Solheim Cup

De Solheim Cup in Nederland

 

De Nederlandse golfwereld heeft een primeur: het grootste internationale golfevenement voor vrouwen komt in september 2026 naar Nederland. Op Bernardus Golf in Cromvoirt gaan de beste golfsters uit Europa en de Verenigde Staten de strijd met elkaar aan.

Nooit eerder was een Nederlandse golfbaan het strijdtoneel voor het meest prestigieuze evenement in het vrouwengolf. Bij de laatste editie in 2021 was de Solheim Cup in 700 miljoen huiskamers in 239 verschillende landen te zien.

Dit wordt een evenement met een prachtige en unieke ervaring voor iedereen die houdt van topsport en entertainment

NGF-directeur Jeroen Stevens

Bekijk hieronder het videoverslag van de feestelijke aankondiging op Bernardus Golf op 15 november 2022:

Spelformat

In de Solheim Cup nemen twaalf Europese speelsters het in een driedaags evenement op tegen twaalf Amerikaanse speelsters. Op vrijdag en zaterdag worden er foursomes en fourballs, waarna er op zondag twaalf singles volgen. In alle gevallen is matchplay de spelvorm.

De eerste Solheim Cup was in 1990. Over vier jaar zijn we in Nederland toe aan de 20ste editie. Het evenement wordt om het jaar gespeeld, afwisselend in de Verenigde Staten en Europa. De tussenstand is op dit moment 10-7 in het voordeel van de Amerikaanse vrouwen.

Bernardus

Gastheer van de Solheim Cup is Bernardus Golf in Cromvoirt. De uitdagende 18-holes championship golfbaan is een van de mooiste van Europa en ontworpen door de Amerikaanse architect Kyle Phillips, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van wereldberoemde banen als Kingsbarns, The Grove en Yas Links. Eigenaar van Bernardus Golf is de zakenman Robert van der Wallen die de prestigieuze golfbaan in 2018 opende.

Ik ben trots op wat ik in mijn carrière heb bereikt, maar niets geeft me meer plezier dan het hosten van de Solheim Cup op mijn baan

Bernardus-eigenaar Robert van der Wallen

Beeld: Getty Images
Solheim Cup

De geschiedenis van de Solheim Cup

Wat heeft het golfmerk Ping te maken met de Solheim Cup? Heel veel, zo blijkt! We duiken in de geschiedenis van de Solheim Cup en ontdekken wie de grondlegger is, hoe het format precies in elkaar zit, welke Nederlandse speelsters een rol hebben gespeeld en wie recordhouders zijn.
Lees meer
Solheim Cup

Bernardus: maak kennis met de Solheim Cup-baan

In 2018 opende Bernardus Golf haar deuren. Slechts in een paar jaar tijd heeft de 18-holes golfbaan veel waardering geoogst in binnen- en buitenland. Een baan met internationale allure, wat stevig bevestigd wordt met de Solheim Cup die in 2026 in Cromvoirt plaatsvindt.
Lees meer

Niet alleen golf

Natuurlijk is er tijdens de Solheim Cup 2026 niet alleen topgolf te zien. Er zijn allerlei gave side events voor golfers en niet-golfers die een bezoek tot een unieke ervaring maken. Zet september 2026 dus alvast in je agenda om aanwezig te zijn bij een wereldevenement op eigen bodem. Wil je op de hoogte blijven? Hou deze pagina in de gaten en meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van GOLF.NL.

Facts & Figures

  • Sinds de oprichting in 1990 is de Solheim Cup 17 keer gespeeld. Amerika heeft 10 edities gewonnen, Europa 7.
  • Laura Davies (Engeland) heeft namens Europa de meeste Solheim Cups gespeeld. Ze deed mee in de eerste 12 edities van het toernooi (1990 – 2011).
  • Van alle speelsters die ooit meededen heeft de Ierse Leona Maguire met 90% het hoogste winpercentage. Zij behaalde 4,5 punt in de vijf wedstrijden die ze speelde in haar eerste Solheim Cup in 2021. Maar knapper wellicht zijn de prestaties van de speelsters die vaker meededen en ook een hoog percentage haalden.
  • Dat zijn onder anderen Charley Hull (5 keer meegedaan, winpercentage van 66% en Annika Sörenstam (8x meegedaan, winpercentage van 65%).
  • Team Europa heeft tot nu toe golfsters gekend uit 14 Europese landen. Het meest vertegenwoordigd is Zweden (12 speelsters met in totaal 59 wedstrijden) en Engeland (14 speelsters met in totaal 50 wedstrijden).
  • In alle 17 edities is er maar één hole-in-one gemaakt op de Solheim Cup. Deze eer viel in 2013 te beurt aan Anna Nordqvist op de 17de hole van Colorado GC.
Hole in one op Solheim Cup 2013 door Nordqvist
Beeld: Getty Images
  • Charley Hull heeft het record van jongste Solheim-speelster ooit op haar naam staan, zij debuteerde in 2013 op 17-jarige leeftijd.
  • Voor de Solheim Cup 2023 zijn de speelsters nog niet bekend. Wel weten we dat Suzann Pettersen de Team Captain is met Anna Nordqvist, Laura Davies en Caroline Martens als vice-captains.
Ik vind het heel leuk dat de Solheim Cup in Nederland georganiseerd wordt, want ik heb tijdens het Big Green Egg Open ervaren hoe graag Nederland vrouwengolf op de kaart wil zetten

Anna Nordqvist