Topgolf

Charley Hull: Brits wonderkind met een explosieve swing

Een van de sterren van het Europese Solheim Cup-team is Charley Hull. De 27-jarige speelster won zowel op de Ladies European Tour als de LPGA en werd dit seizoen twee keer tweede in een major.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

De term wonderkind is absoluut van toepassing op de blonde speelster uit Kettering. Hull was pas 2 toen ze voor het eerst een club in handen kreeg. Op 13-jarige leeftijd verliet ze school om zich te richten op haar golfcarrière. En niet zonder succes.  

Wonderkind

De golfwereld maakte kennis met Charley Hull toen ze als 16-jarige amateur na de eerste ronde van het Brits Open in 2012 gedeeld derde stond. Ze miste de cut, maar het was duidelijk dat dit niet voor het laatst was dat we wat van Hull zouden zien. Haar hoogste notering op de mondiale amateurranking was een derde plaats voordat ze op 1 januari 2013 professional werd. Ze eindigde direct vijf keer achter elkaar als tweede op de Ladies European Tour, waaronder ook in het Deloitte Ladies Open op The International. Ze eindigde het debuutjaar op de zesde plaats van de Order of Merit en werd uitgeroepen tot Rookie of de Year.

Jongste ooit in Solheim Cup

Dat het al vroeg hard ging met de carrière van Hull, bewees ze nogmaals door in 2013 als jongste speelster ooit haar debuut te maken in de Solheim Cup. Ze won in de singles met 5&4 van Amerikaanse superster Paula Creamer voor een bijdrage aan de 18-10 zege op Team USA. Inmiddels heeft ze 20 Solheim Cup-matches gespeeld, waarin ze 11 partijen won, 3 keer gelijkspeelde en 6 maal verloor.

De eerste individuele zege kwam 'pas' in 2014, vlak voor haar 18de verjaardag. In de Lalla Meryem Cup in Marokko noteerde ze een 62 (-9) in de laatste ronde om in de play-off toe te slaan. Dat jaar won ze als jongste ooit de Order of Merit. Sinds 2015 speelt Hull voornamelijk in Amerika op de LPGA. In 2016 won ze het slottoernooi van de Amerikaanse tour.

Haar beste resultaat in een major evenaarde ze dit jaar met een tweede plaats in zowel het US Women's Open als het Women's British Open. Zeven jaar geleden werd ze ook al tweede in het Chevron Championship. De beste ranking op de wereldranglijst is een 8ste plaats, haar huidige positie.

Nog meer in het vat

Hull is een speelster die gezien haar kwaliteiten nog relatief weinig overwinningen wist te boeken (3x LET, 1x LPGA) maar wel al jaren in de absolute top meedraait. Dat zegt waarschijnlijk meer over de concurrentie op de alsmaar sterker wordende LPGA. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Hull de Europese evenknie is van Lexi Thompson uit Amerika. Ongeveer even oud en allebei zeer jong toen ze rond 2013 het podium van het mondiale topgolf betraden. Thompson, net als Hull een longhitter, won inmiddels al wel een major. Hull heeft nog niet veel kansen gehad in majors, maar er zit nog veel in het vat voor de speelster die ondanks haar ervaring pas 27 jaar is.

Krachtige swing

De Engelse staat de afgelopen jaren steevast in de top-30 van de driving distance-categorie op de LPGA. De explosieve kracht is een van de kenmerken van haar opvallende swing:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

5 dingen die je niet wist over Charley Hull

  • Haar vader heet Dave en haar moeder Basienka en ze heeft twee oudere zussen, Lisa en Nicole.
  • Ze is getrouwd geweest met MMA-vechter Ozzie Smith, maar momenteel is ze vrijgezel.
  • Charley wilde spion worden toen ze jong was.
  • Ze heeft een beroemde Poolse grootmoeder (Irena Pernak), die in het verzet zat tegen de Russen ('van haar heb ik mijn strijdlust')
  • Ze maakte dit jaar bekend te kampen met ADHD.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.