Nieuws

Eurovisie Songfestival in het land van de (gölf)balletjes: Zweden

Europa(pa) heeft deze week haar ogen gericht op Zweden waar het Eurovisie Songfestival dit jaar plaatsvindt. Het land van het knäckebröd heeft meer te bieden dan 100.000 meren en telt ruim 440 golfbanen die voornamelijk in het midden en zuiden zijn gelegen. Welke G.O.A.T. heeft Zweedse roots en waar speel je over de landsgrens met Finland?

Golfend de grens over én door de tijdszone

Het komt niet veel voor, maar er zijn banen in de wereld die precies op een landsgrens liggen. Waar je de ene hole in het ene land speelt en de volgende hole in het andere. Als je dan toch de grens opzoekt, vind je de ultieme ervaring in Scandinavië. Tornio Golf Club (eerder Meri-Lapin Golfclubi) ligt niet alleen in twee verschillende landen, maar ook in twee verschillende tijdzones.

Op hole 6, een par-3 van slechts 115 meter, kun je de ‘langstdurende’ hole-in-one ter wereld maken. Je bal landt vanaf de tee ongeveer een uur en vijf seconden later op de green (mits je niet in het water eindigt dat tussen tee en green ligt). De Finse golfbaan, met 11 holes in Zweden en 7 in Finland, kenmerkt zich sowieso door heel veel water. Daar moet je van houden. Er kan van eind mei tot half oktober gegolft worden, in de zomer is het 24 uur licht en kan je er het hele etmaal terecht.

Annika Sörenstam

Met 100.000 meren de kweekvijver van talent 

Zweden kent tot nu toe één speelster die wordt genoemd in de World Golf Hall of Fame: topspeelster Annika Sörenstam wordt de ‘Greatest Of All Time’ genoemd, en daar zullen weinig mensen iets tegenin kunnen brengen. Ze won 72 officiële LPGA-toernooien, waaronder 10 majors en 18 andere internationale toernooien. Ze wordt ook wel ‘Ms. 59’ genoemd, vanwege het feit dat ze als eerste en tot nu toe enige vrouw een ronde van 59 noteerde tijdens een LPGA-toernooi. Na haar imposante carrière besteedde ze veel tijd aan haar gezin en zette ze meerdere succesvolle bedrijven op.

De toekomst ziet er ook rooskleurig uit voor Zweden. Om een paar namen te noemen die hoge ogen gooien in de hedendaagse golf: Anna Nordqvist, Linn Grant, Maja Stark, Ludvig Åberg en Alex Noren. In Zweden is de kweekvijver voor jeugdgolf (12 procent is jeugdlid) aanzienlijk groter dan in Nederland (3 procent).

Zweden gastheer van Scandinavian Mixed toernooi

Op zo'n 45 minuten van de Malmö Arena waar Joost Klein zal optreden met zijn 'Europapa', wordt over een kleine maand van 6 t/m 9 juni het Scandinavian Mixed gespeeld. Het toernooi staat sinds 2021 op de kalender en is een samenwerking tussen de DP World Tour en Ladies European Tour. Het deelnemersveld bestaat uit 78 mannen en 78 vrouwen die strijden om één prijzenpot en één trofee. 'Onze' Anne van Dam was vorig jaar de beste vrouw van het veld met een prachtige derde plaats.

54 unieke holes op vier verschillende lussen met een verschillend karakter.

Het toernooi wordt gespeeld op de Vasatorps Golfklubb in het zuiden van Zweden, opgericht in 1973. De baan biedt 54 unieke holes op vier lussen met een verschillend karakter. Leden van de beoordelingswebsite LeadingCourses.com beschrijven de baan als onbetwist een van de meest complete golfbanen van Zweden: "Een gastvrij clubhuis met een uitstekend restaurant, vele en gevarieerde oefenfaciliteiten."

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Volvo Car Scandinavian Mixed (@scandinavianmixed)

De baan was al eerder het toneel van toernooien op de DP World Tour, waaronder het Scandinavian Enterprise Open van 1978-1980 waar wijlen Seve Ballesteros de trofee in de eerste editie optilde. Sindsdien maakt de baan ook deel uit van het schema van de Challenge Tour en streek ook de Ladies European Tour er neer voor onder andere het Compaq Open van 2002, gewonnen door tienvoudig Major-kampioen Annika Sörenstam.

De beste tijd om naar Zweden te reizen is tussen half juni en half juli, de temperatuur is dan het hoogst en de dagen het langst. Op sommige plekken zal de zon zelfs bijna niet ondergaan en wordt het een paar weken lang niet eens helemaal donker. Zweden is vanuit Nederland goed te bereiken met de auto.

Lees meer over
Achtergrond Reizen Fun