golfbaan matchplay

Matchplay tips

Matchplay, de spelvorm in de Ryder Cup en NGF Competitie, is een totaal ander spelletje dan strokeplay of stableford. Met de juiste strategie en mentaliteit kun je heel wat potjes winnen.

In de Ryder Cup heeft Amerika op papier vaak een sterker team, toch weet Europa de match heel vaak te winnen. Dat heeft te maken met wilskracht en teamspirit, maar ook met het beheersen van matchplay golf. Dan hebben we het bijvoorbeeld over de juiste mindset, weten wanneer je moet aanvallen en over 'gamesmanship' (zie verderop).

Op deze pagina vind je een aantal matchplay-tips. Om er goed in te worden - en om matchplay leuk te gaan vinden - moet je ervaring op doen, dus speel een volgende keer eens een potje matchplay in plaats van stableford of strokeplay. Bekijk ook de video's met machplay-tips op deze pagina.

Maak een game plan

Komt de driver vandaag uit de tas of kun je die beter achterlaten in het clubhuis? Bij een foursome moet je beslissen wie op de eerste hole afslaat. Het is soms slim om het zo uit te kienen dat de beste ijzerspeler op de meeste par-3 holes afslaat.

Blijf geduldig en ontspannen

Een slechte hole in een strokeplay-rondje is niet leuk, in matchplay maakt het niks uit. Je verliest alleen die ene slechte hole, niet de partij. De volgende hole kun je weer halven of winnen. Speel dus geduldig: van slag tot slag en van hole tot hole.

Speel je eigen spel

Als je tegenstander de bal mijlenver slaat, weersta dan de verleiding om je spel aan te passen. Forceer niet, doe niet iets wat je niet goed kunt. Als je een lange par-4 hole altijd in drie slagen speelt en 80 meter wilt overhouden voor je derde slag, wijk dan niet af van deze tactiek. Met goed kort spel kun je veel partijen winnen.

Speel aanvallend

Ben je in goede vorm en heb je zelfvertrouwen, speel dan aanvallend. Je zet een tegenstander onder druk als je de bal dicht bij de vlag slaat, de tegenstander zal zich gedwongen voelen om jouw slag te evenaren en zal daardoor wellicht sneller fouten maken.

Speel tegen de tegenstander, niet tegen de baan

Het maakt niet uit of je een hole wint met een par of double bogey, het gaat er om dat je de hole wint. Wat je tegenstander doet, bepaalt je strategie. Als je tegenstander op een par 3 in het water slaat hoeft jouw afslag niet per se op de green te eindigen. Vlakbij de green slaan is meestal goed genoeg om de hole te winnen. 

Of speel tegen de baan ...

In tegenstelling tot wat hierboven gesteld wordt geloven sommige golfers juist dat je altijd tegen de baan moet spelen. Probeer je handicap te spelen, let niet op wat je tegenstander doet. De kans is dan groot dat je wint.

Verwacht het onverwachte

Hou er altijd rekening mee dat je tegenstander opeens een lange putt maakt of van buiten de green in de hole chipt of een slag vanuit het bos uitholet. Het gebeurt vaak genoeg. Als je het verwacht, als je er mentaal op voorbereid bent, dan heeft het minder invloed op je gemoedstoestand. Bij een volgende slag of op de volgende holes zullen je emoties je minder in de weg zitten.

Hou je emoties in toom

In het verlengde van wat hierboven gezegd wordt: blijf rustig, ook bij een misslag of een domme beslissing. Met rust geef je aan de tegenstander een signaal dat je alles onder controle hebt en niet snel gek te maken bent. Bovendien, in golf kan alles in een mum van tijd omdraaien. Zolang je mentaal sterk blijft, hou je een kans. Wie het laatst lacht, lacht het best.

Speel in je eigen tempo

Een tegenstander kan snel spelen waardoor je zelf ook sneller gaat handelen dan normaal. Een tegenstander kan ook bewust snel gaan spelen om je uit je spel te halen. Zorg ervoor dat je even snel wandelt en handelt als normaal. Wijk ook niet af van je vaste pre-shot routine. Zorg wel dat je in een normaal tempo speelt en dat je aansluiting houdt op de flights voor je.

Wees positief

Je tegenstander heeft misschien een lagere handicap of slaat verder vanaf de tee, maar dat betekent niet dat hij of zij gaat winnen. Wie minder ver van de tee slaat, mag als eerste naar de green slaan of al eerste chippen of putten. Een redelijke slag van jou zet de tegenstander onder druk. Hou je bal in spel en je kunt ver komen.

Geef nooit op

Ook al sta je 3 down met vier holes te spelen, je kunt nog steeds winnen of gelijkspelen. De druk ligt in deze fase bij de tegenstander om het af te maken en jou te verslaan.

Gamesmanship

Gamesmanship is een moeilijk te omschrijven begrip. In het Van Dale Golfsportwoordenboek begint de omschrijving als volgt: 

'(Slimme) speltactiek (om tegenstander te demoraliseren en/of fouten te laten maken)'

Gamesmanship is op het randje van sportief. Een voorbeeld van niet sportief gamesmanship is: rammelen met munten in je zak of hoesten als de tegenstander aan slag is. Wel sportief is: als je tegenstander de eer heeft de driver uit je tas halen, ook al ben je van plan hybride te gaan slaan. Door die handeling wordt de tegenstander misschien verleid om de driver te pakken terwijl dat op deze hole geen verstandige beslissing is. Een andere bekende vorm van gamesmanship is om je tegenstander in het begin van de ronde veel putts te geven van 1 tot 2 meter. Op een cruciaal moment van de wedstrijd geef je een korte putt niet. De gedachte is dat de tegenstander op dit moment van de wedstrijd minder vertrouwen in korte putts zou kunnen hebben. 

Regels

In de Ryder Cup en NGF Competitie gelden de matchplay-regels en in matchplay is het belangrijk om in de juiste volgorde te spelen. Lees hier meer over het verschil tussen stroke- en matchplay.

Uit het archief:
Een matchplay-tip van Joost Steenkamer: 'Als je aan het begin geen stomme fouten maakt en niet achter komt te staan, dan verliezen de meeste spelers van zichzelf.'
Een matchplay-tip van Floris de Haas: 'Nooit tevreden moet zijn bij een voorsprong van 1, 2 of zelfs 3 up; je moet altijd meer willen!' 
Een matchplay-tip van Inder van Weerelt: 'Zorg er voor dat je tegenstander pas op de green de hole kan winnen.'
Een matchplay-tip van Ralph Miller: 'Met regelkennis win je vaker.'


  • Auteur Redactie GOLF.NL

Waar kan ik golfen?

Toon lijst
Toon kaart

Koninklijke Haagsche Golf & Country Club

51 KM | Wassenaar

The Dutch

The Dutch is een Inland Links golf course op International Championship niveau geïntegreerd in het landelijke gebied van Spijk (gemeente Lingewaal). De baan is ontworpen door Colin Montgomerie en officieel geopend op 14 mei 2011. Naast perfecte fairways en on-Nederlandse snelle greens maken goed gastheerschap, culinaire hoogtepunten, meer dan uitstekende kwaliteit en service en toch een ongedwongen sfeer van The Dutch een onovertroffen ontmoetingsplaats voor de (inter)nationale zakenman/vrouw en hun gasten. The Dutch is uitsluitend toegankelijk is voor Members en hun gasten. Op 30 oktober 2012 is The Dutch aangesteld als gastheer van het KLM Open 2016-2018.
28 KM | Spijk gem. Lingewaal

Bernardus

Deze 18-holes golfbaan is ontworpen door de Amerikaanse toparchitect Kyle Phillips. Je kunt er met een daymembership, een ongelimiteerd aantal holes spelen en daarnaast kan je gebruik maken van alle faciliteiten. Geniet van de uitdagende golfbaan, driving range, short-game area, fitness, tennisbaan en ontspan in de kleedkamers met Finse sauna en stoombad. Mocht je partner niet golfen, dan is je partner van harte welkom om vrij gebruik te maken van alle faciliteiten van Bernardus. Bernardus is dagelijks geopend van 08:00 uur tot 17.00 uur. Op maandag vanaf 10.00 uur in verband met baanonderhoud. In de zomermaanden is de baan geopend tot 20.00 uur.
47 KM | Cromvoirt

Utrechtse Golfclub ’De Pan’

Dagcontributie zonder introductie. Uitsluitend van maandag tot en met donderdag voor leden van een A- of B-club, resp. van een buitenlandse zusterorganisatie, mits feitelijk woonachtig in het buitenland, met een EGA handicap van 24.0 of lager. Maximaal 5x per jaar.
7 KM | Bosch en Duin

Noordwijkse Golfclub

De Noordwijkse Golfclub heeft een van de mooiste banen van Nederland. De baan bezet de vijfde plaats op de Europese ranglijst. De ligging aan het Noordzeestrand, de weidse vergezichten en de architectuur maken de baan bijzonder uitdagend.
49 KM | NOORDWIJK

The International

33 KM | BADHOEVEDORP

Golfsociëteit De Lage Vuursche

10 KM | Den Dolder

Hilversumsche Golf Club

De Hilversumsche Golf Club, ligt middenin het bos- en heidegebied dat zo kenmerkend is voor het Gooi. De bosbaan is in 2020 125 jaar oud en dat historische karakter vindt u terug op alle holes. De baan is oorspronkelijk ontworpen door de bekende baanarchitect Harry S. Colt en is, qua inpassing in het landschap en verdere ontwerpeigenschappen, een typische “Colt-baan”. De bekende baanarchitect Kyle Phillips heeft de baan in meer recente tijd onder handen genomen; de laatste aanpassingen zijn in 2010 voltooid. Daarmee voldoet de baan, met behoud van het oorspronkelijke karakter, weer aan de eisen van deze tijd.
14 KM | Hilversum

Golfbaan Het Woold

Golfbaan het Woold is gelegen in Asten-Heusden vlakbij Nationaal Park De Groote Peel. Golfspelers kunnen terecht op twee uitdagende banen.
91 KM | Heusden gem. Asten

Golfclub Erve Braakman

Golfclub Erve Braakman biedt zowel de geoefende als de aankomende golfer de mogelijkheid om in een ontspannen ambiance deel te nemen aan de golfsport. Onze baan is uitermate geschikt voor de beginnende en gevorderde golfer en groepen, u hoeft geen golfvaardigheids bewijs te hebben. Kortom onze baan is laagdrempelig!!! Onze driving range over het water is erg bijzonder.
103 KM | Hoge Hexel

Kennemer Golf & Country Club

Duinbaan. Nederlands oudste sea-side course in 1927 ontworpen door Harry Colt (holes B-C). De A-holes zijn ontworpen door Frank Pennink en kwamen gereed in 1985. Op de Kennemer zijn talloze nationale en internationale wedstrijden gespeeld.
49 KM | Zandvoort

Rosendaelsche Golfclub

55 KM | Arnhem

Goyer Golf & Country Club

18 Holes Championship Course en 6 holes Executive Course met een licht Amerikaans karakter. Bruno Steensels ontwierp zeer geonduleerde greens met bentgrass. Waterpartijen en zandverstuivingen vormen natuurlijke elementen in het Gooise landschap.
18 KM | Eemnes

Eindhovensche Golf

De oprichters, de heer en mevrouw Philips-de Jongh, kochten in 1928 de grond, Nederheide genaamd. De bekende Engelse golfbaanarchitect Harry Colt kreeg de opdracht de baan te ontwerpen. Harry Colt wordt beschouwd als de “vader van de golfarchitectuur”. Door doglegs en natuurlijke hazards te introduceren en met contouren te spelen paste hij zijn banen in in het bestaande landschap alsof zij daar altijd gelegen hadden. Hiermee introduceerde hij belangrijke architectonische basisprincipes, welke tot op de dag van vandaag leidend zijn.
83 KM | Valkenswaard

Golfbaan Het Rijk van Nunspeet

Golfbaan Het Rijk van Nunspeet is zonder twijfel de mooiste golfbaan van de Veluwe. Dankzij haar ligging in dit unieke natuurschoon bepalen vijvertjes en rietkragen, zandverstuivingen en oude vliegdennen, speelse doorkijkjes en bijzondere vergezichten het karakter van deze buitengewoon sfeervolle 27-holes bosbaan. De zandgrond en het geavanceerde beregeningssysteem zorgen ervoor dat de golfbaan onder alle weersomstandigheden in topconditie verkeerd.
55 KM | NUNSPEET

Drentse Golfclub De Gelpenberg

Drentse Golfclub “De Gelpenberg”, opgericht op 3 augustus 1970, is de oudste golfclub van Drenthe gelegen in een authentiek Drents bos en heide landschap net buiten het dorp Aalden. Een ambitieus renovatie programma naar ontwerp van Frank Pont werd in 2011 voltooid. Het resultaat is spectaculair. De baan is door de renovatie visueel aantrekkelijker en speltechnisch interessanter en uitdagender geworden voor alle categorieën golfers.
131 KM | Aalden

Golfbaan Stippelberg

Golfbaan Stippelberg is een inland links course, gelegen in de gemeente Gemert-Bakel. De golfbaan dankt zijn naam mede aan de oude stuifduinen ("stippels") die ook op de golfbaan zijn aangebracht. Het totale complex is 90 hectare groot en bestaat uit een 18 holes golfbaan; een 9 holes par 3/4 baan en uitgebreide oefenfaciliteiten. De 18 holes Championship Course (6088m lengte) is met rijke vegetatie, sterke ondulaties en grillige robuuste bunkers een uitdagende golfbaan. De 9 holes Executive Course heeft vijf par 3 en vier par 4 holes. Daarnaast biedt het complex een uitstekend geoutilleerd clubhuis en prima vergaderfaciliteiten met gratis Wifi.
77 KM | Bakel

Golf & Country Club Lauswolt

ARRANGEMENTEN GOLF met LUNCH OF DINER Kijk vooral eens op onze website www.golfclublauswolt.nl Een unieke ervaring in Friesland. Wat maakt een dag op de golfbaan van de Golf&Countryclub Lauswolt tot zo’n unieke ervaring? Is het de altijd intimiderende eerste afslag op de relatief smalle fairway? Is het de afwisseling tussen bos en open natuurgebied langs het Koningsdiep? De Golf&Countryclub nodigt u graag uit om dit zelf te ervaren.
124 KM | Beetsterzwaag

Golfclub Wouwse Plantage

Golfclub Wouwse Plantage, opgericht in 1973, ligt in een bosrijk natuur en stiltegebied, tussen Bergen op Zoom en Roosendaal, aan de rand van het landgoed Wouwse Plantage. Een karakteristiek en gevarieerd Brabants landschap met glooiende bosholes, duintjes en een zandverstuiving enerzijds en een parklandschap met beek en waterpartijen anderzijds, vragen golftechnisch om de beheersing van precisiespel, rechte slagen en afstand. Maart 2017 is gestart met een omvangrijke renovatie om de baan nog mooier en attractiever te maken. De baan is daardoor niet in topconditie, greenfeespelers (18 hls) ontvangen nu als compensatie een horecavoucher t.w.v. 12,50. Besteedbaar op de dag van spelen.
85 KM | Bergen op Zoom

Golfbaan De Texelse

De Texelse is een 18-holes baan en één van de zes Nederlandse links courses met het ruige karakter van een echte duinbaan. Duinen, helmgras, waterpartijen en grote greens maken de baan tot een plezier om op te spelen.
118 KM | De Cocksdorp

Golfbaan De Swinkelsche

In het Noord-Brabantse Someren vindt u Golfbaan De Swinkelsche. Hier komen natuur, rust en ruimte samen in een prachtig golfcomplex. Brede fairways, een goede routing, grote greens met flinke glooiingen en heel veel ruimte eromheen, grote bunkers met grillige randen, bos, heide, water; dat is De Swinkelsche. Maar De Swinkelsche is vooral: enorme variatie. Het ontwerp is modern en klassiek in een mooie mix. Er zijn lange en korte holes in alle windrichtingen. Iedere hole is anders en uitdagend. Brede fairways zorgen ervoor dat minder goede golfers altijd een weg naar de green kunnen vinden, hoewel die soms lang is, terwijl de ervaren golfer keer op keer wordt uitgedaagd om te kiezen tussen de lange maar veilige weg naar de hole of de korte maar riskante weg. Vijf holes liggen in prachtig bosgebied. De baan ademt natuur: vooral bos en heide. Dat landschap is ook naast de baan te bewonderen, op de Strabrechtse Heide, het grootste heidegebied van Nederland. Naast de Championship Course is er ook een uitdagende 9 holes Par-3 oefenbaan.
87 KM | Someren

Golfclub De Hoge Kleij

Aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug ligt in een prachtig en geaccidenteerd gebied De Hoge Kleij. Een schitterende bosbaan met on-Nederlandse hoogteverschillen van wel 30 meter, waardoor er op sommige holes van prachtige vergezichten kan worden genoten. Begin 2012 is de ingrijpende baanrenovatie voltooid en is de baan spannender en uitdagender geworden, zowel voor lage als hoge handicappers. Door aanleg van nieuwe bunkers en graskuilen worden golfers - meer dan voorheen - min of meer gedwongen om strategische keuzes te maken.
17 KM | Leusden

Lochemse Golfclub

De baan sluit op een unieke manier aan op de natuurlijke omgeving. U vindt er glooiende greens, houtwalletjes, mooie waterpartijen en heide. Maar ook bossen en uitdagende fairways, met strategisch geplaatste bunkers. De smalle fairways stellen uw nauwkeurigheid zeker op de proef. De grote lengte van de baan maakt uw spel tot een ware belevenis.
84 KM | Lochem

GCC ’t Sybrook

Golf- & Countryclub ’t Sybrook is opgericht in 1992 en maakt gebruik van Golfbaan ’t Sybrook welke sinds 2006 eigendom is van Het Rijk van Sybrook. De vereniging is aangesloten bij de NGF en in bezit van de A status. Op dit moment heeft de vereniging ruim 850 leden. Opvallend gastvrij en bijzonder mooi. Deze golfbaan heeft alles waar Twente trots op is. De volwassen 27-holes golfbaan ligt op een oud landgoed in een bosrijk gebied. Verschillende holes bieden uitzicht op een typisch Twents coulisselandschap terwijl andere omsloten worden door prachtige bospercelen.
124 KM | ENSCHEDE

Golfbaan Het Rijk van Margraten

In het schitterende Zuid-Limburgse heuvellandschap, tussen landerijen, wijngaarden en oude bossen, ligt Golfbaan Het Rijk van Margraten. De 18-holes golfbaan is in topconditie en het afwisselende karakter maakt golfen op deze baan erg aantrekkelijk. Sommige holes zijn omringd door hoogstam fruitbomen terwijl andere een prachtig uitzicht op het omringende landschap bieden. Op de 9-holes Short Golfbaan kunt u naar hartenlust oefenen. Vanaf het gezellige terras heeft u een fantastisch uitzicht tot aan Maastricht. In het sfeervolle clubhuis kunt u van aankomst tot vertrek genieten van lekker eten en de authentieke Limburgse gastvrijheid.
145 KM | CADIER EN KEER