Beeld: Getty Images
Fons: "Er ligt een obstakel (club) op de green, niet in de puttinglijn. Ik sla van buiten de green en raak het obstakel. De bal gaat richting de hole. Hoe te handelen: strafslag en hole verloren in matchplay?"
In dit geval volgt er geen straf zolang die club daar niet bewust is neergelegd met het doel om de bal van richting te kunnen veranderen. De bal moet zonder straf worden gespeeld van de plek waar hij tot stilstand is gekomen (Regel 11.1).
Alex: "Ik sta op de green en putt een bal naar de hole. Echter, ik sla 'm veel te hard waarbij de bal in het aangrenzende water verdwijnt. Wat zijn nu de regels om de hole verder uit te spelen?"
Je kunt de opties van de hindernisregel (Regel 17.1) toepassen. Uitgaande van een rode hindernis zijn de 3 opties met bijtelling van één strafslag:
Egbert: "In strokeplay in een flight van drie is A marker voor B, B marker voor C en C marker voor A. Kan een of meerdere van deze spelers tevens caddie voor een speler in die flight zijn? Bijvoorbeeld A voor C? Of in een flight van twee; marker is ook benoemd als caddie?"
Een dubbelrol als speler en caddie is niet toegestaan. Clarification 10.3a/2 geeft aan dat een speler die in eenzelfde wedstrijd speelt geen caddie mag zijn voor een ander speler in dezelfde wedstrijd. Wel mag een speler na beëindiging van zijn ronde caddie zijn voor een andere speler in die wedstrijd (tenzij er een Plaatselijke Regel is ingesteld die dit verbiedt).
Lukas: "Op een par 3 slaat mijn flightgenoot als eerste af, hij mist de green aan de rechterkant. Ik shank mijn eerste bal rechts de bosjes in, besluit een provisional te spelen en sla die ook rechts naast de green. Ik vind mijn eerste bal en sla die op de green. Eenmaal aangekomen bij de green blijken mijn provisional en de bal van mijn medespeler vlak naast elkaar te liggen. Omdat we hetzelfde merk spelen met ook nog eens hetzelfde cijfer is niet te bepalen welke bal van wie is. Hoe moeten we volgens de regels verder spelen vanuit deze situatie?"
Omdat de bal van jouw medespeler en jouw provisionele bal niet van elkaar te onderscheiden zijn, want merk, model en nummer zijn hetzelfde, is er geen manier om vast te stellen welke bal van je medespeler is (Regel 7.2). De provisionele bal is niet meer in het spel en zelf kan je dus doorspelen met je oorspronkelijke bal. Je medespeler kan echter zijn bal niet identificeren en moet daarom, met bijtelling van één strafslag, opnieuw spelen van de plek vanwaar de vorige slag is gedaan. Hij zal dus terug moeten gaan om opnieuw te spelen vanaf de afslagplaats.
Vergelijkbare situaties komen helaas regelmatig voor, maar kunnen eenvoudig worden voorkomen door altijd een merkteken op je bal aan te brengen voordat je ermee speelt (Regel 6.3a).
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Wouter Quispel (NGF Referee), Marjon Thijssen (NGF Regels en Handicap) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |