Culinair

Gertjans Gegrilde groenten en Gerookte eendenborst

Gertjan van Dijk heeft op de Rosendaelsche een mooi zomers gerecht voor de gasten van GOLF.NL Live in petto dat koud ook heel smakelijk is: gegrilde groenten en gerookte eendenborst.

Gegrilde groenten en Gerookte eendenborst

Ingrediënten

  • Eendenborst
  • Kikoman sojasaus
  • Honing
  • 2 tenen knoflook
  • Courgette
  • Aubergine
  • 300 gr cherrytomaten
  • 100 gr groene asperges
  • Sla

Kuidenolie

  • Olijfolie
  • Knoflook
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Balsamicoazijn
  • Peper en zout

 

Stap voor stap

  1. Maak een lekkere kruidenolie van 5 eetlepels olijfolie, een teen knoflook, takje tijm, wat fijn gesneden rozemarijn, theelepel balsamico azijn en naar smaak peper en zout. 

  2. Score de vetlaag van de eendenborst (insnijden) en marineer 10 minuten in ruim kikoman sojasaus, een eetlepel honing en 2 geplette tenen knoflook.

  3. Rook de eend, indirect, bij een EGG-temperatuur van 70 graden, 20 minuten.

  4. Snij de courgette en aubergine in plakken van 1 cm dikte.

  5. Pof de cherrytomaten in 20 minuten in een schaal totdat ze opengescheurd zijn.

  6. Gril de courgette en aubergine tot ze beetgaar zijn en haal ze warm door de kruidenolie.

  7. Grill de groene asperges tot ze een lichte 'grillmarks' hebben.

  8. Gril de eendenborst tot een kerntemperatuur van 55 graden en leg op een snijplank om 10 minuten te rusten. 

  9. Maak een schaal op met sla naar wens en geef die smaak met olijfolie, een uitgeknepen sinaasappel en wat peper en zout. Leg de gegrilde en gepofte  groenten op de buitenkant en leg de getrancheerde eend in het midden. Druppel er nog wat sap over van een halve sinaasappel.

'GOLF.NL Live' terugkijken

Dit recept werd gemaakt tijdens GOLF.NL Live vanaf het Big Green Egg Open 2021 op de Rosendaelsche Golfclub. Je kunt aflevering 2 (en de andere 3 uitzendingen) nog terugkijken via de onderstaande YouTube video.

Presentatrice Tessa Veldhuis heeft aan tafel: Folkert Jans, Boswachter van Wildpraat op de Veluwe. Jan Willem Ruskamp, oud baancommissaris van de Rosendaelsche Golfclub. En analisten van GOLF.NL Sietse Herrema en Gerard Louter, tevens hosts van de podcast Podje Golf. Het thema van deze avond: Duurzaamheid en Golf. De Big Green Egg op de achtergrond is deze avond voor Gertjan van Dijk. Tussendoor zijn leuke video's te zien met speelsters die eerder zijn opgenomen en uiteraard de highlights van de dag.

Lees meer over
Culinair