Beeld: GOLF.NL
Louter Golf

In het spoor van kwartet Nederlanders op Soudal Open: hoe bereiden zij zich voor? 'Beloof me dat je voor deze driver kiest'

Beeld: GOLF.NL
Joost Luiten, Wil Besseling, Darius van Driel en Daan Huizing gaan vandaag van start in het Soudal (Belgisch) Open. GOLF.NL volgde het kwartet landgenoten in hun voorbereiding op dat toernooi, en trof ook een aantal oude bekenden. “Volgens the misses word ik thuis niet meer gillend in de nacht wakker nu ik niet meer aan de tas ben bij Joost.”

Op de drivingrange van Rinkven International Golf Club bij Antwerpen test Wil Besseling de nieuwe T100-ijzers van Titleist. Naast zijn golftas staat iemand met een gezicht dat bekend voorkomt, maar wie is die man ook alweer? “Ik ben de caddie van Anne van Dam”, zegt hij desgevraagd. Natuurlijk, Thomas Podrabsky, de Tsjechische caddie die afgelopen zondag met Anne van Dam als tweede eindigde in het Dutch Ladies Open. Hoe is de man die al drie jaar voor Van Dam werkt aan de tas van Wil Besseling verzeild geraakt?

“Ik had een afspraak gemaakt met een andere caddie voor vier toernooien”, vertelt Besseling. “Maar ik kwam tot mijn teleurstelling toch niet in het Turkish Open en het leek erop dat ik ook hier in België niet zou kunnen spelen. Ik kon die caddie dus niets bieden en heb gezegd dat hij beter op zoek kon gaan naar een andere speler.”

Soudal Open

Eind vorige week kreeg Besseling alsnog een invitatie om het Soudal Open te spelen. “Ik heb Thomas Pieters, met wie ik goed bevriend ben, en Daan Slooter (toernooidirecteur KLM Open, red.) gevraagd of ze iets konden regelen en dat is gelukt.”

Toen moest er nog wel even een caddie gevonden worden. “Ik zag dat Anne deze week geen toernooi heeft en heb haar gebeld of het oké was als ik Thomas zou vragen. Dat vond Anne alleen maar leuk. Ik heb Thomas maandag in Amsterdam opgehaald en samen zijn we hiernaartoe gereden. Ik betaal hem een weekbedrag en het vaste caddiepercentage van het prijzengeld.”

TRS Slider

Een paar afslagplekken verderop slaat Daan Huizing wedges met om zijn borst de TRS Slider, een hulpmiddel (zie foto onder) ontwikkeld door Robert Rock, winnaar van twee toernooien op de DP World Tour en tegenwoordig een veelgevraagd swingcoach. “Ik strekte mijn rechterarm te veel in de backswing. Die Slider zorgt dat mijn rechterarm in de juiste positie komt en dat ik tegelijkertijd mijn bovenlichaam goed draai.”

Liam James, de swingcoach van Huizing, is ook op de range, maar heeft geen oog voor de Nederlander. “Liam werkt met Marcus Armitage, Johannes Veerman, Richard Mansell en nog een aantal andere vaste spelers op de Tour, die krijgen voorrang. Voor mij heeft Liam deze week geen tijd. Zeker jammer, maar zo is de hiërarchie nu eenmaal.”

Ik ben niet tevreden over mijn spel dit jaar, maar heb nu wel heel duidelijk op een rij waar ik mee bezig ben en waar ik naartoe wil

Huizing bood aan James een hoger tarief te betalen, maar op dat voorstel ging de Engelsman niet in. “Coaches zoals Liam werken op percentagebasis van prijzengeld. Veerman won eind vorig jaar de Nedbank in Zuid-Afrika. Ik weet niet precies wat hij verdiende, maar het was in ieder geval een flink bedrag (€ 969.273, red.). Liam krijgt daar een paar procent van, dus dat tikt lekker aan.”

Contacten

Vorige maand in Abu Dhabi kon de 34-jarige Huizing wel intensief met James aan de slag. “Zijn swingconcept werkt heel goed voor mij. Ik heb vanochtend in de baan wat video-opnamen van mijn swing gemaakt, daar gaat Liam vanavond nog wel naar kijken. Ik ben niet tevreden over mijn spel dit jaar, maar heb nu wel heel duidelijk op een rij waar ik mee bezig ben en waar ik naartoe wil.”

Huizing kreeg net als Besseling een invitatie voor het Soudal Open. “EY is een grote co-sponsor van het toernooi. Een van de bazen van EY Nederland heeft mij altijd gesteund en mijn vader heeft lang bij EY gewerkt. Dankzij die contacten kan ik hier spelen.”

Daan Huizing TRS Slider
Beeld: GOLF.NL

Vorig jaar verloor de 34-jarige Huizing zijn speelrecht op de DP World Tour. Hij had er ook voor kunnen kiezen deze week HotelPlanner Tour te spelen in Denemarken. “Iedere kans die ik krijg om hier te spelen pak ik aan. Ik voel me op de DP World Tour ook meer thuis, weet wat er hier gevraagd wordt. Als ik goed speel, kan ik dit niveau zeker aan, en Rinkven is een baan die goed past bij mijn spel.”

Temperamentvolle Joost Luiten

Martin Gray, de caddie die enkele maanden terug door Joost Luiten werd ontslagen, treffen we ook op de drivingrange. De Engelsman blijkt in opperbeste stemming. “Volgens the misses word ik thuis niet meer gillend in de nacht wakker nu ik niet meer aan de tas ben bij Joost. Volgens mij heb ik het bijna tweehonderd toernooien met hem uitgehouden, gezien het temperament van Joost lijkt me dat een heel knappe prestatie.” Gray, nu aan de tas bij de Zwitser Joel Girrbach, loopt dan lachend door: “Joost en ik zijn nog steeds goede vrienden, hoor.”

Luiten heeft sinds vijf toernooien Alan Burns aan de tas, bijgenaamd Big Al. De ervaren Zuid-Afrikaanse caddie is een kop groter dan Luiten en zijn landgenoot Jamie Gough, de swingcoach van de Nederlander. Gough kijkt met de armen over elkaar toe hoe Luiten zijn ballen met bewonderenswaardige precisie naar diverse doelen slaat. “Bij Joost hoef ik momenteel heel weinig te doen. Het is puur maintenance, ervoor zorgen dat Joost in de swing steeds hetzelfde blijft doen en er geen foutjes insluipen.”

Van mijn huis naar de golfbaan is ruim een uur rijden, dat heb ik er graag voor over om in mijn eigen bed te slapen

Afgelopen week was Luiten als toerist een paar dagen in Venetië. “Ik had niet gedacht dat het daar zo mooi zou zijn.” Deze week wil hij dagelijks op en neer rijden naar Rinkven. “Van mijn huis naar de golfbaan is ruim een uur rijden, dat heb ik er graag voor over om in mijn eigen bed te slapen. De rest van het jaar zie ik genoeg hotelkamers.”

Rinkven is een parkbaan met een aantal smalle holes, om goed te scoren is precisie belangrijker dan lengte van de tee. Dat is normaal gesproken in het straatje van Luiten. “Ik moet op deze baan inderdaad goed uit de voeten kunnen. De vorige twee keer heb ik hier wel de cut gemist, maar ik ben nu een stuk beter in vorm.”

Darius van Driel pijnvrij

Hoe het met de vorm van Darius van Driel is gesteld, is de vraag. De Hagenaar is wel volledig hersteld van zijn polsblessure. “Na het Indian Open eind maart heb ik vijf weken geen club aangeraakt. Een week of twee geleden ben ik voor het eerst weer ballen gaan slaan en de pijn was gelukkig helemaal weg.”

Op de Trackman kwamen er heel andere nummers uit dan voor mijn blessure. Dat is niet wat je wil natuurlijk

De swing ook een klein beetje. “Mijn clubspeed was wat weggezakt, logisch ook wel na een periode niets doen. Ik sloeg de ballen op zich nog best redelijk, maar op de Trackman kwamen er heel andere nummers uit dan voor mijn blessure. Dat is niet wat je wil natuurlijk.”In 2019 haalde Van Driel op Rinkven de finale in wat toen de Belgian Knock Out heette, met medal matchlay als spelvorm. In de eindstrijd verloor hij van Guido Migliozzi, de Italiaan die over twee weken zijn titel verdedigt in het KLM Open. “Ik heb goede herinneringen aan Rinkven, het is een baan die mij goed ligt.”

Hoe staat het met de nummers op de Trackman? “Die zien er nu weer heel goed en logisch uit. Ik heb heel veel ballen geslagen en met Mikel (Vos, zijn coach, red.) hard gewerkt aan mijn swing. Vanochtend tijdens een oefenrondje van negen holes sloeg ik de ijzers dicht bij de hole. De vlaggen staan tijdens de oefendagen wel heel vriendelijk, maar ik was er toch blij mee.”

Spinrate 2000

Besseling en Thomas Podrabsky hebben er ook negen holes opzitten. Voor de Tsjechische caddie een eerste kennismaking met Rinkven. “We spelen de pro-am nog, maar om de baan en het spel van Wil echt goed te leren kennen heb ik natuurlijk te weinig tijd. Ik ga Wil hoe dan ook zo goed mogelijk bijstaan.”

Besseling caddie van dam 2
Beeld: GOLF.NL

Aan het einde van de middag staat Besseling weer op de range. Onder toeziend oog van Liam McDougall, een heel ervaren clubfitter van Titleist, slaat hij een groot aantal drives. De twee zijn het oneens wat voor de Nederlander de meest geschikte balvlucht is.

De Noord-Hollander wil een spinrate van rond de 2000, McDougall probeert Besseling te overtuigen minimaal naar 2200 te gaan, maar liever nog 2300. ”Geloof me Wil, een spinrate van 2000 werkt alleen maar tegen je.” Besseling slaat nog maar eens een drive, loeistrak vliegt de bal weg. “Dit is in de wind toch veel beter”, zegt hij. McDougall bijna wanhopig: “Spin is cash, Wil. Beloof me dat je voor deze driver kiest.” Met een schaapachtig lachje zegt Besseling het te beloven.

Het Soudal Open kent net als het KLM Open een prijzengeld van $2.750.000. Wie niet kan of wil wachten tot het KLM Open om de Nederlandse topgolfers aan het werk te zien: Rinkven International Golf Club is vanuit Utrecht slechts anderhalf uur rijden.