Topgolf

Doekje voor het bloeden voor Daan Huizing: ook deze toppers hadden moeite met de starttijd

Je starttijd missen: het kan de beste overkomen! Daan Huizing was er kapot van na zijn (dure) fout in Japan, maar het biedt wellicht troost dat hij in het gezelschap is van majorwinnaars en Ryder Cup-helden.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De ontsteltenis moet groot geweest zijn, toen Daniëlle Huizing ergens in een Japanse hotelkamer om 07.20 uur wakker schrok. Drie minuten later werd Daan Huizing al op de tee van hole 1 verwacht voor de laatste ronde van het ISPS Handa Championship, maar dat gingen ze natuurlijk nooit meer halen. Het tourkoppel miste hun starttijd en de regels zijn dan meedogenloos, maar ook duidelijk: diskwalificatie.

“Mijn telefoon is op de een of andere manier niet opgeladen vannacht en dus ook niet afgegaan, en die van Daniëlle ook niet”, zo luidde zondag de verklaring. Een dure fout, maar ook een waar ze gelukkig alweer gauw om konden lachen. Ze besloten in Japan maar meteen op zoek te gaan naar een nieuwe wekker. Die kon er wel vanaf, want een meevallertje was het feit dat Daan tenminste wel nog uitbetaald kreeg. Hij ontving het bedrag voor de laatste plaats van de spelers die de cut haalden.

Het tweede mirakel op Medinah

Verhalen over tourspelers die zich verslapen of (bijna) hun starttijd missen hoor je niet vaak, maar ze zijn er natuurlijk wel. Een van de mooiste voorbeelden is Rory McIlroy tijdens de Ryder Cup van 2012. Toen er een halfuur voor de start van zijn single tegen Keegan Bradley nog altijd geen teken was van de Noord-Ier, begon captain José María Olazábal zich toch wel zorgen te maken. Wat bleek: zijn sterspeler zette met een heuse politie-escort alles op alles om niet te laat te komen, nadat hij zich verslapen had.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


De schuldige: Golf Channel. McIlroy had op televisie namelijk gezien dat hij om 12.25 uur ‘Eastern Time’ moest afslaan, maar had niet door dat het in Chicago ‘Central Time’ en dus een uurtje eerder is. Een onbekende, ene Erica Stoll van de Amerikaanse PGA, bleek zijn reddende engel. Zij regelde de politiebegeleiding en je zou kunnen zeggen dat de rest geschiedenis is. Niet alleen won McIlroy zijn partij en kreeg hij na afloop een grote klok cadeau. Nee, het bijzonderste van dit alles: intussen zijn Rory en Erica ook al zeven jaar getrouwd. Over een ‘Miracle at Medinah’ gesproken…

Furyk mist pro-am

Voor anderen, die hun starttijd daadwerkelijk niet wisten te halen, eindigde het minder rooskleurig. Bij Jim Furyk bijvoorbeeld, die in 2010 exact hetzelfde overkwam als Huizing afgelopen weekend. De US Open-winnaar was vijf minuten te laat aanwezig voor de pro-am op woensdag en werd uitgesloten van deelname aan The Barclays, het eerste toernooi van de FedEx Cup Playoffs. 

Rennen op Riviera

Een jaar later kreeg Dustin Johnson twee strafslagen toen hij te laat op de eerste tee van Riviera verscheen. Caddie Bobby Brown dacht dat ze pas 40 minuten later de baan in moesten, dus DJ stond nog rustig te oefenen op de range toen bleek dat hij al afgeslagen zou moeten hebben. Volgens de regels krijg je eerst twee strafslagen, alvorens na vijf minuten uitsluiting volgt. Johnson haastte zich de heuvel naast het clubhuis op en wist een DQ ternauwernood te voorkomen. Zes seconden had hij nog over.

Op dezelfde baan moest Tom Kim eerder dit jaar een flink sprintje trekken om zijn starttijd van 08.00 uur niet te missen. Met nog één minuut te gaan zette de jonge Zuid-Koreaan het op een rennen en gelukkig haalde hij het net voordat de klok acht keer sloeg in Californië.

Verkeerd gelezen

In het WM Phoenix Open van de week daarvoor had Lucas Glover, toch ook een majorwinnaar met een berg aan ervaring, zich nog verkeken op zijn starttijd. Hij trok zich op de valreep trouwens heel netjes terug, waardoor Ryo Hisatsune uit Japan nog mee mocht doen. “Ik sla mezelf voor het hoofd, maar moet er tegelijkertijd ook wel om lachen.” Zo zag Glover er, net als ‘onze’ Huizing, de grap gelukkig ook nog wel van in.