Topgolf

IOC blokkeert deelname Luiten aan Olympische Spelen: 'Wat een puinhoop'

Een nieuwe teleurstelling voor Joost Luiten in de episode rondom zijn deelname aan de Olympische Spelen. Het lijkt erop dat de Nederlander na een besluit van het Internationaal Olympisch Comité om het veld in Parijs niet uit te breiden alsnog niet zal deelnemen aan de Olympische Spelen.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

In een verklaring op de website van de International Golf Federation (IGF) staat dat het IOC het verzoek van de IGF om het veld uit te breiden van 60 naar 61 niet honoreert. Dit was nodig omdat Luiten vorige week een rechtszaak won tegen NOC*NSF waarin hij met succes aanvocht dat de extra nationale eisen die er waren gesteld door het NOC*NSF (waar Luiten met terugwerkende kracht aan had voldaan) onrechtmatig zijn.

Plek Luiten al toegewezen

De verklaring van dinsdag op de website van de IGF luidt als volgt: "When the IGF received notification of Joost Luiten's court ruling in the Netherlands and his entry from the Netherlands’ National Olympic Committee (NOC*NSF), his unused quota spot had already been reallocated pursuant to the IGF’s published qualification procedures. The IGF was not a party to the legal action brought forth by Luiten in the Netherlands. Nevertheless, in an effort to support Luiten, the IGF sought an exception from the IOC to increase the field size of the men's Olympic golf competition from 60 to 61 competitors to include Luiten, however the request was denied by the IOC today. The IGF has advised Luiten of the IOC's decision, and he has not informed the IGF whether he intends to pursue this matter further."

In het kort betekent bovenstaande dat de plek van Luiten al is vergeven, waarschijnlijk aan Tapio Pulkkanen uit Finland, die tweede reserve was maar alsnog binnen kwam door het ontbreken van Luiten en Van Driel. Het Internationaal Olympisch Comité heeft vervolgens het verzoek van het IGF afgewezen om het deelnemersveld met één speler uit te breiden om zo Luiten alsnog een startplek te geven.

"Ongelofelijke puinzooi"

"Het is heel triest", reageert Luiten. "De verschillende organisaties verschuilen zich achter elkaar. Het IGF adviseert mij om naar het CAS (het Hof van Arbitrage voor Sport in Zwitserland, red.) te gaan, maar waar het echt fout gaat is dat niemand verantwoordelijkheid neemt om het goede voor de sporter te doen. Als individuele sporter kan je er ook weinig aan doen en moet je het vervolgens juridisch opnemen tegen dit soort grote organisaties. Ik vind dat ik het recht heb om daar te spelen, dat heeft de rechter ook gezegd, maar ze verschuilen zich achter elkaar."

Ik weet nog niet of ik verdere stappen ga ondernemen

"Het zijn ook politieke redenen", vervolgt Luiten, "want het IOC is natuurlijk bang dat andere bonden en sporten ook gaan steigeren voor extra plekken, maar dat is niet mijn probleem als individuele sporter die zijn plek gewoon heeft verdiend. Wat ze bijvoorbeeld hadden kunnen doen is de eerste reserve bellen en aangeven dat er een rechterlijke uitspraak is geweest en dat ze te vroeg zijn geweest met het toewijzen van mijn plek. Maar dat durven ze niet. Ik weet nog niet of ik verdere stappen ga ondernemen, maar ik weet wel dat het een ongelofelijke puinzooi is en dat dit weinig meer te maken heeft met de olympische gedachte", aldus een teleurgestelde Luiten.

Reactie NGF

Jan van Merwijk, Algemeen Directeur Sport van de NGF, heeft dinsdagavond contact opgenomen met Joost Luiten om zijn steun uit te spreken. “Wij zijn zeer teleurgesteld over de beslissing van het IOC om Joost, ondanks een rechterlijke uitspraak, alsnog niet toe te laten tot de Olympische Spelen. Het is uiterst betreurenswaardig om te constateren dat er vastgehouden wordt aan het volgen van formele procedures en dat er op geen enkele wijze bereidheid wordt getoond om Joost alsnog toegang te geven. Wij leven mee met Joost en zullen hem volledig steunen bij pogingen om alsnog deelname aan de Spelen af te dwingen. We staan 100 procent achter Joost, maar gaan eerst goed onderzoeken waarom IOC Luiten niet toelaat terwijl hij op tijd is aangemeld. We hebben ook meteen contact opgenomen met NOC*NSF om de gang van zaken te bespreken.”

Lees meer over
Olympische Spelen Topgolf