Topgolf

Wie speelt waar? Week 17 - Joost en Daan dansen op de vulkaan; Meekers en Coffa sluiten voorjaar af

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra deze begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

25 – 28 DP World Tour, ISPS Handa Championship, Taiheiyo Club Gotemba, Gotemba, Japan. Prijzengeld: $2.250.000 Leaderboard

25 – 28 Ladies European Tour, Investec South African Women’s Open, Erinvale Country & Golf Estate, Kaapstad, Zuid-Afrika. Prijzengeld: €320.000 Leaderboard

25 – 28 Challenge Tour, UAE Challenge, Saadiyat Beach Golf Club, Abu Dhabi, VAE. Prijzengeld: $300.000 Leaderboard

25 – 28 PGA Tour, Zurich Classic of New Orleans, TPC Louisiana, Avondale, Louisiana. Prijzengeld: $8.900.000 Leaderboard

26 – 28 LIV Golf League, LIV Golf Adelaide, The Grange Golf Club, Adelaide, Australië. Prijzengeld: $25.000.000 Leaderboard

25 – 28 LPGA, JM Eagle LA Championship, Wilshire Country Club, Los Angeles, Californië. Prijzengeld: $3.750.000 Leaderboard

26 – 28 Epson Tour, IOA Championship, Morongo Golf Club, Beaumont, Californië. Prijzengeld: $200.000 Leaderboard

24 – 26 Pro Golf Tour, Haugschlag NÖ Open, Golfresort Haugschlag, Haugschlag, Oostenrijk. Prijzengeld: €30.000 Leaderboard

25 – 27 Alps Tour, Tunisian Golf Open, La Cigale Tabarka Golf, Tabarka, Tunesië. Prijzengeld: €45.000 Leaderboard

27 NGF Competitie, Speelronde 6 Hoofdklasse Dames, Golf & Country Club Hoenshuis en Haarlemmermeersche Golfclub. Standen

27 NGF Competitie, Speelronde 6 Hoofdklasse Heren, Golf & Country Club ’t Sybrook en Utrechtse Golfclub Amelisweerd. Standen

25 – 28 DP World Tour, ISPS Handa Championship, Taiheiyo Club Gotemba, Gotemba, Japan. Prijzengeld: $2.250.000 

Maak je klaar voor een rubriek met deze week een aantal spectaculaire locaties, te beginnen in Japan. Wie staat er zondag op de top van Mount Fuji en mag zich de winnaar van het ISPS Handa Championship noemen? Na een aantal weken niks, zijn Joost Luiten en Daan Huizing naar het Verre Oosten gereisd voor de laatste twee toernooien van de ‘Asian Swing’. De top 3 van de mini-ranglijst kwalificeert zich na het toernooi in China voor het PGA Championship van volgende maand. Op het moment zijn die plekken voor Keita Nakajima, Jesper Svensson en Kiradech Aphibarnrat, maar ook Luiten (#12) heeft zijn zinnen gezet op één van die tickets.

Smullen

Voor de tweede uitgave van het ISPS Handa Championship doen we een nieuwe baan aan. Voor Europese begrippen althans, want het Japanse circuit komt hier al sinds de opening in 1977. Taiheiyo Club Gotemba, zo’n 100 kilometer ten zuidwesten van Tokio, werd in 2018 (bijna) compleet herzien met hulp van onder anderen de lokale golfheld Hideki Matsuyama. Met Mount Fuji op de achtergrond zullen de beelden van deze parkbaan op Ziggo Sport om van te smullen zijn.


De om en nabij 45 aanwezige spelers van de Japan Golf Tour kennen de baan dus als hun broekzak. Ryo Ishikawa en Hideto Tanihara bijvoorbeeld, respectievelijk drie- en tweevoudig winnaars op Gotemba. Maar de beste Japanner op de startlijst blijft toch Keita Nakajima, recent ook nog winnaar in India. Bij de bookmakers staan Christiaan Bezuidenhout, Matthieu Pavon en Jordan Smith nog boven hem in het rijtje van favorieten. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 07:00-10:00, za 07:00-09:30, zo 07:00-09:30

Leaderboard

25 – 28 Ladies European Tour, Investec South African Women’s Open, Erinvale Country & Golf Estate, Kaapstad, Zuid-Afrika. Prijzengeld: €320.000 

De Ladies European Tour is na het door de Zwitserse Chiara Tamburlini gewonnen Joburg Ladies Open nog eventjes blijven hangen in Zuid-Afrika. We verplaatsen ons zuidwaarts naar Kaapstad, waar het nationaal open van het land een nieuwe (top)baan heeft gevonden. Op Erinvale Country & Golf Estate slaan namens Nederland Romy Meekers en Pasqualle Coffa af, voor wat tevens de seizoensfinale op de Sunshine Ladies Tour is. Coffa stond op de reservelijst, maar speelde zich met een mooie tweede plaats op de ‘Monday qualifier’ alsnog het toernooi in. 

Gary Player

Het decor is in ieder geval ook hier fantastisch, met uitzicht op de bergen van Hottentots Holland Mountains, Helderberg Mountain en False Bay. Erinvale werd in 1995 ontworpen door niemand minder dan Gary Player. Een jaar later wonnen Ernie Els en Wayne Westner hier namens het thuisland de World Cup of Golf, voordat Trevor Immelman er aan het begin van deze eeuw twee keer de winst greep in het Zuid-Afrikaans Open bij de mannen. 

De zesde voor Pace?!

Maar nu is het dus de beurt aan de vrouwen. Zeg je South African Women’s Open, dan zeg je natuurlijk Lee-Anne Pace! Maar liefst vijf keer schreef zij haar nationaal open op haar naam. Verder is ook de huidige Europese nummer 1 Bronte Law erbij in Kaapstad. Maak je op zaterdag of zondag een hole-in-one op de par-3 12de? Dan wensen we je veel plezier met de prijs van 1 miljoen rand die daarop staat, omgerekend zo’n 50 duizend euro. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m zo 13:00-17:00

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

25 – 28 Challenge Tour, UAE Challenge, Saadiyat Beach Golf Club, Abu Dhabi, VAE. Prijzengeld: $300.000 

Dankzij een sterke slotronde in 63 slagen (-7) speelde Wil Besseling zich in de Abu Dhabi Challenge toch nog de top 15 in. Twee van de vijf overige landgenoten haalden in dat toernooi ook de cut, maar speelden verder geen rol op de baan waar flink gescoord werd. Een kilometer of 160 verderop beginnen ze deze week allemaal weer van voren af aan: Wouter de Vries, Vince van Veen, Lars van Meijel, Kiet van der Weele, Lars Keunen en ook Besseling.

Is Catlin te stoppen?

Een speler met wie ‘ons’ zestal sowieso rekening moet houden in de UAE Challenge is John Catlin. Die 33-jarige Amerikaan, in het verleden ook al een paar keer winnaar op de DP World Tour, ging op de Aziatische tour namelijk ‘back-to-back’. Een paar weken na zijn titel in Macau, liet hij in het Saudi Open werkelijk niets heel van de concurrentie. Zeven slagen bedroeg zijn voorsprong na 72 holes. Trekt Catlin deze lijn door op de Challenge Tour?

Leaderboard

25 – 28 PGA Tour, Zurich Classic of New Orleans, TPC Louisiana, Avondale, Louisiana. Prijzengeld: $8.900.000 

‘Tag team golf’ op de PGA Tour deze week. Zeven jaar geleden kregen ze in Louisiana het lumineuze idee om van de Zurich Classic een koppeltoernooi te maken en dat format met twee rondes fourballs en twee rondes alternate shot, hanteren ze nog altijd. De sfeer rond dit kampioenschap is altijd wat luchtiger dan bijvoorbeeld op Augusta of in het ‘designated event’ dat vorige week meteen weer volgde. De ultra-dominante Scottie Scheffler won in beide gevallen en heeft besloten zijn collega’s deze week ook eens een kans te gunnen. Hij skipt de Zurich Classic en kan ieder moment vader worden. 

Schauffele/Cantlay & Rory/Lowry

In totaal dingen tachtig teams – soms de grootste vrienden, soms landgenoten of in sommige gevallen compleet willekeurig – mee naar de titel op TPC Louisiana. Van Xander Schauffele en Patrick Cantlay weten we dat de chemie er is. Rory McIlroy slaat bij zijn eerste optreden in dit kampioenschap de handen ineen met Shane Lowry, een andere Ryder Cup-held, terwijl we ook erg benieuwd zijn naar de verrichtingen van de gebroeders Fitzpatrick (Matt en Alex) en Højgaard (Nicolai en Rasmus). De koppels Will Zalatoris/Sahith Theegale en Collin Morikawa/Kurt Kitayama zouden ook hoge ogen moeten kunnen gooien.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 21:30-00:30, za en zo 19:00-00:00

Leaderboard

26 – 28 LIV Golf League, LIV Golf Adelaide, The Grange Golf Club, Adelaide, Australië. Prijzengeld: $25.000.000

In grote delen van de (golf)wereld blijft LIV Golf een controversieel onderwerp, maar dat geldt zeker niet voor Australië. ‘Down Under’ hebben ze het circuit van hun golfheld Greg Norman helemaal omarmd, zo bleek vorig jaar wel. Het toernooi in Adelaide werd goed bezocht en was het succesvolste event tot nu toe voor de Saoedi’s. Het kan ermee te maken hebben dat de Australische fans zich de laatste jaren tekortgedaan voelden door de traditionele tours, maar de aanwezigheid van bijvoorbeeld Cameron Smith en Marc Leishman zal ook geholpen hebben.

Tijd voor een nieuwe ronde dus op The Grange, waar de toeschouwers ditmaal ook Jon Rahm in actie kunnen zien. Het deelnemersveld bestaat uit de 54 vaste namen (noem er eens een paar: Bryson DeChambeau, Dustin Johnson, Brooks Koepka, Sergio Garcia), plus twee solisten met daarbij wederom Anthony Kim.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

25 – 28 LPGA, JM Eagle LA Championship, Wilshire Country Club, Los Angeles, Californië. Prijzengeld: $3.750.000 

Het is in het vrouwengolf momenteel Nelly Korda, dan heel lang niks, en dan de rest! De laatste vijf toernooien waarin ze startte schreef ze allemaal op haar naam, inclusief het Chevron Championship (een major) afgelopen weekend. De zesde zal (helaas) eventjes moeten wachten, want zelfs de beste golfster op aarde heeft weleens rust nodig. Korda stond op de startlijst voor dit LA Championship maar besloot zich aan het begin van de week toch terug te trekken vanwege vermoeidheid.

6 uit de top 10

Wilshire Country Club is één van de meest geliefde banen op de LPGA. De nieuwe ‘boost’ van de prijzenpot – buiten de majors is er alleen op het Tour Championship meer te verdienen voor de vrouwen – zal er daarnaast ook aan hebben bijgedragen dat de organisatie in Los Angeles weer een aardig veld bij elkaar heeft gekregen. Uit de top 10 van de wereldranglijst zijn Céline Boutier, Ruoning Yin, Minjee Lee, Jin Young Ko, Charley Hull en Hyo-Joo Kim erbij. Naast Nelly is nummer 2 Lilia Vu de grootste afwezige. Zij woont in LA, maar heeft nog te veel last van de rugblessure die haar ook uit The Chevron hield.

Leaderboard

26 – 28 Epson Tour, IOA Championship, Morongo Golf Club, Beaumont, Californië. Prijzengeld: $200.000 

Dewi Weber wist zich maandag niet te kwalificeren voor het LPGA-toernooi in Los Angeles en speelt dus ‘gewoon’ het IOA Championship op de Epson Tour. Dit toernooi wordt al heel wat jaartjes gespeeld op de Morongo Golf Club in het zuiden van Californië. Hier is het uitzicht op de bergen in de verte adembenemend te noemen, maar daardoor zal Dewi zich in haar thuisstaat niet laten afleiden. De Nederlandse nummer 2 eindigde in haar laatste toernooien als vierde en twaalfde. Op de ranking staat ze momenteel negende en het opbouwen van een ‘buffer’ zou natuurlijk erg prettig zijn.

Leaderboard

24 – 26 Pro Golf Tour, Haugschlag NÖ Open, Golfresort Haugschlag, Haugschlag, Oostenrijk. Prijzengeld: €30.000 

Als het aan Aydan Verdonk lag, ging de Pro Golf Tour na zijn overwinning in Egypte meteen door. Helaas, daarna was er een maandje niks, maar nu zijn we terug met een paar toernooien in Oostenrijk. Tien Nederlanders reizen af naar het noorden van dat land voor het Haugschlag NÖ Open: Mike Toorop, Rodi Vlasveld, Mike Korver, Nordin van Tilburg, Dario Antonisse, Michael Wedema, Koen Kouwenaar, Michel van Zijl, amateur Gavin de Gelder en natuurlijk Verdonk zelf. Hij voert momenteel ook de order of merit aan. Op de o zo belangrijke jaarranglijst staat Toorop zevende.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

25 – 27 Alps Tour, Tunisian Golf Open, La Cigale Tabarka Golf, Tabarka, Tunesië. Prijzengeld: €45.000 

Ook de Alps Tour gaat weer verder na een break van een dikke maand. Welgeteld één landgenoot krijgen we in Tunesië in actie deze week. Bob Geurts verdedigt de Nederlandse eer op La Cigale Tabarka Golf. De 25-jarige golfer uit Amersfoort staat na drie gespeelde toernooien 23ste op de order of merit.  

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

27 NGF Competitie, Speelronde 6 Hoofdklasse

Nog twee speeldagen te gaan in de Hoofdklasse! Of het nu om de landstitel gaat of lijfsbehoud, de belangen zijn groot. Bijvoorbeeld in H1, waar de nummers 1 (Hilversumsche) en 2 (De Pan) tegenover elkaar staan. Misschien wordt de Eindhovensche wel de lachende derde… In H2 speelt de Koninklijke Haagsche volgende week niet op de slotdag. Zij moeten er daarom voor zorgen dat ze buiten schot zijn voor het bereiken van de kruisfinales. De mannen nemen het zaterdag op tegen de Noordwijkse.

Bij de vrouwen lijkt Hoenshuis in D1 degradatie ten deel te gaan vallen. De hekkensluiters hebben nog geen punt gepakt en spelen dit weekend bovendien niet. In D2 heeft de Noord-Nederlandse een mooie voorsprong. Maar gaat Eindhoven of de Hilversumsche mee de kruisfinales in? Op de Haarlemmermeersche treffen de concurrenten elkaar.

Standen vrouwen

Standen vrouwen

Data belangrijke toernooien

Onderstaande data kun je alvast rood omcirkelen in je agenda.

16 - 19 mei: US PGA Championship
30 - 2 juni: US Women's Open
13 - 16 juni: US Open
20 - 23 juni: KLM Open
20 - 23 juni: Women's PGA Championship
11 - 14 juli: The Amundi Evian Championship
18 - 21 juli: The Open
19 - 21 juli: Dutch Ladies Open
1 - 4 augustus: Olympisch toernooi mannen
7 - 10 augustus: Olympisch toernooi vrouwen
22 - 25 augustus: Women's Open
29 - 1 september: TOUR Championship
13 - 15 september: Solheim Cup
26 - 20 september: Presidents Cup
14 - 17 november: DP World Tour Championship