Nieuws

Daan en Daniëlle Huizing: 'Gas erop, we gaan voor de majors!'

Daniëlle Huizing-Leeman (34) is caddie, manager en vrouw van Daan Huizing die op de DP World Tour speelt. Voor GOLF.NL schrijft ze columns. Ditmaal over de wens om majors als het Brits Open en het US Open te spelen. En over sushi eten in Japan...

Als Daan en ik thuis zijn kijken we best veel golf op Ziggo Sport. En dat geldt helemaal voor de Masters, de eerste major van het jaar! Wat is dat toch ieder jaar weer een fantastisch toernooi met de prachtige baan en alle mooie tradities, zoals het groene jasje en de caddies in een witte overall. Ik wil ooit ook op de Augusta National Golf Club lopen in zo’n wit pak naast Daan. De golfbaan schijnt in het echt nog veel heuvelachtiger te zijn dan je op de televisiebeelden ziet, voor de caddies is het een zware week. Maar ik besteed zoveel tijd aan fysieke training dat ik ervan uitga dat het voor mij een walk in the park is!

Typisch Nederlands

Daan en ik hebben onze zinnen gezet op het spelen van majors. Dat zijn tenslotte de grootste en mooiste toernooien in onze sport, daar wil je bij zijn. Kwalificeren voor de Masters is heel lastig, dan moeten we de top 50 van de wereld halen. Maar we dromen groot en we hebben nog even, dus ooit moeten we Magnolia Lane, de fameuze oprijlaan van de Augusta National Golf Club, oprijden.

Nu gaan we echt voor een startbewijs in het US Open!

Daan heeft in zijn carrière nog nooit een major gespeeld. Toen hij jonger was, werd hij ontmoedigd om naar de kwalificatietoernooien voor de majors te gaan. Het zou ten koste gaan van de focus op de gewone toernooien en de kans op een topprestatie in een major - waar alle wereldtoppers spelen - werd heel klein geacht. Zo denken is wel typisch Nederlands. Wij zitten anders in de wedstrijd. Het lijkt ons juist prachtig om erbij te zijn in die grote toernooien met al dat publiek en een geweldige golfsfeer. En met een goede week geloven we ook zeker dat een mooie klassering mogelijk is. Dit jaar hopen we het US Open en The Open te spelen.

Kwalificatietoernooi

Op 20 mei zijn er in Engeland op Walton Heath Golf Club in een kwalificatietoernooi een aantal plekken te verdienen voor het US Open. Vorig jaar hebben we dat kwalificatietoernooi ook gespeeld, maar toen vooral om na de lange blessure van Daan weer speelritme op te doen. Nu gaan we echt voor een startbewijs in het US Open! Dat major wordt half juni gespeeld in North Carolina op Pinehurst No. 2, een baan met een linksachtig karakter. Daan presteert bijna altijd goed op dat type banen. Als amateur heeft hij prestigieuze toernooien gewonnen op linksbanen. Daarom willen we dolgraag ook The Open spelen, want dat toernooi vindt ieder jaar plaats op een baan langs de zee.

Een startbewijs veroveren voor The Open kan op twee manieren. In het KLM Open en het Italiaans Open zijn twee plekken te verdienen voor de beste twee spelers in de einduitslag die zich nog niet hebben geplaatst. Als kwalificatie voor The Open op die manier niet lukt, doen we dinsdag 2 juli mee aan een 36 holes-kwalificatietoernooi. Dat wordt op vier verschillende banen gespeeld, onze voorkeur gaat uit naar Royal Cinque Ports in Kent.

Gas erop!

De week ervoor spelen we het Italiaans Open bij Bologna, dan zondagavond vliegen naar Londen, dinsdag de 36 holes kwalificatie en vervolgens zo snel mogelijk weer door naar München waar twee dagen later het BMW International Open begint. Misschien niet de ideale voorbereiding, maar we kennen die baan in München heel goed en je moet er wat voor over hebben als je majors wilt spelen. Wij geloven ook niet dat het ten koste zal gaan van onze positie in de Race to Dubai. Het idee te kunnen starten in majors inspireert ons, en als we ze kunnen spelen zijn er ook extra veel punten te verdienen voor de diverse ranglijsten. Dus gas erop en gewoon gaan!

Presteren op de golfbaan gaat boven toeristje spelen. Best jammer dit keer, want Japan lijkt me fascinerend

Bergen sushi

Ons oorspronkelijke idee was ruim van tevoren naar Japan te vertrekken voor het ISPS Handa Championship dat 25 april begint. Het wordt onze eerste keer Japan. Aan sightseeing doen we nooit tijdens toernooien, maar nu was er de kans een paar dagen Tokio te doen. We hebben besloten toch later te vliegen. Daan geeft de voorkeur aan nog een paar extra dagen hard trainen in Nederland en ik kwam na het Indian Open niet bepaald fit terug in Nederland. Ik ben net weer helemaal boven Jan en ik wil nog een kleine week serieus aan de slag in de sportschool.

Presteren op de golfbaan gaat boven toeristje spelen. Best jammer dit keer, want Japan lijkt me fascinerend. En ik had me enorm verheugd op hele bergen sushi, want daar kun je me ’s nachts voor wakker maken! Maar in de week van het toernooi kom ik ook wel aan mijn trekken hoop ik, en dit soort keuzes horen nu eenmaal bij het leven van topsporters. Als het uiteindelijk leidt tot betere prestaties en spelen in de majors, dan hebben Daan en ik het er graag voor over!

}