Toernooien

Wat is het KLM Open?

Het KLM Open kent een rijke historie en is, met een eerste editie in 1912, een van de oudste toernooien van de European Tour. En veel verschillende mooie banen waren het decor voor veel topspelers.

Het KLM Open is een van de oudste toernooien op de European Tour en het enige internationale professionele toernooi op het hoogste niveau (European Tour) dat Nederland rijk is. De allereerste editie van het Dutch Open – zoals het toernooi zonder sponsortoevoeging te boek staat – werd in 1912 op de Haagsche Golf & Country Club gespeeld. De eerste titel werd gewonnen door de Engelsman George Pannell. De 100ste editie van het KLM Open werd in 2019 gespeeld. Ter ere van dat 100-jarig bestaan is er een online magazine gemaakt met alles over de geschiedenis van het toernooi.

Het Dutch Open is een van de oudste toernooien op de Tour

De eerste Nederlander die het toernooi won, was de Nederlandse amateur Gerry del Court van Krimpen in 1917 (op de Haagsche). Andere Nederlanders die het toernooi in eigen land hebben gewonnen zijn Dirk Oosterveer (1919), Jacob Oosterveer (1930), Joop Rühl (1947), Maarten Lafeber 2003) en Joost Luiten (2013 en 2016).

Banen

Het KLM Open wordt niet altijd op dezelfde baan gehouden. Meestal verhuist het toernooi na drie jaar op één locatie naar een andere golfbaan. Sinds 1985 rouleerde het KLM Open tussen de Noordwijkse, de Hilversumsche en de Kennemer. In 2016 was de toen vier jaar oude golfbaan The Dutch voor het eerst het toneel voor het grootste toernooi van Nederland. De 100ste editie van het Dutch Open viel in 2019 samen met het 100-jarige bestaan van luchtvaartmaatschappij en titelsponsor KLM. Die editie wordt op The International, op grondgebied van Schiphol, gespeeld. In 2020 werd het toernooi vanwege de Covid-lockdown niet gespeeld, in 2021 werd het van 16 tot en met 19 september voor het eerst op Bernardus in Cromvoirt gespeeld en in 2022 was Bernardus Golf voor de tweede maal gastheer.

Deelnemers

Aan het toernooi doen elk jaar ongeveer 156 golfers mee. Daarvan valt ongeveer de helft na twee van de vier speeldagen af. Omdat het toernooi in Nederland plaatsvindt, kunnen dankzij wildcards meer Nederlandse spelers aan dit toernooi meedoen dan aan andere toernooien op de European Tour. Elk jaar wordt ook de prijs voor de beste Nederlander en Nederlandse amateur (die de cut heeft gehaald) uitgereikt.

Prijzengeld

In het Dutch Open is flink wat geld te verdienen. De laatste jaren is het totale prijzengeld van het toernooi ongeveer 1,8 miljoen euro. De winnaar verdient om en nabij 300.000 euro. Alleen de professionele tourspelers die de cut hebben gehaald, krijgen een deel van dat prijzengeld. Amateurs mogen in toernooien geen prijzengeld aannemen.

 

Beeld: Golfsupport
Tours

DP World Tour

De DP World Tour is in Europa het belangrijkste toernooiencircuit voor professionele golfers. Bijna wekelijks is er een toernooi. Inmiddels heeft de DP World Tour zijn territorium uitgebreid naar Azië en Afrika, waar ook elk jaar toernooien voor het klassement van de DP World Tour worden gespeeld.
Lees meer
Beeld: Steph Chambers
Topgolf

Topspelers

Elke sport heeft zijn helden. Zo ook de golfsport. Iconen die vanwege hun prestaties inspireren en een voorbeeld kunnen zijn voor beginnende golfers, jong en oud. Tiger Woods is de grootste golfer van de laatste decennia. De topspelers Joost Luiten en Anne van Dam zijn onze nationale golfhelden.
Lees meer