Nieuws

Daniëlle Huizing: 'Business class vliegen? Dat past niet in ons kostenplaatje'

Daniëlle Huizing-Leeman (34) is caddie, manager en vrouw van Daan Huizing die op de DP World Tour speelt. Voor GOLF.NL schrijft ze columns. Ditmaal over het vele reizen en de kosten die een tourgolfer maakt.

Ik schrijf mijn column deze keer aan boord van een A380 van Emirates. Na een trainingsweek in Dubai zijn we zondag doorgevlogen naar Singapore waar donderdag het Porsche Singapore Open begint. Reizen zien Daan en ik echt als een noodzakelijk kwaad. Als golfer op de DP World Tour ontkom je er natuurlijk niet aan, maar leuk is anders. Als je business class vliegt, ja, dan wordt het een feestje, maar dat is voor ons financieel niet weggelegd. Neem Japan waar we volgende maand spelen. Business class op die vlucht kost meer dan 6.000 euro per persoon, dat kostenplaatje is voor ons niet haalbaar.

Inschrijvingskosten

Mensen kijken vaak alleen naar het prijzengeld dat een golfer verdient, maar vergeten de onkosten. Na de Singapore Classic van deze week vliegen we door naar Delhi voor het Hero Indian Open. Daan en ik zijn in die twee weken grofweg dit kwijt voor we een bal hebben geslagen of een euro hebben verdiend:

Vluchten: €3.500
Visa: €100
Hotel: €3.000
Eten: €80 x 14 dagen = €1.120
Baanboekjes: €90
Coaching pre-tournament: €3.000
Inschrijvingskosten: €240
Totaal: €11.050

Ja, spelers op de Tour moeten ieder toernooi betalen om deel te kunnen nemen... Als Daan een andere caddie aan de tas had gehad, komt daar uitgaande van de standaard fee op Tour in twee weken nog 3.000 euro bij, plus zeven procent van het prijzengeld als de cut wordt gehaald en natuurlijk tien procent bij een overwinning.

Management

Daan is niet verbonden aan een managementbureau. Die bureaus vragen meestal drie tot vier procent van je prijzengeld, maar voor ons is het geen financiële kwestie. Daan heeft vroeger wel een management gehad, maar aan het heen en weer mailen wat je nou precies nodig hebt en wilt met vluchten en hotels, was hij bijna net zo veel tijd kwijt als wanneer hij het allemaal zelf regelt. Vaak boekt Daan in één keer voor meerdere maanden vooruit, dat is een stuk goedkoper. Daar is hij dan wel een paar middagen of avonden mee bezig. Gelukkig is het tegenwoordig online relatief makkelijk om hotels en vluchten te boeken.

Als we voor twee toernooien op reis gaan hebben we samen om en nabij de tachtig kilo aan bagage bij ons

Wij vliegen dus heel veel maar misschien toch minder dan je zou denken. Dit jaar denk ik dat we op ongeveer veertig vluchten gaan uitkomen. Meestal spelen we twee of drie toernooien achter elkaar en gaan dan tussendoor niet naar huis, dat scheelt veel. En een aantal toernooien doen we lekker met de auto. Nederland, België, het European Open in Hamburg, maar ook Ras Al Khaimah omdat we de week ervoor een uurtje verderop in Dubai speelden.

80 kilo bagage

Als we voor twee toernooien op reis gaan, hebben we samen om en nabij de tachtig kilo aan bagage bij ons. Wat altijd in de koffers zit is een personenweegschaal, een keukenweegschaal voor het wegen van onze shakes, een reisblender, supplementen, Keltisch zeezout, elektrolyten en ook onmisbaar zijn onze eigen kussens. Een beautycase gaat zeker niet mee, daar ben ik helemaal niet van. Wel een flinke lading skincare en zonnemelk om schade van de zon zo goed en kwaad als het kan tegen te gaan en te herstellen.

Tijd voor sightseeing hebben we zelden of nooit, maar we komen natuurlijk wel op prachtige plekken

Bij de keuze voor hotels zijn dit voor ons de belangrijkste factoren: goede gymfaciliteiten, niet te ver van de golfbaan, goede parkeermogelijkheid, kamers geluiddicht met airconditioning en blinderende gordijnen en idealiter een prettig restaurant in het hotel. Het bed moet 1.80 meter breed zijn, anders kiezen we voor twee aparte bedden. Bij Hilton doen we dat sowieso, want de ervaring heeft ons geleerd dat hun double-bed echt een drama is. Als Daan zich omdraait, vlieg ik de lucht in en andersom. En vliegen doen we al genoeg!

Avontuur

Nee, reizen is absoluut niet het leukste onderdeel van ons leven. Tijd voor sightseeing hebben we zelden of nooit, maar we komen natuurlijk wel op prachtige plekken. En als je zoals Daan met golf spelen je geld kunt verdienen dan is dat natuurlijk fantastisch. Het avontuur op de Tour samen te mogen beleven maakt het helemaal geweldig. Het onvoorstelbare gekloot bij autoverhuurbedrijven waar je vaak belachelijk lang moet wachten en het lijkt of internet nog uitgevonden moet worden – al die documenten die je met de pen moet invullen! – dat soort ergernissen nemen we op de koop toe.

}