Topgolf

De kogel is door de kerk: geen extra Nederlanders naar Olympische Spelen in Parijs

Teleurstellend nieuws voor #TeamNLGolf. Nadat Anne van Dam zich al kwalificeerde, zullen helaas zowel Joost Luiten, Darius van Driel als Dewi Weber niet deelnemen aan de Olympische Spelen van Parijs.
Beeld: Stan Badz/IGF

Beeld: Stan Badz/IGF

Het hing al even in de lucht: de grote vraag of Anne van Dam nog een van de andere Nederlandse golfers zou treffen in Parijs. Tot nu toe was Van Dam de enige die zich had gekwalificeerd volgens de aanvullende eisen van Nederlandse sportkoepel NOC*NSF.

Kwalificatieperiode afgesloten

De kwalificatieperiode voor de Olympische Spelen in Parijs werd recent afgesloten. De Nederlandse topgolfers Joost Luiten, Darius van Driel en Dewi Weber voldoen wél aan de internationale eisen van het IOC, maar níét aan de aanvullende nationale eisen van NOC*NSF.

Data en argumenten

Op vrijdag 14 juni greep een delegatie van de NGF nog een laatste strohalm om NOC*NSF te overtuigen. In aanwezigheid van Joost Luiten werden argumenten en data gepresenteerd om de uitzending van zowel Luiten, Van Driel als Weber te bepleiten. Daarnaast werd golfspecifieke informatie gedeeld om de unieke kenmerken van de golfsport duidelijk te maken.

Ondanks deze inspanningen zullen er helaas geen extra Nederlandse golfers aan de start verschijnen in Parijs. "NOC*NSF meent dat er onvoldoende grond is om af te wijken van de nationale criteria. Volgens de sportkoepel is er geen redelijke kans op een top 8-notering in de Olympische Spelen aangetoond", aldus de NGF. Inmiddels zijn de betrokken spelers door de NGF geïnformeerd over het besluit en ook bij hen heerst teleurstelling.

NGF en NOC*NSF hebben afgesproken om de nationale selectiecriteria voor de Olympische Spelen van 2028 meer te baseren op de specifieke aspecten van golf

Nieuwe kansen in 2028?

Overigens waren de NOC*NSF-eisen voor de Spelen van 2024 niet identiek aan de eisen voor de Spelen van 2020 en 2016. Na overleg tussen NOC*NSF en NGF in het najaar van 2023 kregen Nederlandse golfers een extra mogelijkheid om zich te kwalificeren voor de Spelen in Parijs. Kwalificatie was ook mogelijk als Nederlanders in de top 8 eindigden in een van tevoren vastgesteld toernooi met een sterk deelnemersveld. Op deze manier kwalificeerde Anne van Dam zich voor de Spelen in Parijs: zij werd in november 2023 tweede in het Andalucía Costa del Sol - Open de España.

De NGF en het NOC*NSF hebben afgesproken om de nationale selectiecriteria voor de Olympische Spelen van 2028 op een andere, realistischere grondslag vast te leggen, meer gebaseerd op de specifieke aspecten van de golfsport.

Tweede keer voor Anne van Dam

Voor Van Dam wordt het de tweede keer dat ze mag deelnemen aan het olympische golfkampioenschap. Het zal worden gespeeld op Le Golf National nabij Parijs. De mannen spelen van 1 tot en met 4 augustus 2024 en de vrouwen van 7 tot en met 10 augustus 2024.

Van Dam was in 2021 de eerste Nederlandse golfster die zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen. Dat was een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwengolf. Ze werd destijds 57ste in het veld van 60 deelneemsters. Joost Luiten plaatste zich een olympische cyclus eerder voor de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Hij was daarmee de eerste Nederlandse speler uit de geschiedenis die ons land mocht vertegenwoordigen. Luiten werd gedeeld 27ste.