matchplay tips Ryder Cup

Matchplay tips

Sergio Garcia en Jim Furyk
Beeld: Golfsupport.nl
Beter worden in matchplay.

In de afgelopen Ryder Cups had Amerika op papier altijd een sterker team, toch wist Europa de match heel vaak te winnen (sinds 1985 tot en met 2018 12 van de 17 keer). Dat heeft te maken met wilskracht en teamspirit, maar ook met het beheersen van matchplay golf. Dan hebben we het bijvoorbeeld over de juiste mindset, weten wanneer je moet aanvallen en over 'gamesmanship' (zie verderop).

Op deze pagina vind je een aantal matchplay-tips. Om er goed in te worden - en om matchplay leuk te gaan vinden - moet je ervaring op doen, dus speel een volgende keer eens een potje matchplay in plaats van stableford of strokeplay. Bekijk ook de video's met machplay-tips op deze pagina die gemaakt zijn in de periode van de NGF Competitie.

Maak een game plan

Komt de driver vandaag uit de tas of kun je die beter achterlaten in het clubhuis? Bij een foursome moet je beslissen wie op de eerste hole afslaat. Het is soms slim om het zo uit te kienen dat de beste ijzerspeler op de meeste par-3 holes afslaat.

Blijf geduldig en ontspannen

Een slechte hole in een strokeplay-rondje is niet leuk, in matchplay maakt het niks uit. Je verliest alleen die ene slechte hole, niet de partij. De volgende hole kun je weer halven of winnen. Speel dus geduldig: van slag tot slag en van hole tot hole.

Speel je eigen spel

Als je tegenstander de bal mijlenver slaat, weersta dan de verleiding om je spel aan te passen. Forceer niet, doe niet iets wat je niet goed kunt. Als je een lange par-4 hole altijd in drie slagen speelt en 80 meter wilt overhouden voor je derde slag, wijk dan niet af van deze tactiek. Met goed kort spel kun je veel partijen winnen.

Speel aanvallend

Ben je in goede vorm en heb je zelfvertrouwen, speel dan aanvallend. Je zet een tegenstander onder druk als je de bal dicht bij de vlag slaat, de tegenstander zal zich gedwongen voelen om jouw slag te evenaren en zal daardoor wellicht sneller fouten maken.

Speel tegen de tegenstander, niet tegen de baan

Het maakt niet uit of je een hole wint met een par of double bogey, het gaat er om dat je de hole wint. Wat je tegenstander doet, bepaalt je strategie. Als je tegenstander op een par 3 in het water slaat hoeft jouw afslag niet per se op de green te eindigen. Vlakbij de green slaan is meestal goed genoeg om de hole te winnen. 

Of speel tegen de baan ...

In tegenstelling tot wat hierboven gesteld wordt geloven sommige golfers juist dat je altijd tegen de baan moet spelen. Probeer je handicap te spelen, let niet op wat je tegenstander doet. De kans is dan groot dat je wint.

Verwacht het onverwachte

Hou er altijd rekening mee dat je tegenstander opeens een lange putt maakt of van buiten de green in de hole chipt of een slag vanuit het bos uitholet. Het gebeurt vaak genoeg. Als je het verwacht, als je er mentaal op voorbereid bent, dan heeft het minder invloed op je gemoedstoestand. Bij een volgende slag of op de volgende holes zullen je emoties je minder in de weg zitten.

Hou je emoties in toom

In het verlengde van wat hierboven gezegd wordt: blijf rustig, ook bij een misslag of een domme beslissing. Met rust geef je aan de tegenstander een signaal dat je alles onder controle hebt en niet snel gek te maken bent. Bovendien, in golf kan alles in een mum van tijd omdraaien. Zolang je mentaal sterk blijft, hou je een kans. Wie het laatst lacht, lacht het best.

Speel in je eigen tempo

Een tegenstander kan snel spelen waardoor je zelf ook sneller gaat handelen dan normaal. Een tegenstander kan ook bewust snel gaan spelen om je uit je spel te halen. Zorg ervoor dat je even snel wandelt en handelt als normaal. Wijk ook niet af van je vaste pre-shot routine. Zorg wel dat je in een normaal tempo speelt en dat je aansluiting houdt op de flights voor je.

Wees positief

Je tegenstander heeft misschien een lagere handicap of slaat verder vanaf de tee, maar dat betekent niet dat hij of zij gaat winnen. Wie minder ver van de tee slaat, mag als eerste naar de green slaan of al eerste chippen of putten. Een redelijke slag van jou zet de tegenstander onder druk. Hou je bal in spel en je kunt ver komen.

Geef nooit op

Ook al sta je 3 down met vier holes te spelen, je kunt nog steeds winnen of gelijkspelen. De druk ligt in deze fase bij de tegenstander om het af te maken en jou te verslaan.

Gamesmanship

Gamesmanship is een moeilijk te omschrijven begrip. In het Van Dale Golfsportwoordenboek begint de omschrijving als volgt: 

'(Slimme) speltactiek (om tegenstander te demoraliseren en/of fouten te laten maken)'

Gamesmanship is op het randje van sportief. Een voorbeeld van niet sportief gamesmanship is: rammelen met munten in je zak of hoesten als de tegenstander aan slag is. Wel sportief is: als je tegenstander de eer heeft de driver uit je tas halen, ook al ben je van plan hybride te gaan slaan. Door die handeling wordt de tegenstander misschien verleid om de driver te pakken terwijl dat op deze hole geen verstandige beslissing is. Een andere bekende vorm van gamesmanship is om je tegenstander in het begin van de ronde veel putts te geven van 1 tot 2 meter. Op een cruciaal moment van de wedstrijd geef je een korte putt niet. De gedachte is dat de tegenstander op dit moment van de wedstrijd minder vertrouwen in korte putts zou kunnen hebben. 

Regels voor fourballs en foursomes

In de Ryder Cup gelden de matchplay-regels. Lees hier meer over het verschil tussen stroke- en matchplay.

Lees ook: In matchplay is het belangrijk om in de juiste volgorde te spelen. In de Ryder Cup is fourball (bestbal) matchplay een van de spelvormen. In deze spelvorm geldt deze 'voorrangsregel': 'Ballen van dezelfde partij mogen worden gespeeld in de volgorde die de partij het beste vindt.' Dus als speler A en B partners zijn en de beurt is aan speler A, dan mag de partij er voor kiezen om B eerst te laten spelen.

Nog een regel in fourballs: als de putt van speler A gegeven wordt, dan mag je die putt niet meer maken als oefenputt. De reden daarvoor is dat je daarmee je partner kunt bevoordelen. Lees hierover meer in het artikel Wat mag en moet als een putt is gegeven?

Uit het archief:
Een matchplay-tip van Joost Steenkamer: 'Als je aan het begin geen stomme fouten maakt en niet achter komt te staan, dan verliezen de meeste spelers van zichzelf.'
Een matchplay-tip van Floris de Haas: 'Nooit tevreden moet zijn bij een voorsprong van 1, 2 of zelfs 3 up; je moet altijd meer willen!' 
Een matchplay-tip van Inder van Weerelt: 'Zorg er voor dat je tegenstander pas op de green de hole kan winnen.'
Een matchplay-tip van Ralph Miller: 'Met regelkennis win je vaker.'


Rickie Fowler drop honda classic golf regels
Fowler spot met nieuwe dropregel
01 mrt
Brooks Koepka rots
Ophef over nieuwe regels
06 feb
nieuwe golfregels 2019 double hit
Regelprijsvraag: double hit met opzet
20 jan
kinderen golf jeugd
Winactie 'Jonge spruiten op de golfbaan'
17 jan
nieuwe golfregels 2019 double hit
Regelprijsvraag: een slimme 'double hit'
10 jan
golfbal zoeken
Het is zover: de nieuwe regels
01 jan
droppen golfregels 2019
Winactie: droppen vanaf kniehoogte
31 dec
Banen kunnen een local rule laten gelden die toestaat dat je een bal dropt, met bijtelling van twee strafslagen, in de buurt van de plaats waar de bal verloren is of out of bounds is geraakt.
Nieuwe regels in 2019 #15: OOB
26 dec
nieuwe golfregels in 2019
De nieuwe regels: nog 1 week
24 dec
Nieuwe golfregels in 2019: dropzones
Nieuwe regels in 2019 #14: de dropzone
19 dec
nieuwe regels 2019 golf water hindernis
Nieuwe regels in 2019 #13
12 dec
golf regels 2019 schade op de green
Nieuwe regels in 2019 #12
05 dec
golf regels double hit
Nieuwe regels in 2019 #11
02 dec
Nieuwe regels: onspeelbare bal in bunker
Nieuwe regels in 2019 #10
28 nov
nieuwe golfregels in 2019: bal bewogen bij het zoeken
Nieuwe regels in 2019 #9
21 nov
nieuwe regels bal bewogen op de green
Nieuwe regels in 2019 #8
14 nov
nieuwe golfregels in 2019 bal bewogen
Nieuwe regels in 2019 #7
07 nov
golf regels 2019 vlaggenstok in de hole
Nieuwe regels in 2019 #6
31 okt
regels 2019 losse natuurlijke voorwerpen in een hindernis
Nieuwe regels in 2019 #5
24 okt
nieuwe golfregels: hindernissen
Nieuwe regels in 2019 #4
17 okt
golfvakantie
Qualifying rondjes in het buitenland
11 okt
de nieuwe golfregels in 2019 droppen
Nieuwe regels in 2019 #3: droppen
10 okt
golfregels bal tegen vast obstakel in bunker
Regelvraag: vast obstakel in bunker
04 okt
regels losse natuurlijke voorwerpen
Nieuwe regels in 2019 #2
03 okt
nieuwe golfregels bal identificeren
Nieuwe regels in 2019 #1
26 sep
matchplay tips Ryder Cup
Matchplay tips
21 sep
KLM Open 2007
Regelincidenten in het KLM Open
07 sep
golfregels
Golfregels op de Tour
30 aug
Erik van Rooyen
Regels: putter valt op bal(marker)
21 aug
greenboekje
Greenboekjes moeten minder gedetailleerd
17 aug
pitchmark golf
Regels op en om de green
14 aug
meeuw
Out of bounds via een vogel
29 jul
tijdelijk water op de fairway golfregels
Golfregels op de fairway
09 jul
Tiger Woods
6 tips voor meer birdies in de app
23 jun
Phil Mickelson
Regels: Mickelson slaat bewegende bal
17 jun
golfregels bal tegen hark
Golfregels: bal tegen hark
27 mei
golf provisionele bal
Speel een provisionele bal
24 mei
hoe repareer je een pitchmark
Etiquette: zorg voor de golfbaan!
20 mei
scorekaart golfbaan
Klaar staan en provisionals spelen
16 mei
ready golf NGF
Eerst slaan, dan zoeken!
10 mei
steen in bunkers golfregels
Golfregels: stenen in een bunker
06 mei
golfregels ready golf
Tips voor iets meer vaart op de golfbaan
02 mei
golfregels vlaggenstok in de hole
Toen en straks: de vlag in de hole
22 apr
Kelly Kraft
Een 'birdie' die je niet wil maken
17 apr
vlag in de hole op golfbaan
Golfregels: de vlag rechtop zetten
15 apr
NGF Competitie foursomes
Golfregels in foursomes en greensomes
08 apr
app
Tijd om te gaan golfen met de app GOLF.NL
05 apr
golfregels bal klem tegen vlag
Golfregels: de bal valt niet!
01 apr
Tiger Woods drop Masters 2013
Golfregels: Tigers slag tegen de vlag
29 mrt
Greg Norman of Australia with Severiano Ballesteros of Spain and a rules official during the Suntory World Match Play Championship on the West Course at The Wentworth Club on September 24, 1983
Het verschil tussen stroke- en matchplay
25 mrt
FORE! Golf Etiquette: weet je nog hoe het zit?
Etiquette: weet je nog hoe het zit?
24 mrt
Regelquiz 10 van GOLF.NL
Test je kennis van golfregels en win!
23 mrt
app
Download nieuwste versie app GOLF.NL!
22 mrt
Regels matchplay: give-give
Matchplay: give-give, mag dat?
18 mrt
golfregels bal tegen hark in bunker
Test je kennis van golfregels en win!
16 mrt
nieuwe golfregels in 2019 droppen vanaf kniehoogte
De nieuwe golfregels zijn bekend
12 mrt
afstand meten op de green golfregels
Matchplay: niet voor je beurt spelen!
11 mrt
golf.nl regelquiz grounden in waterhindernis
Test je kennis van golfregels en win!
09 mrt
Michelle Wie in de bunker - golfregels
Regels: Michelle Wie en mos
04 mrt
golf.nl regelquiz 7 golfregels
Test je kennis van golfregels en win!
02 mrt