Culinair

Joy's Cheeky Pulled Pork

Joy Bouwmeester geeft haar barbecuerecept prijs van heerlijke Cheeky Pulled Pork geserveerd in taco's of, zoals zij ze presenteerde aan de gasten in GOLF.NL Live, op kleine harde tortilla's met een pittige saus.

Cheeky Pulled Pork

Pulled pork maken, maar dan in minder tijd. Dat kan dus. Vaak moet je met dat soort trucage rekenen op het inleveren van smaak, maar dat is hier niet aan de orde. Integendeel! Want hier ga je wangen gebruiken, in plaats van de gebruikelijke procureur of boston butt. Wangen van runderen en varkens worden wat mij betreft nog lang niet genoeg gewaardeerd, dus daar gaan we eens even verandering in brengen. Het gesmolten collageen in deze cheeky nuggets is wat dit gerecht zo speciaal maakt, dus houd vol totdat iedere wang bóterzacht is.

FEEDS 4 TACO FANS

  • Rookhout, appel

  • 1½ kg iberico varkenswangen, The Butchery
  • 1/6 cup grof zeezout
  • 1/3 cup pork powder (zie recept onderaan deze pagina)

BATH

  • 200 g kippenfond, zoutloos
  • 200 ml appelsap
  • 50 g barbecuesaus
  • 30 g boter, plantaardig
  • 1 el worcestershire
  • 10 g pork powder (zie recept onderaan deze pagina)

 

Stap voor stap

  1. De wangen ga je zometeen roken, dus maak je barbecue klaar om indirect te verhitten op 120 graden. Terwijl je barbecue opwarmt, maak je de wangen klaar. Als het goed is zijn ze al getrimd, maar als dat niet het geval is, verwijder dan vliezen en harde stukken vet. Dep de wangen droog, bestrooi met zout en verdeel daarna de rub over de wangen.

  2. Gebruik appelhout om mee te roken, plaats een lekbak onder het rooster en leg de wangen op het rooster. Laat de wangen nu 2½ tot 3 uur roken, zonder je barbecue tussendoor te openen.

  3. Tegen het einde van de rooktijd maak je een ‘bath’ klaar voor de wangen door alle ingrediënten hiervoor te mengen. Neem de lekbak uit de barbecue, leg de wangen erin en giet de vloeistof eroverheen. Sluit de bak luchtdicht af met aluminiumfolie en plaats terug op de barbecue, voor nog eens 3 uur.

  4. Wanneer de wangen lang genoeg afgedekt hebben gegaard, haal je het folie van de bak. De temperatuur van de barbecue verhoog je naar 150 graden en op deze temperatuur laat je de wangen nog 1 tot 1½ uur garen, terwijl je ze regelmatig omkeert: zo droogt geen enkele kant uit. Het vocht mag in dit deel van het proces wat meer indikken, dat is namelijk vet lekker.

  5. Voordat je de wangen van het vuur haalt controleer je de gaarheid door er met de bolle kant van een lepel op te duwen. Mag ook met je vingers hoor, maar dat is heet. Als dit makkelijk gaat en het vlees bouncy terugveert, zijn de wangen klaar.

  6. Laat voor het serveren nog een kwartier afgedekt staan en trek het vlees daarna uit elkaar met je duimen of - als je het beschaafd wil houden - met bestek. Oh yes!

Pork Powder

Een beetje van alles en daardoor precies wat je nodig hebt. Deze rub is zoutloos, dus breng eerst zout aan op het stuk vlees dat je wil inwrijven met deze mix. Zo kun je preciezer doseren en dat heeft alleen maar voordelen. Hoeveel je nodig hebt? Nou, het is een rub. Geen cover up. Zorg dus dat je nog wel wat van het vlees door de laag rub kunt zien.

MAKES 1 BATCH

  • 25 g paprikapoeder
  • 25 g sweet smoked paprikapoeder
  • 25 g rietsuiker
  • 12 g bruine suiker
  • 10 g knoflookpoeder
  • 12 g uienpoeder
  • 3 tl mosterdzaad
  • 3 tl mosterdzaad
  • 1 tl chipotlepoeder
  • 1 tl guajillopoeder
  • 1 tl oregano, gedroogd
  • 1 tl tijm, gedroogd
  • 1 tl venkelpoeder
  • ½ tl kaneel

Meng alles in een pot, schud goed door elkaar en wrijf de mix daarna over het vlees.

Dit recept staat in het boek All fired up, barbecue & bijzaken van Joy Bouwmeester.

'GOLF.NL Live' terugkijken

Dit recept werd gemaakt tijdens GOLF.NL Live vanaf het Big Green Egg Open 2021 op de Rosendaelsche Golfclub. Je kunt aflevering 1 (en de andere 3 afleveringen) nog terugkijken via de onderstaande YouTube video. (Helaas was het geluid deze eerste avond niet heel best, maar de inhoud en gesprekken met deze mooie gasten mogen er zijn hoor!)

Presentatrice Tessa Veldhuis heeft aan tafel: oud-hockeyinternational Fatima Moreira de Melo en judoka Roy Meyer die tijdens het toernooi 4 vlogs hebben gemaakt van hun #Golfstart 3-daagse, volleybalster Celeste Plak sloot daarbij aan en analist van GOLF.NL Sietse Herrema. De Big Green Egg op de achtergrond is deze avond voor Joy Bouwmeester. Tussendoor zijn leuke video's te zien met speelsters die eerder zijn opgenomen en uiteraard de highlights van de dag.

Lees meer over
Culinair