Topgolf

Europa behoudt Solheim Cup dankzij historische 14-14

Voor het eerst in de geschiedenis eindigt het grootste evenement in vrouwengolf in een 14-14 gelijkspel. Op een zinderende zondag zorgt de Spaanse Carlota Ciganda er in eigen land voor dat de Solheim Cup nog minstens een jaar in Europese handen blijft.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De 8-8 stand na twee dagen topgolf beloofde heel wat spanning voor de singles op zondag. Het werd reclame voor (matchplay)golf en een dag om niet snel te vergeten met zowel Europa als Amerika die stuivertjes wisselden voor de eindzege. 

Voor de altijd belangrijke openingspartij stuurde captain Suzann Pettersen de rookie Linn Grant de baan in. De Zweedse speelde goed, maar was niet opgewassen tegen Megan Khang, die zes birdies en geen enkele bogey noteerde op de heuvelachtige 18 holes van Finca Cortesin.

Khang leverde het eerste 'rood' voor Team USA, maar het eerste punt voor Europa werd niet veel later binnengehaald door Leona Maguire. De Ierse won met ruime cijfers (4&3) van de twintigjarige rookie Rose Zhang. 

Yin en Kang delen klap uit

Een van de sleutelpartijen van de dag was die tussen Angel Yin en Celine Boutier. De Amerikaanse keek tegen een achterstand aan in een wisselende partij, maar draaide de partij definitief om met een eagle op 14 en twee birdies op 16 en 17. Daarmee versloeg ze de Française met 2&1. Net als Boutier, de nummer 5 van de wereld, had de andere top-10-speelster van Europa, Charley Hull, niet haar dag. Danielle Kang stond nooit down en won haar partij vrij eenvoudig met 4&2. 

Routiner Anna Nordqvist, die als assistant captain haar achtste Solheim Cup speelde, versloeg Jennifer Kupcho, die de hele week al moeite had met de greens, met 2&1. 

Een 14-14 gelijkstand, een unicum in de Solheim Cup, leek op dat moment steeds waarschijnlijker te worden, ware het niet dat Amerika een aantal partijen begon om te draaien. Met vijf birdies in de eerste zes holes was Madelene Sagström geen partij voor tweevoudig majorwinnares Lilia Vu (4&3).

Georgia Hall kende tot dusver een teleurstellende Solheim Cup en kon dit op zondag niet rechtzetten. Haar Amerikaanse tegenstandster - Andrea Lee - stond nooit voor, en na 14 holes nog 2 down, maar wist alsnog een half punt te pakken. 

Halves voor Europa

De partij van Gemma Dryburgh, een van de wildcards van Pettersen die zondag pas voor de tweede keer in actie kwam, kende een soortgelijk scenario. De Schotse stond 3 up na zeven holes, maar kon in haar partij tegen Cheyenne Knight slechts een half punt bijdragen voor Europa.  

De grootste verrassing was wildcard Caroline Hedwall, die in haar partij 3 down stond, maar met een spectaculaire comeback (vijf birdies op de laatste zes holes!) een vol punt uit het vuur sleepte tegen Ally Ewing. Haar Zweedse landgenoot, rookie, Maja Stark, hield knap stand tegen US Open-winnares Allisen Corpuz en won met 2&1 om de stand op 13-13 te brengen. 

Toch nog euforie dankzij Ciganda

Met nog twee partijen in de baan werd het nagelbijten. Wordt het een gelijkspel of herovert Amerika de Solheim Cup alsnog nadat ze die in 2017 voor het laatst in handen hadden? Het liep anders, want alsof het in de sterren geschreven stond bracht de Spaanse Carlota Ciganda Europa in extase door het veertiende punt veilig te stellen in haar single tegen voormalig nummer 1 van de wereld Nelly Korda.

De Spaanse, die op zaterdag ook uitblonk, ging fantastisch om met de druk en stond nooit down. Dankzij een perfecte ijzerslag op de par-3 17de op een meter van de vlag en een birdie kwam er een historische 14-13 op het bord om zeker te zijn van behoud. In de laatste single speelde Lexi Thompson uitstekend tegen Emily Pedersen om met een zege de 14-14 eindstand te bepalen. 

'Het moest zo zijn'

"Het moest zo zijn", zei een geëmotioneerde Pettersen. "Carlota (Ciganda, red.) die het doet in haar eigen land. Ik zei tegen haar op 16, het ligt in jouw handen. En ze zei: 'Ik ben er klaar voor'. Ik ben zo trots op dit team. Opgeven was geen optie na de moeilijke start vrijdag", aldus de Noorse captain, die haar team een unieke 0-4 achterstand zag omdraaien in een net zo unieke 14-14 eindstand. 

carlota ciganda is in extase na haar zege in de solheim cup

En om met het beste nieuws af te sluiten: op de volgende Solheim Cup is het minder dan een jaar wachten. Van 10-15 september 2024 spelen Europa en Amerika opnieuw tegen elkaar op de Robert Trent Jones Golfclub in Amerika.

Eindstand

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Besseling en Huizing in middenmoot Frans Open

Het Frans Open op Le Golf National heeft geen topresultaten opgeleverd voor de Nederlanders. Wil Besseling (T-41) en Daan Huizing (T-51) speelden geen rol van betekenis in het weekend en maakten geen grote sprong op de rankings. Darius van Driel miste de cut en heeft net als zijn landgenoten een paar spannende weken voor de boeg om kaartbehoud veilig te stellen. 

De zege ging niet naar Jordan Smith, die praktisch het hele toernooi aan kop ging, maar verrassend naar Ryo Hisatsune uit Japan die een 66 noteerde op de slotdag om met -14 Smith en Jeff Winther op -12 achter zich te laten. 

Eindstand

Challenge Tour: Van Meijel 25ste in Swiss Challenge

Lars van Meijel eindigde zondag op de 25ste plek in de Swiss Challenge in Folgensbourg. Hij zakt daarmee een plekje in de ranking (31ste). Landgenoot Kiet van der Weele ging als gedeeld 35ste naar huis. De derde Nederlander in het veld, Dario Antonisse, miste de cut.

Eindstand

Nooij en Van Oosten winnen nationale titels

In eigen land wonnen Sofie Nooij (+2) en Philip van Oosten (+1) na 54 holes op de Eindhovensche Golf het Nederlands Kampioenschap t/m 15 jaar.

Eindstand

sofie nooij en philip van oosten
Lees meer over
Solheim Cup Topgolf LET LPGA