Regels

Begin met minder regels voor meer succes (en plezier)

Als beginner kan het soms best lastig zijn om van een golfronde te genieten. Afzwaaiers, airshots en mislukte chips maken het er vaak niet leuker op. Maak het je daarom niet moeilijker dan het al is en speel oefenronden met eigen, eenvoudigere regels en golf slim met meer kans op succes.

Natuurlijk, als je de baan in gaat voor een qualifying ronde moet je je aan de golfregels houden. Maar als je je ronde niet officieel registreert, hoef je echt niet zo strikt te zijn. Zolang je je maar houdt aan de etiquette (tempo, veiligheid, geen schade aan de baan), mag er veel. Als je niet alleen een ronde speelt, is het wel handig om met je flightgenoten vooraf af te spreken dat jullie een oefenronde spelen zodat jij en je medespelers met dezelfde intentie de baan in gaan.

Echt golf

Een oefenronde spelen is goed voor je golfspel. Dat zal geen golfprofessional ontkennen. Sterker nog, de meeste zullen je stimuleren om af en toe de 'qualifying regels' te laten voor wat ze zijn om zo makkelijker vertrouwd te raken met het golfspel. Alleen maar swings oefenen op de drivingrange en putts op de oefengreen brengen je wel verder, maar echt golfen leer je in de baan. Hoe ga je de hole spelen? Hoe speel je de green aan? Welke club kies je? Hoe schat je de afstanden in? Hoe red je je uit moeilijke situaties? Allemaal belangrijke aspecten van golf die je ook moet leren en dat lukt een stuk efficiënter in een oefenronde waarin je een en ander kunt uitproberen.

Alternatieve regels

 • Daarnaast is het allerbelangrijkste dat je met plezier golft en vertrouwen krijgt, zeker ook door het beleven van succesjes. Maak het dus vooral niet moeilijker dan het al is. Wil je met plezier en ontspannen oefenen en blij de laatste hole afkomen? Volg dan deze tips voor happy golf!
 • Spreek af dat je met mulligans speelt. Dit betekent dat je opnieuw mag slaan. Dit kan bij elke eerste afslag of bij een slag naar keuze op de negen of achttien holes (of alles daartussenin).
 • Als je nog moeite hebt om (ver) vanaf de fairway te slaan, tee de bal op.
 • Ben je in de rough of bunker terechtgekomen en wil je voorkomen dat je er eindeloos over doet om weer op de fairway te liggen, pak de bal op en leg 'm op een mooie plek. Het oefenen van slagen vanuit de bunker of rough komt een andere keer wel weer aan bod.
 • Als het rustig is in de baan, kun je twee keer afslaan en vervolgens met je beste bal verdergaan. Zo oefen je meteen je afslag extra (of je speelt de hele hole met twee ballen).
 • Is je bal in het water tussen de tee en vlag terechtgekomen? Drop de bal voorbij de waterhindernis.
 • Maak per hole een bewuste keuze voor de kleur tee vanwaar je speelt en neem vooral vaak genoeg de makkelijkste. Van oranje mag ook (als die er zijn)!
 • Kies voor de makkelijkere slagen. Zo kun je allicht beter putten als je net buiten de green ligt dan chippen of sla om in plaats van over het water heen.
 • Kies voor de makkelijkere clubs. Hoe meer loft een clubs heeft (zoals een sand wedge), hoe moeilijker het is de bal te raken. Of nog beter: sla twee ballen van dezelfde plek met verschillende clubs zodat je gevoel ontwikkelt voor wat loft doet.
 • Focus je niet op het zo snel mogelijk uitholen maar stel een bereikbaar doel voor jezelf, bijvoorbeeld niet hard maar recht afslaan, eenmaal op de green maximaal drie putts of niet gefrustreerd raken.
 • Speel op par-3-banen.
 • Denk ook eens aan andere spelvormen dan strokeplay.

Heb je nog andere leuke tips om het golfplezier te vergroten tijdens een oefenronde? Laat het ons weten via redactie@golf.nl.

Lees meer over
Beginnen met golf Golfregels