Interview

Even bellen met Marlene Spoorenberg: 'Zijn er dan bij de Solheim Cup 2023 ook vrijwilligers nodig?'

Marlene Spoorenberg is 30 jaar geleden begonnen met golfen. Bij haar club de Dommel was en is zij actief in meerdere commissies. In 2022 beleefde zij het KLM Open als vrijwilliger op Bernardus, dit jaar mag ze de vrouwen op het hoogste niveau begeleiden tijdens de Solheim Cup in Spanje. We belden op de valreep met haar.

Goedemorgen Marlene, je spreekt met Eefje van GOLF.NL
"Hi! Het is gelukt! Wat leuk."

Ja op de valreep kunnen we elkaar spreken! Ben je klaar voor vertrek?
"We vertrekken morgenmiddag. Donderdagochtend om 9.15 uur is onze eerste dienst al."

Je zegt onze dienst, ga je samen met een bekende?
"Ja ik ga met mijn beste vriendin Marjan. We zijn al ruim 20 jaar vriendinnen. Ze is lid op de Rosendaelsche en was ook bij het Big Green Egg open twee edities als vrijwilliger aan het werk. We zijn eensgezind en dan is het leuk om dat samen zo te kunnen beleven."

Marlene Spoorenberg op de Solheim Cup

Leuk hoor om dat zo samen te doen. Hoe kwam je op het idee om je aan te melden?
"Ik was vorig jaar op Bernardus en zag een bord met de aankondiging dat de Solheim Cup in 2026 in Nederland wordt gespeeld. Toen ik thuis was dacht ik ‘stond daar nu 2026? Waar wordt het in de tussentijd dan gespeeld? En zijn daar dan ook vrijwilligers nodig?’ Ik werd nieuwsgierig en zocht het op. Toen zag ik dus dat het dit jaar in Spanje is. En, ook nog eens op een half uur rijden van ons huis daar."

Dus je hebt je direct aangemeld?
"Ja, eigenlijk zonder twijfel. Het duurde even voordat ik wat hoorde van de organisatie. In de Facebook groep voor vrijwilligers in Nederland waren al wel wat gesprekken gaande. Ik merkte dat een aantal al was ingedeeld, dat was in januari. Toen ik contact zocht met de organisatie hoorde ik dat het in fases wordt ingedeeld en ik dan wellicht later wat zou horen. In februari hoorde ik dat ik ook was ingedeeld."

En weet je inmiddels ook wat je rol of functie gaat zijn?
"Ik had aangegeven dat ik graag als Marshall ingedeeld wil worden. Heel eerlijk, ik wil gewoon het spel kunnen volgen. Ik sta rondom de green van hole 4. Gaaf toch? Dan kan ik de approaches zien en al het korte spel en de beleving  van het publiek. En bijkomend voordeel: als de speelsters voorbij hole 4 zijn, kunnen we achter de flights aanlopen en de rest van de rondes lekker kijken."

Ken je de baan een beetje?
"Nou dat is wel grappig. We waren er afgelopen voorjaar en ik vond het wel leuk om de baan te gaan verkennen. Het was laagseizoen, maar een greenfee kostte zo’n € 290. Dat is toch jammer. Er stond wel een mooi bord met een ‘countdown’, het ging ondanks de teleurstellende greenfee toch wel kriebelen."

Marlene Spoorenberg op Bernardus

Ben je al eens eerder vrijwilliger geweest bij een golftoernooi?
"In 2022 was ik vrijwilliger bij het KLM Open op Bernardus. Ik heb toen zoveel leuke mensen leren kennen."

Dus je bent begonnen bij het KLM Open vorig jaar, wat is je leukste herinnering?
"Ik mocht 2 VIPS meenemen met de laatste flight. Ik voelde mezelf ook echt even een VIP, want je mag dan ook lopen waar normaal gesproken alleen de spelers, caddies en officials lopen. Ik heb niet gevraagd wie het waren, maar ik denk dat het mensen van de DP World Tour waren."

En wat motiveerde je om destijds vrijwilliger te worden voor het KLM Open?
"Ik ben op mijn golfclub ook altijd heel actief. Als referee en in verschillende commissies. Ik ben altijd met het spel bezig en ken de regels goed. Het leek me wel leuk. Je bent lekker onder de mensen en je draagt een steentje bij aan de sport. En heel eerlijk, ik vind het gewoon geweldig om die mannen en vrouwen op het hoogste niveau te zien spelen."

Waar kijk je het meest naar uit deze week in Spanje?
"Ik kijk er wel naar uit om het vrouwengolf op het hoogste niveau te zien. De dames die voor Amerika uitkomen, zijn niet heel vaak in Europa. Ook al staan we met het gezicht naar het publiek, ik kan niet wachten om de spanning te voelen en te genieten van het spel."

Je voelt de verbinding en je leert de mensen al snel kennen

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die overwegen om zich als vrijwilliger aan te melden? (In 2026 is de Solheim Cup in Nederland)
"Gewoon doen! Ik vond het ook heel spannend. ‘Dan sta ik daar in mijn uppie’, maar je wordt zo hartelijk ontvangen. Ik ga daar nu gewoon weer vanuit. Iedereen is dankbaar voor iedere vrijwilliger die zich aanmeldt. Je voelt de verbinding en je leert de mensen al snel kennen."

En na de Solheim Cup ga je weer lekker aan de slag bij Golfclub De Dommel?
"Zeker weten. Ik vind het heel dankbaar om dat te kunnen doen. We hebben een actief ledenbestand met 23 competitieteams, dat zijn er echt heel veel. Het is echt een familieclub. Ik heb een achtergrond in het onderwijs en vind het leuk om jeugd op een leuke en speelse manier met golf in aanraking te laten komen. Hen uit te leggen dat de regels er zijn om je te helpen, niet om te straffen. Het spelletje positief benaderen." 

Bedankt voor je tijd Marlene. Ik wil je heel veel plezier wensen deze week. Stuur je nog wat foto's?
"Dank je wel, ik heb er zin in en ik zal zeker foto's sturen."

Lees meer over
Solheim Cup