-golfer mee te gaan met een wel-golfer om eens een poging te wagen op de drivingrange. Je kunt de lat zo hoog of laag leggen als je zelf wilt.

4. Hoe begin ik aan golf?

Ook een veelgestelde vraag! Je kunt sowieso een keertje meegaan met een golfer die je kent om eens te kijken of je het leuk vindt. Mocht je dan echt aan de slag willen, kijk dan naar een geschikte club bij je in de buurt en boek een paar lessen. Je kunt ook een startcursus volgen via golfstart.golf.nl, dan heb je binnen no time en voordelig je baanbewijs, inclusief theorie. Zelf vond ik het erg fijn om een paar maanden te lessen in een heel klein groepje, omdat ik daarmee het snelste vooruitgang boekte en echt het gevoel kreeg dat ik er klaar voor was om de baan op te gaan, maar ook hier: er is een manier voor iedereen. Heb vooral plezier!

GOLFSTART - In 6 lessen de golfbaan op of in 10 lessen handicap 54 halen

Leren golfen begint hier!

Klik hier
Lees meer over
Column
Aafke Romeijn

Aafke Romeijn zingt, schrijft en praat over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv. En nu ook over golf, een wereld waar ze tot voor kort nóg geen weet van had.

}