Topgolf

Solheim Cup-captains Team Europa en Team USA kiezen voor vierde vice-captain met brok aan ervaring

Over iets langer dan een half jaar staat de Solheim Cup 2024 op het programma. Vandaag maakte captain van Team Europa Suzann Pettersen haar vice-captains bekend. Eerder deze maand deed de captain van Team USA Stacy Lewis hetzelfde. Op welke en wiens ervaring kunnen de teams van beide continenten rekenen op Robert Trent Jones Golf Club in september?
Beeld: LET

Beeld: LET

Op de foto hierboven zien we Mel Reid. De Engelse sterspeelster is zesvoudig winnares op de Ladies European Tour, maakte haar debuut als speelster in de Solheim Cup in 2011 toen Europa won in Ierland en speelde opnieuw mee in 2015 en 2017. Tijdens de Solheim Cup 2019 in Gleneagles was Reid al eerder vice-captain. Die editie werd eveneens gewonnen door Europa met onder andere ook onze Nederlandse Anne van Dam als winnares.

Never change a winning team

Uitbreiding van drietal

Captain Suzann Pettersen kiest ervoor om haar drie succesvolle vice-captains Anna Nordqvist, Caroline Martens en Dame Laura Davies te behouden, en daar een vierde waardevolle kracht aan toe te voegen. “Waarom zou je, na het succes van vorig jaar, een winnend team veranderen? Ik ben blij dat ik hetzelfde team aan mijn zijde kan hebben, maar ook met de geweldige toevoeging van Mel," aldus Pettersen. “Ze heeft de ervaring uit haar tijd als speler en ook als vice-captain tijdens de Solheim Cup 2019 in Gleneagles. Ze is helemaal klaar voor deze taak en we zijn blij dat ze zich bij ons komt voegen.”

Team USA draait aan meer knoppen

Waar Team Europa in september op zoek gaat naar een historische vierde titel op rij, moet Team USA haar strijdplan aanpassen. Om op eigen grond de cup terug te veroveren kiest captain Stacey Lewis ook voor uitbreiding van drie naar vier vice-captains, echter kiest zij voor twee nieuwe namen en keert Natalie Gulbis niet terug. Paula Creamer en Brittany Lincicome zijn de nieuwe toevoegingen om naast Morgan Pressel en Angela Stanford het captainsteam compleet maken.

Met de nieuwe vice-captains verschijnt er een brok aan ervaring ten tonele. Creamer is zevenvoudig Solheim Cup-speelster, tienvoudig LPGA Tour-winnares en won in 2010 de US Women's Open. Lincicome heeft acht keer gewonnen op de LPGA Tour, waaronder twee keer het Chevron Championship (LPGA-major). Ze speelde in zes Solheim Cup-teams.

Inhaalslag

De Solheim Cup is een tweejaarlijks teamevenement tussen de beste speelsters van Europa en Amerika. In september 2023 werd de vorige editie gespeeld en officials hebben ervoor gekozen om het in 2024 opnieuw te houden om het programma recht te trekken naar even jaartallen. Zo wordt het nu weer jaarlijks afgewisseld met de Ryder Cup, gespeeld tijdens de oneven jaren.

In 2026 komt het grootste vrouwelijke sportevenement ter wereld naar Nederland. Bernardus Golf in Cromvoirt is dan het strijdtoneel.