Nieuws

Klimaatactivisten hebben het gemunt op KLM Open en PGA Tour: 'Ik vreesde voor m'n leven'

Klimaatdemonstranten hebben het de laatste jaren steeds vaker gemunt op sportevenementen en afgelopen weekend moest ook het golf eraan geloven. Extinction Rebellion voerde zondag acties uit tijdens het KLM Open en later op de avond ook in Amerika. “Heel eventjes dacht ik dat ik droomde.”
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Extinction Rebellion (XR) had het er zondag maar druk mee. De dag begon voor de klimaatactivisten in Badhoevedorp, onder de rook van Schiphol, waar ze de ingang van The International blokkeerden en de slotronde van het KLM Open vertraagden. Enkele groepen golfers waren op dat moment al in de baan, maar de meeste golfers moesten twee uurtjes langer wachten voordat ze konden afslaan. 

XR demonstreerde tegen de fossiele sponsoring van de sport, zo schreef de organisatie in een verklaring op X. "Met fossiele sponsors als KLM, Tata, Schiphol en Audi werkt het KLM Open mee aan sportswashing: het gebruik van sport met als doel om je slechte reputatie 'op te poetsen'. Het KLM Open wordt betaald door grootvervuilers, die wereldwijd slachtoffers maken."

Chaos in Connecticut

Maar daarmee was de kous nog niet af voor Extinction Rebellion. Ongetwijfeld niet geheel toevallig, doken er later op de avond ook activisten op tijdens de ontknoping van het Travelers Championship. De laatste flight met daarin Scottie Scheffler, Tom Kim en Akshay Bhatia bereikte net de green van hole 18, toen er ineens vanuit alle windrichtingen mensen de ‘dansvloer’ op renden. De in totaal zes demonstranten gooiden met rookbommen en poeders, waardoor er witte en oranje vlekken op de green ontstonden. Enkele activisten droegen shirts met daarop de tekst “No golf on a dead planet”. 
De politie trad in Connecticut gauw op en de activisten werden getackeld, terwijl ze werden uitgejoeld door de échte golffans. Het incident duurde al met al misschien vijf minuten en na afloop zei Extinction Rebellion ook voor deze actie verantwoordelijk te zijn. De strekking was ditmaal: een hoop wat er op de golfbaan gebeurt is slecht voor het milieu. Daarbij wijst de groep naar onder meer “roekeloos watergebruik” en “de vernietiging van bossen”. De actievoerders zijn overigens op borgtocht weer vrijgelaten en moeten op 1 juli voor de rechter verschijnen.
Ineens renden er vier, vijf mensen de green op. Het was een rare situatie
De betrokken golfers wisten ook niet wat hen overkwam. “Ik vreesde voor m’n leven”, aldus Bhatia, die zei dat zijn hart tekeerging. “Ineens renden er vier, vijf mensen de green op. Het was een rare situatie, maar gelukkig traden de agenten daadkrachtig op.” Kim, puttend voor birdie om kans te houden op de titel, voegde daaraan toe: “Het nam eigenlijk eventjes het belang van die putt weg. Zeventien holes lang kan je aan niks anders denken dan golf, maar op zo’n moment rennen er overal mensen en lijkt het er bijna op dat je niet meer aan het golfen bent. Heel eventjes dacht ik dat ik droomde.”

Kim maakt putt, maar Scheffler wint (weer)

Des te knapper was het dat Kim zich door deze chaotische situatie niet uit z’n concentratie liet halen. De Koreaanse topper holede namelijk zijn putt van iets meer dan drie meter om een play-off af te dwingen met ’s werelds beste golfer, Scottie Scheffler. Beide mannen waren binnen op -22 en gingen dus terug naar de tee. Ook niet heel gebruikelijk: vanwege alle rotzooi op de green werd er voorafgaand aan de play-off een nieuwe pinpositie gestoken op de par-4 18de.

In de verlenging was het vervolgens toch weer Scheffler die de overwinning eruit trok, nadat de approach van Kim (plugged) in de bunker verdween. De extreem dominante nummer 1 van de wereld triomfeerde alweer voor de zesde keer dit jaar, hij werd de eerste golfer sinds Arnold Palmer in 1962 die dit al vóór de maand juli weet klaar te spelen. Zo was aan het einde van een roerige golfdag toch weer alles zoals we het gewend zijn.