Alex: "Af en toe neem ik de examenvragen weer door, om te kijken of ik nog zou slagen, als ik nu examen zou doen. Bij de vraag wat een flight moet doen als er een flight achterop komt en de hole ervoor leeg is, werd gesteld dat het goede antwoord moest zijn: ‘De achteropkomende flight moét worden doorgelaten.’ Alhoewel ik best begrijp dat het doorlaten in deze situatie wenselijk is, dacht ik dat het doorlaten van een flight een voorrecht was en geen recht. Zeker als de desbetreffende flight binnen de gestelde tijd zijn holes heeft afgewerkt."
Het is volgens de Golfregels niet verplicht om een achterop komende groep door te laten. Het is echter wel een gedragsregel (etiquette) om rekening te houden met andere spelers en deze niet onnodig op te houden. Afhankelijk van de situatie (drukte in de baan, oorzaak van de vertraging, etc.) behoor je een achteropkomende groep door te laten als de hole ervoor leeg is en die groep sneller kan spelen dan jouw groep. Het is dus inderdaad geen formele verplichting volgens de Golfregels maar wordt over het algemeen erg gewaardeerd.
Marlies: "Speler A vraagt aan Speler B om zijn bal te markeren, omdat die hindert bij het spelen van zijn bal. Maar als je op het plaatje kijkt ligt bal van speler B voor de green en de bal van speler A ligt ver achter bal van speler B en dat is zeker drie meter. Mijn gedachte is dat speler A gewoon kan spelen en speler B hoeft niet zijn bal te markeren en weghalen, speler A heeft genoeg ruimte. Want als je er tien centimeter naast ligt dan heb je wel recht om bal B te markeren en op te pakken, niet schoonmaken. Of heb ik het fout?"
Het is aan de speler om te bepalen of een andere bal hem hindert. Dit kan zijn doordat de andere bal een fysieke belemmering vormt maar ook als de andere bal de speler afleidt bij het doen van de slag. De procedure is verder beschreven in Regel 15.3b.
Let op: een speler mag niet ongevraagd zijn bal opnemen als hij zelf denkt dat deze mogelijk een andere speler hindert. Een speler mag ook niet weigeren om zijn bal op te nemen als een andere speler, die hinder van die bal ondervindt, daarom vraagt.
Jan Willem: "In een matchplaywedstrijd over 9 holes speel ik met een dame. Zij speelt van rood en ik van geel. Zij krijgt 20 slagen mee, ik 12 volgens de handicaptabellen. Hieronder zijn deze slagen volgens de normale regels verdeeld over de holes.
De gebruikelijke regeling is dan te zeggen dat zij 8 slagen meekrijgt op mij, d.w.z. de 8 moeilijkste holes, dus in dit geval de holes 1-8 en 9, de makkelijkste hole, is gelijk. Maar klopt dat wel als je kijkt naar de werkelijke verdeling? Op hole 8 hebben we beiden evenveel slagen. Het is dus niet hole 9, maar hole 8 waar beiden een gelijk aantal slagen hebben. Ik heb liever die slag op hole 8 dan op 9. Wat is juist?"
Hoe dit werkt is beschreven in Appendix C van het World Handicap System. Bij een matchplaywedstrijd met handicapverrekening wordt van de playing handicap van beide spelers de playing handicap van de speler met de laagste handicap afgetrokken. De speler met de laagste playing handicap krijgt dus altijd 0 slagen en de tegenstander in jouw voorbeeld krijgt er (20 minus 12) 8. Die 8 slagen krijgt jouw tegenstander op de 8 moeilijkste holes van de ronde die je speelt. In jouw geval op alle holes behalve op hole 9. Het maakt overigens niet uit of je 9 of 18 holes speelt, maar let er wel op dat je de juiste playing handicap tabel gebruikt.
Steve: "Mag je je bal markeren op de green en tegelijkertijd je bal laten liggen? Is hierbij het verschil of de tegenstander van buiten de green komt?"
Nergens in de Golfregels staat dat je na het markeren van de bal deze ook moet opnemen. De regels schrijven wel voor dat je de bal op de green moet markeren voordat je hem opneemt, en dat je de marker moet weghalen voordat je de bal speelt. Zie Regel 14.1a. Een bal die is gemarkeerd maar niet is opgenomen blijft gewoon in het spel, het uitsluitend markeren van de bal verandert niets aan de status van de bal.
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Wouter Quispel (NGF Referee), Trudy Jonkman (Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |