Beeld: Getty Images
Nieuws

Bij de les blijven voor Daan Huizing: 'Ik heb mijn gevreesde linkerarm in de aanslag!'

Beeld: Getty Images
Daniƫlle Huizing-Leeman (34) is caddie, manager en vrouw van Daan Huizing die op de DP World Tour speelt. Voor GOLF.NL schrijft ze columns. Ditmaal over de nieuwe swingcoach van Daan, technische tips van haar en het controleren van emoties.

Ons volgende toernooi is de Porsche Singapore Classic dat op donderdag 21 maart begint. Toch zijn de koffers alweer gepakt, want we vertrekken naar Dubai. Het weer in Nederland wordt gelukkig wel beter, maar de omstandigheden om te trainen zijn in Dubai natuurlijk nog altijd een stuk beter. Vanuit Dubai gaan we op zondag 17 maart door naar Singapore, waar we de prima seizoenstart een nog veel beter vervolg hopen te geven. Daan heeft nu veertien cuts op rij gehaald, hartstikke goed, maar we willen natuurlijk meer dan het weekend halen. We geloven er heilig in dat een eerste toernooizege op de Tour dit jaar mogelijk is.

Samen hebben we besloten voor de swing een second opinion te vragen aan Liam James

Vorig jaar in de zomer miste Daan drie cuts op rij. Vooral de laatste in Praag was pijnlijk omdat we in de aanloop naar dat toernooi drie weken intensieve training achter de rug hadden. We stonden er op dat moment slecht voor, het einde van het seizoen kwam al in zicht en de kaart was nog lang niet veilig. Er moest echt iets gebeuren. Samen hebben we besloten voor de swing een second opinion te vragen aan Liam James, een Engelse coach die diverse spelers op de DP World Tour en de PGA Tour in zijn stal heeft. Liam veranderde in een korte sessie de set-up van Daan en - nog belangrijker - zijn hoofdpositie op het moment van impact. Dit had direct een heel positief effect en Liam is nu Daans vaste swingcoach. Het kost Daan fysiek minder moeite een swing te maken en hij slaat de bal een beter dan vorig jaar in de zomer.

Technische tips

Ik ken de swing van Daan inmiddels heel erg goed, omdat ik meekijk en luister tijdens de trainingen met Liam. Zijn swing heeft voor mij geen geheimen meer. Als Daan een paar matige ballen slaat, weet ik doorgaans wat er fout gaat en kan ik Daan technische tips geven. Zoals ik in eerdere columns schreef, bemoei ik me niet of nauwelijks met de afstanden, dat kan Daan prima zelf. Als Daan twijfelt over de wind stap ik wel in, je hoeft geen meteoroloog te zijn om te bepalen waar de wind vandaan komt. Ervaring helpt hier natuurlijk ook bij en inmiddels ben ik al bijna twee jaar aan de tas, de tijd vliegt.

Als ik ook maar de kleinste vorm van negatieve uiting zie bij Daan sla ik mijn linkerarm tegen zijn borst

Mijn belangrijkste rol is op het mentale vlak, niet alleen in de baan maar ook bij alles er omheen. We bespreken hoe Daan de dingen ervaart, hoe ik het zie, en zo komen we tot een plan van aanpak. In de baan herinner ik Daan eraan dat hij met mij moet blijven communiceren, soms heeft Daan de neiging zich af te sluiten. Om onze doelen niet uit het oog te verliezen hebben we diverse methodes om bij de les te blijven, bijvoorbeeld via mijn linkerarm. Als ik ook maar de kleinste vorm van negatieve uiting zie bij Daan, dat kan soms zelfs een oogopslag zijn, sla ik mijn linkerarm tegen zijn borst. Hij moet hier bijna altijd wel om lachen. Met die tik tegen zijn borst zorg ik dat Daan uit zijn hoofd komt.

Geen negatieve reacties

Voor het eerst deed ik dat vorig jaar in de herfst bij het Frans Open en het bleek heel effectief. Ik kan me voorstellen dat het vreemd overkomt als mensen het zien, maar het werkt dus blijf ik het doen. Het is wel minder vaak nodig, omdat Daan steeds beter wordt in het controleren van zijn emoties. Het ultieme doel op mentaal vlak is geen enkele negatieve reactie na een slechte slag. Dat is menselijkerwijs niet realistisch, maar wel een doel en als hulpmiddel heeft Daan deze drie dingen opgeschreven in zijn yardage-boek dat hij voor iedere slag inkijkt:

  1. Geen reactie - ijskoud zijn
  2. Duidelijk communiceren naar Daniëlle
  3. Motion = emotion, walk like a champion.

Als een kampioen over de fairways lopen, dat gaan we weer doen in de Porsche Singapore Classic. Ik denk niet dat het nodig zal zijn, maar als ik merk dat Daan in wat voor opzicht ook even verslapt dan heb ik mijn gevreesde linkerarm in de aanslag!

}