Nieuws

Daniëlle Huizing: 'Elke slag telt, dus altijd met de borst vooruit blijven spelen'

Daniëlle Huizing-Leeman (34) is caddie, manager en vrouw van Daan Huizing die op de DP World Tour speelt. Voor GOLF.NL schrijft ze columns. Ditmaal over toernooien spelen in Azië en het begin van een nieuwe reeks cuts halen.

In de Singapore Classic kwam voor ons een einde aan veertien gehaalde cuts op rij. Dat kwam vooral door drie dubbel bogeys op de eerste negen holes. Op de par 3 met de eilandgreen dachten we toen de bal mid-air was: hole-in-one, kom maar door met die Porsche Panamera Turbo E-Hybrid! Madeira Gold Metallic is niet echt onze kleur, maar daar hadden we wel mee kunnen leven…

Toen viel de wind opeens helemaal weg, niks hole-in-one, zelfs geen putt voor birdie, wel de bal over de green en plons. De twee andere dubbel bogeys waren ook wat ongelukkig, maar Daan en ik geloven niet in toeval of alleen pech. Dus hebben we ook naar de voorbereiding gekeken en die had beter gekund.

In de aanloop naar een toernooi wil je alleen bezig zijn met finetunen en performance-gericht trainen, het drill-werk moet daarvoor al gedaan zijn

Drill-werk

Na het toernooi in Kenia was Daan voor het eerst in acht weken weer eens thuis. Omdat je ook iets van rust moet inbouwen en we op zakelijk gebied een aantal dingen moesten regelen, heeft hij in die periode achteraf gezien te weinig getraind. Qua beweging in de swing was het in Singapore daardoor niet goed genoeg.

Voor Singapore zijn we wel voor een trainingsweek in Dubai geweest, maar dat heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. In de aanloop naar een toernooi wil je alleen bezig zijn met finetunen en performance-gericht trainen, het drill-werk moet daarvoor al gedaan zijn. Dat is niet gelukt, dus dat moeten we voortaan beter doen. Tegelijkertijd is dat ook wel het moeilijkste in golf, om álle onderdelen van het spel de tijd en aandacht te geven die ze verdienen.

Swingposities

Donderdagmiddag na de teleurstellende ronde in Singapore hebben we ondanks de intense hitte veel tijd doorgebracht op de range. Ballen slaan, video’s maken, notities doornemen van de trainingen en periodes waarin de swing heel goed voelde. Daan heeft in de gym ook extra oefeningen gedaan voor zijn core en de mobiliteit in de heupen. Als hij flexibeler is in de heupen, komt hij ook makkelijker in de juiste swingposities. Op vrijdag hard gevochten om de cut te halen. Het spel was een stuk beter, maar uiteindelijk drie slagen te veel om door te mogen naar het weekend.

Borst vooruit

Het missen van de cut is altijd teleurstellend. In sportief opzicht, maar ook financieel. Want de kosten zijn hoog die week en je verdient niets. Tegelijkertijd is het op dat moment ook gewoon wat het is en proberen we er niet te lang bij stil te staan. Daan en ik houden altijd heel helder voor ogen dat het niet om één week gaat maar om het hele jaar. Dus ook als het halen van de cut niet meer gaat lukken, met de borst vooruit blijven spelen en elke hole en slag de volle aandacht geven. Voor succes in het vervolg van het seizoen en de jaren daarna is dat essentieel.

Als je de poort uitrijdt, kom je in een totaal andere wereld. Binnen een paar minuten zie je letterlijk hele gezinnen op straat wonen

Van Singapore door naar New Delhi voor het Hero Indian Open. Dat is wel even een overgang! De baan van de DLF Golf & Country Club is spectaculair en echt onwerkelijk mooi. Er zijn ook kapitalen in gestoken, ik ken het exacte bedrag niet, maar als ik de baan zie denk ik eerder aan een paar honderd miljoen dan aan tientallen miljoenen.

Als je de poort uitrijdt, kom je in een totaal andere wereld. Binnen een paar minuten zie je letterlijk hele gezinnen op straat wonen. Dat heb ik vaker gezien, maar het contrast tussen de luxe op de golfclub en al die mensen die in armoede leven is elke keer toch weer schokkend. Het doet je beseffen hoe bevoorrecht wij zijn in Nederland.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wij spelen graag toernooien in Azië, vaak lekker weer, goede hotels en golfbanen én het Aziatische eten is natuurlijk ook top. De DP World Tour komt al jaren in Azië, hoort hier ook echt thuis, zo voelt het voor ons. Vorig jaar hebben we twee toernooien in Amerika gespeeld en hoewel het tijdverschil vergelijkbaar was, voelde dat heel raar. De PGA Tour is Amerika, de DP World Tour is Europa, Midden-Oosten, Afrika en zeker ook Azië!

We gaan een paar dagen eerder weg zodat we tijd hebben voor wat sightseeing, want het wordt onze eerste keer in Japan
In het Indian Open de cut gehaald, de eerste in hopelijk weer een heel lange reeks. Uiteindelijk een negentiende plaats. Zeker niet slecht, maar we hadden op meer gehoopt. In de laatste ronde gingen we een beetje te veel kriskras door de baan, daardoor was de top 10 net niet haalbaar.

Mount Fuji

Toch hebben we na de gemiste cut in Singapore weer mooie stappen gezet. Omdat het Korea Championship wordt verplaatst naar later in het seizoen is ons eerstvolgende toernooi pas eind april, het ISPS Handa Championship in Japan. We spelen in Gotemba, een stad vlak bij Mount Fuji. We gaan een paar dagen eerder weg zodat we tijd hebben voor wat sightseeing, want het wordt onze eerste keer in Japan. Voor we vertrekken zorgen we dat Daan meer dan genoeg trainingsuren heeft gemaakt, want die fout maken we natuurlijk nooit meer!

}