Topgolf

Solheim Cup komt in 2026 naar Nederland

De Nederlandse golfwereld heeft een primeur: het grootste internationale golfevenement voor vrouwen komt in september 2026 naar Nederland. Op Bernardus Golf in Cromvoirt gaan de beste golfsters uit Europa en de Verenigde Staten de strijd met elkaar aan.

Nooit eerder was een Nederlandse golfbaan het strijdtoneel voor het meest prestigieuze evenement in het vrouwengolf. Bij de laatste editie in 2021 was de Solheim Cup in 700 miljoen huiskamers in 239 verschillende landen te zien.

Spelformat

In de Solheim Cup nemen twaalf Europese speelsters het in een driedaags evenement op tegen twaalf Amerikaanse speelsters. Op vrijdag en zaterdag worden er foursomes en fourballs, waarna er op zondag twaalf singles volgen. In alle gevallen is matchplay de spelvorm.

De eerste Solheim Cup was in 1990. Over vier jaar zijn we in Nederland toe aan de 20ste editie. Het evenement wordt om het jaar gespeeld, afwisselend in de Verenigde Staten en Europa. De tussenstand is op dit moment 10-7 in het voordeel van de Amerikaanse vrouwen.

Unieke ervaring

De directeur van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) Jeroen Stevens kijkt uit naar het evenement. “Hoe gaaf en uniek is het dat dit naar Nederland komt met hopelijk een Anne van Dam of Dewi Weber in het Europese Team. Wij gaan als land de allerleukste en beste Solheim Cup ooit neerzetten met gendergelijkheid en duurzaamheid hoog in het vaandel. Maar bovenal wordt dit een evenement met een prachtige en unieke ervaring voor iedereen die houdt van topsport en entertainment.”

Bernardus Solheim Cup 2026 hole 1

Ambitie NGF

De organisatie van de Solheim Cup in Nederland past binnen de ambities van de NGF om de komende jaren jonge golfers (25-50 jaar), met extra aandacht voor vrouwen, centraal te zetten. Jeroen Stevens: ”Zo’n 32% van de Nederlandse golfers is vrouw en circa 30% van de golfers is tussen de 25 en 50 jaar. De doelstelling is om deze twee percentages in 2030 op 40% te hebben. De NGF hoopt met de organisatie van de Solheim Cup een betere balans in diversiteit, leeftijd en man-vrouwverdeling in de golfsport te stimuleren en het imago van golf onder niet-golfers te verbeteren.”

De komst van een prestigieus en wereldwijd evenement als de Solheim Cup zal bijdragen aan het doel van de NGF om meer vrouwen aan de golfsport te binden.

Impact

In 2026 verwacht de NGF 100.000 bezoekers uit ruim 30 landen. Een reële inschatting, gebaseerd op de toeschouwersaantallen van voorgaande Solheim Cup-edities. Het evenement heeft een positieve impact op de lokale economie en Nederland als golfand. De Solheim Cup zal bovendien voor een gigantische media-exposure zorgen. In 2019 (Gleneagles, Schotland) werden er 859 uitzenduren aan de Solheim Cup besteed en volgden 4 miljoen mensen de live uitzending van het evenement. In bijna 70 landen werden er online artikelen geschreven over de Solheim Cup, met een potentieel lezerspubliek van 3,2 miljard.

Bernardus Golf

Gastheer van de Solheim Cup is Bernardus Golf in Cromvoirt. De uitdagende 18-holes championship golfbaan is een van de mooiste van Europa en ontworpen door de Amerikaanse architect Kyle Phillips, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van wereldberoemde banen als Kingsbarns, The Grove en Yas Links.

Bernardus Solheim Cup 2026 hole 18

Eigenaar van Bernardus Golf is de zakenman Robert van der Wallen die de prestigieuze golfbaan in 2018 opende. "Ik ben trots op wat ik in mijn carrière heb bereikt, maar niets geeft me meer plezier dan het hosten van de Solheim Cup op mijn baan.”

Niet alleen golf

Natuurlijk is er tijdens de Solheim Cup 2026 niet alleen topgolf te zien. Er zijn allerlei gave side events voor golfers en niet-golfers die een bezoek tot een unieke ervaring maken. Zet september 2026 dus alvast in je agenda om aanwezig te zijn bij een wereldevenement op eigen bodem. Wil je op de hoogte blijven? Hou deze pagina in de gaten en meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van GOLF.NL.

Volgende editie

De komende Solheim Cup wordt volgend jaar gespeeld in Spanje op Finca Cortesin. Ook in 2024 wordt er een Solheim Cup gespeeld op de Robert Trent Jones Golf Club in de Amerikaanse staat Virginia. Daarmee keert het evenement terug in de even jaren, het tegenovergestelde van de Ryder Cup. Vanwege de coronacrisis werd de Ryder Cup in 2020 een jaar uitgesteld.

Lees meer over
Solheim Cup Topgolf LET LPGA