Topgolf

Wil Besseling laat zege glippen in Frankrijk, maar verbijt de teleurstelling: 'Beste week van dit jaar'

Wil Besseling is als gedeeld derde geëindigd in Le Vaudreuil Golf Challenge, een toernooi op de Challenge Tour. De professional, die lang op de DP World Tour speelde maar nu een divisie lager actief is, maakte een bogey op de laatste hole en liep daarmee een play-off mis op één slag.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Het zag er lang goed uit voor Besseling op de slotdag in Le Vaudreuil. De Nederlander begon de dag als gedeeld leider op -12 (samen met Moscatel) en had zelfs even een marge van drie slagen dankzij drie birdies op de eerste zeven holes. Na slagverlies op 8 en 12, waar hij twee bogeys noteerde, klom hij weer naar de top van het klassement dankzij een birdie op 15. De eindzege lag in het verschiet, maar door een bogey op de 72ste hole mocht het niet zo zijn.   

Met name op de par-5-holes van Le Vaudreuil liet Besseling het op zondag liggen: op drie van de vier noteerde hij een bogey. De kostbare bogey op de par-5 slothole zorgde ervoor dat hij terugviel naar -13 en dus niet kon aantreden voor de play-off. Die ging tussen Joel Moscatel en Benjamin Hebert. Zij eindigden dankzij een afsluitende birdie beiden op -14. Hebert noteerde een bogey op de par-3 play-off hole waardoor Moscatel de zege greep.

'Op de weg terug'

Ondanks de teleurstelling, waar Besseling niet van wegloopt, overheerst het geloof dat hij op de weg terug is naar het niveau waarmee hij drie sterke seizoenen beleefde op de DP World Tour.

Ik kan heel hard voor mezelf zijn, maar daar heb ik niks aan

"Vorige week was de focus al goed op het KLM Open", reageerde Besseling. "Deze week zat ik er vanaf het begin goed in. Ik was heel relaxed en de scores lieten dat ook zien. Ik was alleen maar bovenin te vinden en voelde mij klaar om te winnen."

"Vandaag sloeg ik een paar mindere ballen, maar dit was wel de beste week van dit jaar", vervolgde hij. "De manier waarop ik speelde en bezig was in de baan was gewoon goed. Ik kan heel hard voor mezelf zijn, en het is makkelijk om dat nu ook weer te zijn, maar daar heb ik niks aan. Ik heb mij na een teleurstelling weleens anders gevoeld, waarin het zware gevoel overheerst. Maar nu is dat anders. Natuurlijk doet dit even pijn, ik had graag gewonnen, maar ik probeer daar niet al te lang in te blijven hangen."

"Na vorig jaar heb ik er duidelijk voor gekozen om er weer voor te gaan dit jaar. Tijdens het eerste toernooi in India was het wennen maar was ik ook snel weer oké met het feit dat ik weer op de Challenge Tour speel. Als je je daar aan gaat storen, ga je echt niet beter spelen. Dat betekent ook dat je dit soort moeilijke momenten, als je teleurgesteld bent, weer aangaat. Ik probeer daar nu anders naar te kijken en ik merk dat ik weer veel plezier heb op de baan en kan genieten van iets waar ik goed in ben. De droom is er nog steeds, en er zijn misschien ook wel dromen bij gekomen." 

Net geen play-off

Voor de laatste hole - en de par-5's op de slotdag - was de verklaring van Besseling duidelijk: "Ik ben gewoon hetzelfde blijven doen als de laatste dagen, maar ik sla een paar slechte ballen op die holes", aldus Besseling, die een paar keer na drie slagen in de greensidebunker lag waar hij geen up-and-down kon maken. "Op de laatste hole pull ik mijn drive naar links in de hoge rough. Ik vond de bal en kon zijwaarts uithakken, maar mijn lange approach sla ik in de greenside bunker en vanaf de fringe eindigt de putt voor par 10 centimeter voor de hole."

Maar Besseling bleef dus niet te lang in de teleurstelling hangen. "Ik ben al blij met de stappen die ik heb kunnen zetten naar dit moment. Heb dit natuurlijk ook een tijdje niet meer meegemaakt en ik doe heel veel dingen goed. Het bevestigt dat ik op de goede weg ben", aldus Besseling, die nu eerst naar Tetherow (een golfresort en langdurig sponsor van hem, red.) gaat en waarschijnlijk weer in actie komt over twee weken. Dan wordt het eerstvolgende Challenge Tour-toernooi (18 juli) gespeeld op Adamstal in Oostenrijk.

Speelrecht DP World Tour

De 38-jarige Besseling verloor vorig jaar zijn speelrecht op de DP World Tour en speelt daarom dit jaar op de Challenge Tour om zijn kaart terug te verdienen. Dankzij deze gedeelde 3de plaats stijgt de Nederlander flink (van plaats 71 naar 36) op de jaarranking, de Road to Mallorca. Aan het eind van het seizoen krijgen de beste 20 spelers van de ranking een kaart voor de DP World Tour. Vorige week werd Besseling 38ste op het KLM Open bij Amsterdam. In 2008 won Wil Besseling al eens op de Challenge Tour.

Eindstand

Geen topnoteringen op DP World Tour en Ladies European Tour

Marcel Siem won op de DP World Tour zijn zesde toernooi in een play-off tegen Tom McKibbin. Daan Huizing (PAR) en Darius van Driel (+5) haalden niet het weekend (cutline -1), terwijl Romy Meekers op de Ladies European Tour ook de cut (+2)  miste met +11. 

Antonisse tweede op Pro Golf Tour; Holmey derde op LET Access

Dario Antonisse behaalde afgelopen woensdag een uitstekende tweede plaats in The Cuber Open op de Pro Golf Tour. De professional steeg daarmee naar de 7de plaats op de Order of Merit van het Duitse satellietcircuit. Aydan Verdonk (6de in Cuber Open) staat vijfde op de jaarranglijst, terwijl Mike Toorop (10de in Cuber Open) achtste staat.

Eindstand

Lauren Holmey is zaterdag op een goede gedeeld derde plaats geëindigd op de MoreGolf Mastercard Open, een toernooi van de LET Access series in Zweden.  

Eindstand

Amateur Thom Hoetmer werd zaterdag gedeeld 16de op de Alps Tour. Vince van Veen eindigde als 24ste. Klik hier voor de scores.

Soudant en Young zegevieren op NK t/m 12

Casper Soudant (+11) en Danielle Young (+29) hebben na 36 holes het NK t/m 12 jaar gewonnen op de Edese. 

Eindstand

nk t/m 12 edese golfclub

 

Overig amateurgolf

In The Women's Amateur op Partmarnock plaatste alleen Anne-Sterre den Dunnen zich afgelopen week voor het matchplayschema. In de eerste ronde verloor ze van Mia Sandtorv Lussand uit Noorwegen. 

In het European Amateur, dat werd gespeeld op The Scandinavian in Denemarken, werd Jerry Ji de beste Nederlander met een gedeeld 22ste plaats. Klik hier voor de scores.