Topgolf

Van controverse in Solheim Cup naar sensationele tweede zege: wie is recordbreker Alison Lee?

Ze verbrak dit weekend meerdere records tijdens de Aramco Series in Saoedi-Arabië. Met 29 birdies en 0 bogeys over 54 holes waren alle schijnwerpers in het vrouwengolf op haar gericht. Maar wie is Alison Lee eigenlijk?
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Op 26 februari 1995 werd Lee geboren in Los Angeles. Haar ouders waren op dat moment al geëmigreerd uit Zuid-Korea. Drie jaar later kreeg ze er een broertje bij. Vanaf haar zesde jaar begon Lee met golfen, onder begeleiding van haar vader en tevens coach Johnny Lee. Sindsdien supportten haar ouders haar volledig om tourprofessional te worden. Zij hebben zichzelf volledig opgeofferd om de droom van hun kind waarheid te laten worden. Ondanks de moeilijkheden die zij doormaakten als immigranten.

Controverse

Tijdens haar studie aan de Universiteit van Californië liet Lee zien dat ze veel potentie had. Ze won tussen 2008 en 2013 negen titels en zestien weken lang was ze de nummer 1 van de wereld bij de amateurs. Negen jaar geleden maakte de Amerikaanse haar debuut op de LPGA. En een jaar later speelde ze haar eerste en enige Solheim Cup. Ze was toen onderdeel van een behoorlijke controverse.

Na een 10-6 achterstand wonnen de Amerikaanse vrouwen in 2015 de Solheim Cup met 14,5-13,5. Hét moment van die editie was tijdens een partij van Lee samen met Brittany Lincicome. Ze speelden tegen Charley Hull en Suzann Pettersen. Op de green van hole 17 stond de partij gelijk toen Lee een birdieputt miste. Ze dacht dat de volgende putt (ongeveer 50 centimeter) gegeven werd en pakte haar bal op. Hull en Pettersen snapten het niet en haalden er een referee bij.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


Uitvoerig overleg volgde, waarna bleek dat de putt niet gegeven was. Amerika verloor dus de hole en uiteindelijk ook de partij. Toch kwam het later die dag nog goed voor Lee en Lincicome toen ze alsnog de Solheim Cup wonnen. Dit jaar eindigde Lee negende op de kwalificatieranglijst voor het grootste evenement in vrouwengolf. Desondanks kreeg ze geen wildcard.

Tweede zege, maar (nog) niet op LPGA

Zondag boekte Lee haar tweede professionele overwinning. Het was opnieuw een Aramco Series-toernooi nadat ze in 2021 de beste was op La Reserva in het Spaanse Sotogrande. Vorige week werd ze voor de tweede keer tweede op de LPGA. In het land van haar ouders bleek Minjee Lee te sterk in een play-off. De 28-jarige Amerikaanse wacht dus nog op haar eerste zege op de grootste tour. Maar gezien haar 29 birdies van afgelopen weekend lijkt dat slechts een kwestie van tijd.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Achtergrond LET LPGA Topgolf