Topgolf

'Agressievere' Anne van Dam voelt titels naderen: 'Lekkere positie voor volgend jaar'

De 35ste jaargang van de Ladies European Tour is in de boeken. Tijd om nog eens door het seizoen te lopen en samen met Anne van Dam de balans op te maken. “Ik heb een superleuk jaar gehad en het reizen door Europa is me goed bevallen”, aldus de speelster voor wie die langverwachte zesde zege een kwestie van tijd lijkt.
Beeld: LET/Tristan Jones

Beeld: LET/Tristan Jones

In 2023 was er op de Ladies European Tour wéér meer geld te verdienen dan ooit tevoren. Uitgesmeerd over 29 toernooien in 21 landen, was er zo’n 35 miljoen dollar te verdelen. “De LET is nu een platform voor vrouwen om een succesvolle carrière op te bouwen en hun dromen te verwezenlijken in het professionele golf”, aldus de baas van de Tour. Als Nederland hadden we twee ‘vaste’ speelsters op het hoogste Europese niveau: de ervaren Anne van Dam en ‘rookie’ Lauren Holmey, gepromoveerd via de LET Access Series.

Het seizoen werd in februari geopend met een bezoekje aan Kenia. In Afrika was het Aditi Ashok uit India die er met een voorsprong van negen slagen geen misverstand over liet bestaan. Het was de eerste LET-zege sinds 2017 voor de Indiase, die vooral actief is op de LPGA. De naam van Ashok zagen we daarna alweer snel terug in de top van het leaderboard. In de Saudi International, met 5 miljoen dollar de grootste ‘beurs’ buiten de majors, werd ze tweede achter wereldtopper Lydia Ko. 

Van Dam komt op stoom

Van Dam startte het seizoen wat rustiger met twee gemiste cuts. De eerste keer dat de Nederlandse nummer 1 van zich liet horen was in het Jabra Ladies Open. In de Franse Alpen greep ze meteen de leiding, waarna ze met 18 holes te spelen gelijkstond met de Zweedse ster Linn Grant. Voor Anne zat het er op zondag helaas niet in door twee dure bogeys, maar er zouden nog wat kansen volgen.

In het Scandinavian Mixed bijvoorbeeld, in juni. Hier werd Van Dam onder toeziend oog van golflegende (en gastvrouw) Annika Sörenstam de allerbeste vrouw, en met de mannen van de DP World Tour meegerekend derde.

De Nederlandse topgolfer Anne van Dam met Linn Grant tijdens het Jabra Ladies Open van 2022
Beeld: LET/Tristan Jones

Sprookje

Eind juli leefde Céline Boutier haar Franse sprookje, toen ze voor eigen publiek het Evian Championship won. Maar het werd nog mooier voor de Solheim Cup-ster. Een week later was het namelijk wéér raak in het Schots Open. “Als ik het Brits Open ook nog win, kan ik net zo goed met pensioen gaan”, zei Boutier daarna. De hattrick kwam er echter niet. De Amerikaanse Lilia Vu won op Walton Heath haar tweede major van het seizoen.

Pechvogel Anne

In het KPMG Women’s Irish Open gold voor Van Dam wederom dat het nét niet allemaal op zijn plek viel. Ze had die week ook wel heel wat pech met niet één maar twee kapotte drivers. De eerste keer, door toedoen van de luchtvaartmaatschappij, pakte ze dat goed op door met een nieuwe shaft vervolgens 24 birdies te maken in 72 holes. Op weg naar de play-off sloeg het noodlot echter wéér toe na een aanvaring met de ‘roping’. Ze kon de driver niet meer gebruiken en maakte nog wel birdie, maar Smilla Tarning Soenderby uit Denemarken was al binnen met een eagle.

Thaise triomf op Hilversumsche

Een week later was het tijd voor het Big Green Egg Open. Op de Hilversumsche Golf Club werd het een prachtige week. Hier maakten we voor het eerst echt kennis met Trichat Cheenglab. De 28-jarige Thaise was dit seizoen een ‘rookie’ op de LET, maar etaleerde op de bosbaan het spel van een waar kampioene.

Met een birdie op de laatste hole besliste Trichat het. “Dit is mijn eerste keer in Nederland. Bedankt aan alle toeschouwers, we kregen heel veel support in de laatste flight!”, aldus de winnares. Hopelijk verdedigt ze in 2024 haar titel, want we weten al dat de LET dan terugkeert naar de Hilversumsche!

Winnares Big Green Egg Open Trichat Cheenglab
Beeld: Edwin Vermaas - Approach the green

Feest op Finca

Na het Big Green Egg Open gingen alle pijlen op de Solheim Cup. Op het Spaanse Finca Cortesin maakten de vrouwen van Europa en Amerika er een ware thriller van, met als uitkomst het allereerste gelijkspel uit de Solheim Cup-geschiedenis. Zo behield Europa de beker, terwijl het daar in de afsluitende singles lang niet op leek. Maar toen stonden Caroline Hedwall en Carlota Ciganda op! De Zweedse maakte een spectaculaire comeback, waarna de Spaanse – alsof het in de sterren geschreven stond – de bal binnen een meter legde: 14 – 14. Een remise was nog nooit zo uitbundig gevierd.

Volgende ‘close call’

Na de Solheim Cup verplaatste de Ladies European Tour zich naar Azië. In het Aramco-toernooi in Hong Kong was er voor Van Dam wéér een close call. Ze stond één slag achter de leiders, toen de slotronde door een typhoon geschrapt werd. Een plek in de play-off en een kans om te winnen waren haar zodoende helaas niet gegund.

Apotheose

De topnoteringen stapelden zich inmiddels echter op en het was bovendien nog niet gedaan. Met Anne volop in contention beleefde de LET namelijk haar apotheose in Spanje. In het Mallorca Ladies Open stond ze wederom op het podium door een sterke finish, om ook een week later weer om de overwinning mee te doen in het Spaans Open. Ze ging aan de leiding op de backnine, maar daar stond geen maat op Aditi Ashok – daar heb je haar weer.

"Ik kijk erg positief terug op de laatste ronde", laat Van Dam aan GOLF.NL weten na het Spaans Open. "Ik heb heel solide gespeeld en mezelf veel kansen gegeven, zeker op de eerste negen. Na twaalf holes had ik een megagoed gevoel, alleen speelde Aditi gewoon fantastisch. Tegen vier birdies in de laatste zes holes kon ik helaas niet op. Maar daar ben ik zeker niet teleurgesteld over. Ik kijk dan ook terug op twee superweken in Spanje."

De Nederlandse en Indiase togolfers Anne van Dam en Aditi Ashok tijdens het Spaans Open van 2023
Beeld: LET/Tristan Jones

Agressiever gespeeld

Voor Ashok was de cirkel zo rond. Ze won het eerste én het laatste toernooi van het seizoen, terwijl het voor Anne voorlopig nog wachten blijft op die zesde titel op de LET. "Hoe vaak ik in contention ben geweest, dat blijft me bij na dit seizoen. Het was echt mijn doel om dit jaar agressiever te spelen. Dat resulteert in meer hogere noteringen, maar soms ook een off-week, in plaats van constant 20ste of 30ste."

"Ik ben met name erg tevreden over hoe ik mijn lange spel verbeterd heb dit jaar. Ik had twee balvluchten waarmee ik kon spelen en heb ook dingen veranderd in mijn putten, voornamelijk in de set-up", vertelt Van Dam, die ook op de wereldranglijst grote stappen heeft gezet, van 255 naar net buiten de top-80. Voor 2024 zijn plaatsing voor de Olympische Spelen en de Solheim Cup twee grote doelen. Heel realistische doelen bovendien, als ze deze lijn doortrekt.

'Superleuk jaar gehad'

"Dit is nu een lekkere positie voor volgend seizoen, waarmee je weet dat je in alle grote events en ook een paar majors zit", zegt Anne. "Dat was het doel voor dit jaar en dat is gelukt. Ik heb met name ook een superleuk jaar gehad op de tour en het reizen in Europa is me goed bevallen. Ook heb ik thuis mijn familie en vrienden meer kunnen zien", besluit ze voldaan. Nu is het tijd voor wat rust, al zal ze de komende maanden weinig stilzitten, Van Dam kennende...

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Trichat pakt eindejaarsprijzen

De grote Europese eindzege ging naar Big Green Egg Open-winnares Trichat Cheenglab. Met Céline Boutier voorop lukte het de achtervolgers niet meer om de immer goedlachse Thaise in te halen tijdens de seizoensfinale. Zij volgde zo Linn Grant op en trad in de voetsporen van Atthaya Thitikul, haar landgenote die in 2021 de Order of Merit won. Het leverde Trichat ook nog een bonus van 125 duizend dollar op, plus de titel van Rookie of the Year

Krijgt Anne nog gezelschap?

Hoe het schema van de Ladies European Tour er in 2024 precies gaat uitzien, weten we nog niet. Overigens ook niet hoeveel oranje ijzers we dan in het vuur hebben. Natuurlijk is Anne weer van de partij, maar krijgt zij nog gezelschap? Na een ‘rookie season’ zonder uitschieters zet Holmey helaas een stapje terug. Voor de overige landgenotes moet het volgende maand gaan gebeuren op Q School in Marokko. Hier staan maar liefst acht Nederlandse namen op de startlijst. 

Fusie

De toekomst van de Ladies European Tour is trouwens ook nog een ‘heet’ onderwerp, niet in de laatste plaats vanwege de (ook hier) Saoedische invloeden. In de week van de seizoensfinale zou het LET-bestuur stemmen over een fusie met de Amerikaanse LPGA. In de plannen die al klaar lagen zou er volgens de berichten weinig veranderen in het functioneren van de tours, maar de stemming hierover werd tot nader orde uitgesteld. To be continued…

Lees meer over
Anne van Dam LET Topgolf