Topgolf

Hole-in-one voor Europa, maar Amerika leidt na eerste dag Solheim Cup

De Solheim Cup is voor de Amerikanen beter begonnen dan voor Europa. Emily Pedersen maakte in de middag namens Europa de tweede hole-in-one in de geschiedenis van het evenement, maar de Verenigde Staten gaat desondanks na de eerste dag aan de leiding: 5-3.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Vanaf de eerste slag liep Europa achter de feiten aan. Maja Stark en Linn Grant speelden in de openingspartij tegen Lexi Thompson en Megan Khang. Na drie holes stonden de Amerikaanse vrouwen al 3 up. Het bleek een opmaat voor alle foursomes (om en om slaan) in de ochtend.

Stark/Grant kwam wel sterk terug en trok op hole 13 de stand gelijk. Na een birdie op 15 kwam Thompson/Khang opnieuw op voorsprong. Grant redde de hole erna knap de par door de bal van buiten de green uit te holen. Op 17 miste ze echter een korte putt, waarna de partij voorbij was. Op dat moment stond het al 1-0 voor de Verenigde Staten, omdat Ally Ewing en rookie Cheyenne Knight korte metten maakten met Charley Hull en Pedersen. Bij de turn stonden de Amerikanen al 6 up. Op de green van 14 werd Hull/Pedersen uit hun lijden verlost: 5&4.

0-4 na de ochtend

De twee overige partijen haalden beide hole 18. In beide gevallen stond het Amerikaanse duo 1 up. Danielle Kang en Andrea Lee zagen Céline Boutier en Georgia Hall geen birdie maken en wonnen de partij. Datzelfde gold voor Nelly Korda en Allisen Corpuz tegen Anna Nordqvist en Leona Maguire. Daarmee werd het 4-0 voor de Verenigde Staten. Voor het eerst in de geschiedenis werden in een foursomesessie alle partijen gewonnen door de Amerikanen.

Europa wint middagsessie

Na de lunch werden er fourballs (lees er hier meer over) gespeeld. Dat ging de Europeanen beter af. Gemma Dryburgh en Madelene Sagström werden als eerste naar buiten gestuurd door captain Suzann Pettersen en zorgden voor het eerste halve punt. In een spannende partij tegen Rose Zhang en Megan Khang was een gelijkspel de terechte uitslag.

De thuisspelende Carlota Ciganda haalde aan de zijde van Grant het eerste volle Europese punt binnen. In de enige middagpartij die niet 18 holes duurde werd het 4&2. Ciganda/Grant stond heel de partij up en verloor slechts één hole. Maguire/Hall won op 18 van Thompson en nummer twee van de wereld Lilia Vu na een fenomenale chip-in van de Ierse op de slothole.

Het absolute hoogtepunt kwam van Pedersen. Op hole 12 maakte zij de tweede hole-in-one in de historie van de Solheim Cup. Samen met Stark speelde ze gelijk tegen Jennifer Kupcho en Corpuz. Daarmee eindigde de middagsessie in 3-1 voor Europa.

Morgenochtend om 08.10 uur gaat de Solheim Cup verder met foursomes. 's Ochtends zijn er opnieuw vier partijen, waarna er in de middag weer vier fourballpartijen gespeeld worden.

Lees meer over
Solheim Cup Topgolf LET LPGA