Beeld: Yannick Schurwanz
Culinair

Sarah's Risotto verde met gegrilde polpo

Beeld: Yannick Schurwanz
Sarah Puozzo laat zien dat je op een Big Green Egg onverwachte gerechten kan maken. Wat dacht je van risotto verde met gegrilde polpo en bottarga? De gasten van GOLF.NL Live mogen ervan proeven én genieten.

Risotto verde met gegrilde polpo en bottarga

Hamburgertje op de barbecue? Ook lekker, maar Sarah Puozzo laat met dit recept zien dat de mogelijkheden op een Big Green Egg oneindig zijn. Je hebt er drie accessoires voor nodig: 

  • een convEGGtor: keramische warmteschild die de EGG tot een volwaardige buitenoven maakt
  • een Cast Iron Grid: gietijzeren rooster dat zorgt voor perfect dichtgeschroeid vlees
  • een Green Dutch Oven: geëmailleerde gietijzeren braadpan.

En weet je niet meteen wat polpo en bottarga is? Niet zo gek, want je zult het niet wekelijks op je menu hebben staan. Polpo is Italiaans voor octopus en bottarga komt oorspronkelijk uit Sardinië en wordt gemaakt door de kuit (viseitjes) van harders tussen twee planken samen te persen en te laten drogen. Harder is een veel voorkomende vis, die niet als delicatesse wordt beschouwd maar bottarga wel.

Ingrediënten (voor 6 personen)  

  • Klontje boter
  • 1 fijngehakte ui
  • 400 g risottorijst vialone nano
  • 200 ml droge, witte wijn
  • 1 liter water
  • 1 courgette
  • 1/4 bosje platte peterselie
  • 90 g geraspte grana padano
  • Snufje zout
  • Snufje zwarte peper
  • 6 voorgekookte polpo-tentakels
  • Scheutje olijfolie
  • 30 g bottarga
  • Enkele takjes cress voor de garnering
  • 4 eetbare viooltjes (optioneel)
  • 30 g fijngehakte pistachenoten

 

Beeld: Yannick Schurwanz
Beeld: Yannick Schurwanz

Stap voor stap

  1. Steek de houtskool in de Big GreenEgg aan en verwarm, met de convEGGtor en de Cast Iron Grid, tot 180 graden.

  2. Fruit de ui in een klontje boter in een Green Dutch Oven. Voeg de risottorijst toe. Rooster de rijst tot de korrels glazig zien. Blus af met de droge, witte wijn.

  3. Voeg stukje bij beetje het water toe, terwijl je regelmatig roert.

  4. Mix de courgette en de platte peterselie fijn en voeg toe aan het laatste beetje water dat je toevoegt aan de risottorijst.

  5. Voeg de geraspte grana padano toe en meng goed.

  6. Kook alles nog enkele minuten tot de courgette gaar is.

  7. Breng op smaak met zwarte peper en zout. Zet de risotto even afgedekt aan de kant.

  8. Bestrijk de polpo-tentakels met olijfolie. Haal de convEGGtor uit de Big Green Egg en leg de Cast Iron Grid er weer op. Grill de polpo-tentakels kort.

  9. Zet de risotto terug op de Big Green Egg en voeg een klontje boter toe. Meng goed.

  10. Serveer de risotto met daarbovenop een polpo-tentakel. Rasp de bottarga over de polpo-tentakels. Garneer met wat cress, eetbare viooltjes en fijngehakte pistachenootjes.

 

Wil je meer recepten zien van Sarah Puozzo? Volg haar op Instagram.

GOLF.NL Live terugkijken

Dit recept werd gemaakt tijdens GOLF.NL Live vanaf het Big Green Egg Open 2021 op de Rosendaelsche Golfclub. Je kunt aflevering 3 (en die van de andere 3 dagen) nog terugkijken via de onderstaande YouTube aflevering.

Presentatrice Tessa Veldhuis heeft aan tafel: Jesse Pieket, deelnemer aan de Players Experience. Roy Meyer, Judoka TEAMNL, Janet Kuiper, vrijwilliger De Rosendaelsche. En analist van GOLF.NL Sietse Herrema tevens host van de podcast Podje Golf. De Big Green Egg op de achtergrond is deze avond voor Sarah Puozzo. Tussendoor zijn leuke video's te zien met speelsters die eerder zijn opgenomen en uiteraard de highlights van de dag.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Culinair