Beeld: Merlijn Doomernik
Column

De moeite waard

Beeld: Merlijn Doomernik
Aafke Romeijn groeide op in een wereld die heel ver van golf afstond. Maar zie: zo veel jaartjes verder stapt ze een nieuwe belevingswereld in. Aflevering 22 (de laatste): het was de moeite waard.

Toen ik anderhalf jaar geleden gevraagd werd om te gaan golfen en daarover te schrijven, moest ik even nadenken. Want golf, dat stond mijlenver af van mijn leven, en ik was bang dat ik er niks aan zou vinden - dan zou erover schrijven een nogal lastige opgave worden. Gelukkig hou ik van uitdagingen, en dus zei ik ja, zonder te weten waaraan ik begon.

Eerste vlaggetje

Dat heb ik geweten. De allereerste les viel nog mee: putten vanaf een halve meter afstand, dat kun je de meeste mensen nog wel leren. Maar toen we onze swing begonnen te trainen begon het gedonder pas echt. Ik bleek wat ze noemen “geen natuurtalent” te zijn. Mijn hoofd draaide overuren in een poging mijn bewegingen te coördineren, maar zoals mijn vader altijd al zei: “Jij bent beter in nadenken dan in bewegen.” Dat bleek maar weer eens. Waar mijn collega-golfbeginners zonder moeite de adviezen en voorbeelden van onze golfleraar nadeden en binnen no time de bal zo ver sloegen dat ik moeite moest doen om hem te kunnen volgen met mijn blik, zo stond ik na maanden nog altijd te stuntelen om de bal überhaupt te raken. En als ik ‘m al raakte, dan kwam-ie zelden verder dan het eerste vlaggetje op de drivingrange.

Het monotone oefenen op de drivingrange werd hét uurtje zenmeditatie in mijn drukke werkweek

Moeite waard

Nu heeft een gebrek aan talent hele hordes hobbygolfers er niet van weerhouden toch plezier te hebben op de baan, dus ik besloot dat ik me niet zou laten tegenhouden door mijn eigen wanstaltige prestaties. Want dat golfen leuk is, daar was ik ook al snel achter. Het monotone oefenen op de drivingrange werd hét uurtje zenmeditatie in mijn drukke werkweek, en ik als notoire huismus begon zelfs te genieten van het buiten zijn in alle weersomstandigheden. Wie had ooit gedacht dat ik vrijwillig twee uur lang rond zou wandelen op een golfbaan, gehuld in wintersportkleding? Ik niet, in ieder geval. Golf heeft me kennis laten maken met aspecten van mezelf die ik nog niet kende, en dat alleen al maakt het de moeite waard.

Er zijn inmiddels golfclubs die net zo divers zijn als de Utrechtse buurt waarin ik woon

En zo zijn er nog een heleboel dingen die ik de afgelopen tijd heb ontdekt. Bijvoorbeeld dat er veel meer mensen in mijn omgeving golfen dan ik dacht, maar dat ze daar voorheen nooit met mij over spraken, omdat ze in de veronderstelling verkeerden dat ik als linkse muzikant toch niet geïnteresseerd zou zijn in golf. Verkeerd gedacht. Ik zou willen roepen dat golf al lang niet meer alleen voor VVD-stemmers is, want ik heb ook gezien dat er inmiddels golfclubs zijn die net zo divers zijn als de Utrechtse buurt waarin ik woon.

Frisse blik

Ik werd gevraagd om mijn columns te schrijven als beginnend golfer. En alhoewel mijn golfniveau nog steeds ruimschoots in de categorie “beginner” valt, ben ik inmiddels redelijk ervaren in het reilen en zeilen op de golfbaan, en kan ik mezelf niet langer met goed fatsoen een objectieve buitenstaander noemen. Daarom is het voor nu tijd om het stokje door te geven aan een “echte” beginner, voor een frisse blik. Ik wil jullie, als lezers, heel erg bedanken voor jullie reacties het afgelopen jaar. Het was een groot plezier voor jullie te mogen schrijven. En misschien komen we elkaar een keer tegen op de baan!

GOLFSTART - In 6 lessen de golfbaan op of in 10 lessen handicap 54 halen

Leren golfen begint hier!

Klik hier
Lees meer over
Column
Aafke Romeijn

Aafke Romeijn zingt, schrijft en praat over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv. En nu ook over golf, een wereld waar ze tot voor kort nóg geen weet van had.

}