Topgolf

Luiten en Van Driel onthutst over olympische afwijzing: 'Ik word al 12 jaar uitgelachen'

De Nederlandse golfers Joost Luiten, Darius van Driel en Dewi Weber zijn wereldnieuws. Gisteren werd definitief bekend dat zij niet mogen meedoen aan de Olympische Spelen, terwijl ze wel hebben voldaan aan de eisen van het International Olympisch Comité (IOC). "Door fouten van anderen worden wij benadeeld", reageert Luiten.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

NOC*NSF stelde aanvullende eisen op en daar voldoen de drie Nederlanders niet aan. Anne van Dam plaatste zich in november wel, nadat er een wijziging plaatsvond. "Het is heel pijnlijk eigenlijk", zegt Luiten, die 40ste eindigde op de olympische ranking. "Ik ben al twaalf jaar in gesprek met NOC*NSF en vanaf het begin was ik het er niet mee eens. Nu zijn de criteria aangepast in november en dat schiet mij eigenlijk alleen maar meer in de voet. Als ze vanaf het begin van de kwalificatie, in juni vorig jaar, deze criteria hadden opgesteld dan had ik mij zelfs twee keer gekwalificeerd."

Wie zijn zij om deze kwalificatie-eisen op te stellen, terwijl ze niet eens iets van golf weten?

Ook Van Driel (50ste op de OGR) snapt er niks van. "We hebben ons op een eerlijke manier geplaatst", vertelt hij vanuit Italië. "Het is dan raar dat je van je eigen land hoort dat je niet mag gaan. De eisen slaan eigenlijk nergens op. Wie zijn zij om deze kwalificatie-eisen op te stellen, terwijl ze niet eens iets van golf weten? Er zijn heel veel fouten gemaakt en dat is zuur."

'Trieste dag voor het Nederlandse golf'

"Het is sowieso raar dat NOC*NSF voor golf eigen regels hanteert", vindt Luiten. "Iedere golfer heeft in principe kans op een medaille tijdens de Olympische Spelen, dat bleek ook vier jaar geleden. Als je mensen beslissingen laat maken die er geen verstand van hebben, dan krijg je dit soort dingen. In golf heerst een heel andere dynamiek dan in andere sporten."

Luiten speelde acht jaar geleden mee in Rio de Janeiro, maar voor Van Driel was het zijn eerste keer geweest. "De olympische gedachte 'meedoen is belangrijker dan winnen' geldt hier in ieder geval niet. Ik denk dat het een heel trieste dag is het voor het Nederlandse golf en golf wereldwijd als je ziet hoe viral het gaat."

Onrealistische criteria voor DP World Tour-spelers

"Er zijn spelers hier in Italië (donderdag begint het Italian Open, red.) die aan mij vragen: 'Wat is dit voor onzin?' Ik hoop dat NOC*NSF goed beseft wat ze hebben besloten. Ze zeggen er van geleerd te hebben, maar wie zegt dat ik over vier jaar weer kans maak?"

Luiten en Van Driel zijn ook kritisch op de NGF. Luiten: "NGF heeft al twaalf jaar niet met de vuist op tafel geslagen. Ze hebben geaccepteerd dat er criteria zijn die onrealistisch zijn. Op de geschoonde lijst moet je in de top 27 staan. Twaalf jaar geleden was dat gelijk aan de 110de plaats op de wereldranglijst, nu is dat de 53ste plaats. Golf is veel mondialer geworden sinds het weer olympisch is."

Niemand in de golfwereld snapt het

Kiezen of delen voor NGF

Algemeen directeur van de NGF Jan van Merwijk zegt dat er niet akkoord is gegaan. "Wij zitten steeds opnieuw aan tafel met NOC*NSF in een poging ze te overtuigen. Maar NOC*NSF bepaalt uiteindelijk wie uitgezonden worden naar de Olympische Spelen. Niet de NGF. Het is voor ons kiezen of delen: of helemaal geen Nederlandse golfers naar de Spelen, waar niemand bij gebaat is, of in elk geval de golfers die NOC*NSF wil uitzenden. Door voortdurend overleg met NOC*NSF hebben we wel voor elkaar gekregen dat Anne van Dam dit jaar mag meedoen in Parijs."

"Ik ben de tweede speler op de lijst die al zijn toernooien op de DP World Tour speelt", vervolgt Luiten. "Het is met deze eisen eigenlijk onmogelijk om je als Nederlandse speler te kwalificeren als je niet op de PGA Tour speelt. Ik word daarom al twaalf jaar uitgelachen. Niemand in de golfwereld snapt het. Ik moet al een half jaar mijn wearabouts invullen, terwijl ik eigenlijk al wist dat NOC*NSF mij niet ging uitsturen. Zelfs de dopingcontroleur lacht mij uit."

Politieke redenen

Anderhalve week geleden ging Luiten, samen met de NGF, in gesprek met NOC*NSF. "De beslissing was eigenlijk al gemaakt", weet de Rotterdammer. "Ze wilden geen uitzonderingen maken, omdat ze bepaalde andere sporters ook niet laten gaan. Dan zit je in het verkeerde vak. Ik denk niet dat het onwil is, maar NOC*NSF kan blijkbaar niet uitleggen dat golf anders is dan andere sporten."

Van Driel: "Wij dachten daarna dat we konden aantonen dat we een top 8-notering konden behalen, maar vanwege politieke redenen gaat het nu niet door. Het gaat niet meer om onze sportieve kansen, maar om discussies met andere sporters te voorkomen."

"Ik vind het heel erg jammer, want ik had graag gespeeld", besluit Luiten. "Ook voor Darius is het balen. Ik heb zelf wel gespeeld in 2016 en dat zijn ervaringen die je nooit meer vergeet. De Olympische Spelen spreekt voor veel mensen meer aan dan dat je in een major speelt."

Reactie Weber

Weber reageerde bij Golf Digest. "NOC*NSF zegt dat ze niet denken dat we het waard zijn om een olympiër te zijn, en dat we niet waardig zijn om Nederland te vertegenwoordigen. Dat doet pijn", zegt de speelster van de Amerikaanse Epson Tour. "Dat is zo'n kwetsende en trieste boodschap om te sturen naar professionele golfers zoals wij. Wij voldoen aan de normen van IOC en IGF, dus we zijn het wel waard om te gaan. Wij willen gewoon ons land vertegenwoordigen op de Olympische Spelen."