Nieuws

Caddie Daniëlle Huizing over bulken en de sweetspot vinden met de calorieën

Daniëlle Huizing-Leeman (34) is caddie, manager en vrouw van Daan Huizing die op de DP World Tour speelt. Voor GOLF.NL schrijft ze columns. Ditmaal over lekker in Europa naar de toernooien kunnen rijden met de auto en het "gevecht" met de calorieën.

De DP World Tour is eindelijk in Europa en dat vinden Daan en ik heerlijk! Geen gehang op vliegvelden, gedoe om alles in te checken, lange vluchten en vertragingen, maar gewoon alle zooi achter in de auto gooien en lekker samen rijden. Dinsdagochtend zijn we om 05.30 van huis vertrokken naar Hamburg voor het European Open dat donderdag begint. Vanuit Hamburg rijden we dan weer door naar Zweden voor het toernooi de week erna.

Ook naar het kwalificatietoernooi voor het US Open zijn we met de auto gegaan. In Calais de trein gepakt en daarna met de auto door naar Walton Heath GC, alles bij elkaar een trip van een uur of zeven. Toen we op de baan arriveerden merkten we al snel dat de sfeer heel anders was dan bij reguliere toernooien van de Tour. Spelers uit allerlei windstreken komen naar die Qualifier omdat ze de droom hebben in een major te spelen. Qua vibe had het ook wel iets weg van een belangrijk jeugdtoernooi, veel minder zakelijk dan in gewone weken op Tour. Je speelt dan echt voor de ranking en je inkomen, iedere speler heeft wat dat betreft zo zijn eigen battles. Op Walton Heath tijdens die Qualifier is het voor iedereen hetzelfde: alles of niets.

Energie

Voor ons werd het dus niets, helaas geen US Open dit jaar. In de eerste ronde zaten er naar de greens een paar heel slechte slagen tussen. Ook rond de greens ontbrak de echte scherpte. Dat kwam voor ons als een onaangename verrassing, want in de trainingen speelde Daan juist erg goed. Maar dat is golf, het blijft onvoorspelbaar. Na die tegenvallende eerste ronde hebben we besloten de tweede ronde niet te spelen, net als veel andere spelers die heel laag op het leaderboard stonden. Zelfs met een -10 hadden we ons nog niet gekwalificeerd, dan is het verstandiger energie te sparen. Drie dagen later moesten we alweer afslaan in het Soudal Open op Rinkven GC bij Antwerpen. 

Daan heeft geen contract met een stokkenmerk, hij kan in de tas stoppen wat hij wil

Zo’n tripje naar Engeland kost tijd, energie en ook aardig wat geld, maar spijt dat we zijn gegaan hebben we absoluut niet. We hebben onze zinnen gezet op spelen in de majors en dat blijven we doen. Dinsdag 2 juli doen we daarom gewoon mee aan het 36 holes-kwalificatietoernooi voor het Brits Open. En iedere officiële ronde over 18 holes met een scorekaart in de broekzak is leerzaam. Uit die ronde op Walton Heath hebben we bijvoorbeeld punten gehaald op short game-gebied waar we op dinsdag in België met coach Phil Allen aan gewerkt hebben.

In het Soudal Open op Rinkven GC de cut op twee slagen gemist. De eerste ronde was prima, in de tweede ronde net wat te veel fouten om de cut te overleven. Daan heeft het onverwachte vrije weekend onder andere gebruikt om wat wedges te testen, Callaway vs. Mizuno. Daan heeft geen contract met een stokkenmerk dus hij kan in de tas stoppen wat hij wil. Toen ik thuiskwam van de gym zag ik dat ook de putt-mat weer was uitgerold om zijn stroke te drillen. 

Bulken

Ik ben vooral even bezig met de calorieën. Ik ben nu vijf weken aan het bulken om spiermassa te kweken, dan moet je meer eten dan je verbrandt en en dat blijf ik in ieder geval doen tot en met 22 juli. Vorige week merkte ik dat ik erg vermoeid raakte tijdens mijn workouts, dus in overleg met mijn coach Carmen Ketelaar ben ik van 2400 kcal naar 2800 kcal gegaan op workoutdagen en de dagen dat ik 18 holes in de baan loop met die golftas op mijn schouders. Het was even een zoektocht hoe ik die calorieën het meest verantwoord én efficiënt binnenkrijg - ze moeten uit koolhydraten en vetten komen - maar ik heb de sweetspot nu gelukkig gevonden.

Dubai

Deze week dus het European Open op Green Eagle bij Hamburg. Het is met 7208 meter de langste baan die we spelen op Tour. Er staan zes par-5-holes op de scorekaart en de langste is 645 meter. Ik ga mijn kilometertjes dus wel weer maken deze week. Na het missen van de cut in België zijn we op de Race to Dubai afgezakt naar de honderdste plaats. Jammer, maar zorgen maken we ons zeker niet, we zijn pas halverwege het seizoen. Er komen nog veel toernooien, waaronder een paar grote met veel punten en je hebt maar een paar goede weken nodig om de kaart veilig te stellen. Maar behoud van de tourkaart is niet waar we voor spelen. De finale in Dubal halen, in de top-50 eindigen van de jaarranglijst, dat was bij de start van het seizoen ons doel en daar is niets aan veranderd.

}