Topgolf

Anne van Dam als eerste Nederlandse golfer zeker van Olympische Spelen: 'Natuurlijk ga ik voor goud'

Anne van Dam mag in 2024 meedoen aan de Olympische Spelen. Het wordt voor de Nederlandse haar tweede deelname aan het grootste sportevenement ter wereld. "Ik wil als eerste Nederlandse golfer een medaille winnen."
Beeld: Stan Badz/PGA TOUR/IGF

Beeld: Stan Badz/PGA TOUR/IGF

Met haar tweede plaats in het Andalucia Costa del Sol Open de Espana eind november heeft Van Dam zich verzekerd van een startbewijs op Le Golf National in Parijs. Dat komt door een wijziging in de toelatingseisen voor de Olympische Spelen.

Plaatsing voor Parijs

Nederlandse golfers in de top 60 van de olympische ranglijst zijn niet meer afhankelijk van de wereldranglijst. Ze mogen in plaats daarvan acht toernooien aanwijzen met een sterk deelnemersveld om plaatsing af te dwingen. In zo’n toernooi is minimaal een top 8-plaats nodig.

"Ik wil als eerste Nederlandse golfer een medaille winnen voor onze golfsport – en natuurlijk ga ik voor goud", vertelt Van Dam aan Women's Health. Voor Van Dam was het in haar eerste poging direct raak. Ze moest in het slottoernooi van de Ladies European Tour in de top 4 eindigen. Lange tijd leek ze het toernooi zelfs te gaan winnen, maar Aditi Ashok troefde haar op de laatste holes af. De tweede plaats volstond om zich voor de tweede keer, in 2021 deed ze mee in Tokio, te plaatsen voor de Spelen.

Haar kwalificatie en daarmee deelname onderstreept de groeiende kracht van het Nederlandse vrouwengolf en bevordert de populariteit onder vrouwen en jongeren

"Wij zijn trots dat we de unieke kans kregen Van Dam als allereerste te mogen spreken over haar reis naar de Olympische Spelen", laat Women's Health weten. "De Nederlandse golfster is enorm inspirerend en heeft een mindset waar we veel van kunnen leren. Bovendien vinden wij het belangrijk dat vrouwelijke atleten het podium krijgen waar ze recht op hebben. Wij wensen Anne heel veel succes in Parijs!"

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Women's Health NL (@womenshealthnl)

NGF trots op kwalificatie Van Dam

De Nederlandse Golf Federatie is verheugd dat Van Dam Nederland opnieuw de oranje kleuren van TeamNL zal vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. "We zijn enorm trots op Anne van Dam. Haar kwalificatie en daarmee deelname onderstreept de groeiende kracht van het Nederlandse vrouwengolf en bevordert de populariteit onder vrouwen en jongeren", zegt Danielle Wallet, Adjunct-Directeur van de NGF. "Het is een eer dat een sport-lifestyleblad dat zich focust op vrouwen, zoals Woman’s Health, als eerste met Anne gesproken heeft over haar kwalificatie voor de Spelen. Dit toont aan dat golf een sport is die ertoe doet en Anne krijgt een podium samen met 9 andere vrouwen die richting de Spelen gaan."

Ook de andere Nederlandse topspelers op het hoogste niveau, zoals Joost Luiten, Daan Huizing en Darius van Driel, hebben kans om zich op deze manier te plaatsen voor Parijs. Het olympisch mannentoernooi is van 1 tot en met 4 augustus, terwijl de vrouwen in actie komen tussen 7 en 10 augustus.