“Serieus lekker weer hier, heel wat anders dan Schotland”, zegt Darius van Driel als Golf.NL hem telefonisch spreekt. Met “hier” doelt Van Driel op Club de Campo Villa de Madrid waar hij deze week het met 3.750.000 dollar gedoteerde Spaans Open speelt. De 34-jarige golfer begint aan dat toernooi zonder een oefenronde in de benen omdat hij maandagmiddag de laatste ronde nog moest spelen van het door regen geteisterde Alfred Dunhill Links Championship en daardoor veel later dan gehoopt in de Spaanse hoofdstad arriveerde. “Zonder oefenronde aan een toernooi beginnen is natuurlijk niet ideaal, maar ik ken de holes gelukkig goed want de afgelopen twee jaar heb ik op deze baan ook het Spaans Open gespeeld.”
Vorige week in de Alfred Dunhill Links eindigde Van Driel op de gedeelde 25ste plaats. De manier waarop dat resultaat tot stand kwam was tamelijk bizar. Omdat zijn golftas in Parijs zoek was geraakt na een geannuleerde KLM-vlucht, moest Van Driel in Schotland in allerijl een nieuwe set laten maken. “Op ons niveau luistert materiaal heel nauw, de specificaties kunnen hetzelfde zijn, dan nog zijn de verschillen vaak groot. De nieuwe driver gaf veel meer spin dan mijn eigen driver, en in de regen en de wind in Schotland wil je juist minder spin. Op de greens liet ik veel liggen omdat ik een andere putter in de tas had waar ik erg aan moest wennen.”
Met dat gereedschap waarmee hij verre van vertrouwd was, bracht Van Driel op Kingsbarns en op de Old Course van St Andrews toch heel knap ronden in 71 slagen binnen. Toen kwam de regen, onophoudelijk en met bakken uit de lucht. Zaterdag en zondag kon er onmogelijk gespeeld worden, flink wat spelers, onder wie Joost Luiten en Wil Besseling, besloten zondag uit Schotland te vertrekken. Maandagochtend kwam de leiding van de Tour met de mededeling dat de omstandigheden goed genoeg waren om de Alfred Dunhill Links af te ronden als 54 holes toernooi. Tot grote onvrede van veel spelers, onder wie Van Driel. “Ik moest de laatste ronde op Carnoustie spelen, in de bunkers lagen nog diepe plassen water. Als je bal in een fairwaybunker kwam, moest je buiten de bunker droppen met een strafslag, dat is natuurlijk belachelijk. Ten opzichte van de eerste twee ronden waren er op Carnoustie ook tees en vlaggen verplaatst, dat hoort natuurlijk niet want in dit toernooi spelen we allemaal een ronde op de drie banen, de set-up van de holes moet dan iedere dag gelijk zijn.”
Omdat er maandagochtend nog met man en macht gewerkt werd om Carnoustie speelklaar te krijgen, werd er op die baan shotgun gestart, tweeënhalf uur nadat het spel op de Old Course en Kingsbarns was begonnen. Hoewel de golftas van Van Driel eindelijk in Schotland was gearriveerd, wilde hij de baan niet meer in. “Ik moest op hole 17 starten, op de fairway lag een serieuze plas water, na een goede drive kon je bal daar zomaar in belanden. Volgens de regels moet je dan droppen bij het nearest point, maar dat was in de rough met een vervelende downhill ligging. Zo word je dus gestraft voor een goede drive.” Van Driel gaf bij een van de referees aan dat hij de omstandigheden heel oneerlijk vond en daarom geen trek had van start te gaan. “Die referee vertelde me dat de andere spelers op Carnoustie wel de baan in wilden, toen ben ik ook maar gaan spelen want in je eentje ergens een punt van maken is heel lastig. Achteraf hoorde ik dat veel meer spelers geklaagd hadden.”
Achteraf was Van Driel heel blij dat hij er niet de brui aan had gegeven. Dankzij een geweldige laatste ronde schoot hij 47 plekken omhoog op het leaderboard “Omdat wij op Carnoustie tweeënhalf uur later begonnen, kon ik zien dat er op de twee andere banen laag gescoord werd, ik zakte weg op het leaderboard. Ik had geen zin nog een extra nacht een hotel te boeken, de huurauto een dag te verlengen en ik wilde ook op tijd in Madrid aankomen voor het volgende toernooi, daarom zei ik tegen mijn caddie dat we de ronde alleen gingen afmaken als ik snel wat birdies wist te maken, anders had doorspelen geen zin.”
Van Driel begon met een birdie, daarna volgde een bogey en weer twee birdies. Na de eagle op de par-5 zesde hole, zijn achtste hole van de dag, was de beslissing snel genomen, Madrid moest maar een dagje wachten.
Alle met plassen gevulde fairwaybunkers van Carnoustie wist Van Driel te ontwijken en met een ronde in 64 (-8) slagen met twee bogeys, acht birdies en een eagle vergaarde hij heel kostbare punten in de Race to Dubai. Op die jaarranglijst is de Nederlander gestegen naar de 126ste plaats, een plek in de top 116 is nodig voor behoud van speelrecht in het nieuwe seizoen. “Natuurlijk ben ik blij met het resultaat in Schotland, ik heb de punten heel hard nodig. Maar ik blijf erbij dat de omstandigheden niet oké waren, die laatste ronde had niet gespeeld mogen worden. Joost (Luiten, red) noemde het ook een schande.”
Vorig jaar stelde Van Driel pas in het laatste toernooi, de Portugal Masters, onder grote druk zijn speelrecht veilig voor dit seizoen. Na het Spaans Open van deze week staan er nog vier toernooien op de speelkalender van de DP World Tour maar Van Driel kan zo goed als zeker alleen de Andalucia Masters en de Qatar Masters spelen, de Nedbank Challenge (top-70) en het afsluitende DP World Tour Championship (top-50) hebben een beperkt deelnemersveld. Van Driel: “Die stress van vorig seizoen wil je liever niet nog een keer, maar helaas zit ik nu alweer in hetzelfde schuitje. De ervaring van vorig jaar in Portugal gaat me wel helpen, ik heb toen laten zien dat ik onder druk heel goed kan presteren. Stiekem hoop ik nog op kwalificeren voor de Nedbank Challenge, maar ik besef dat ik al blij moet zijn als ik mijn kaart weet te behouden.”
Wat de oorzaak is voor zijn mindere spel dit seizoen vindt Van Driel lastig aan te geven. “Het is een heel raar jaar tot op heden, mijn trainingen gaan prima maar in de toernooien weet ik vaak niet te scoren, ontzettend frustrerend. Ik heb het er regelmatig over met mijn coaches, wat ik extra kan doen, maar uren langer ballen slaan terwijl je swing gewoon goed zit heeft niet zo veel zin. Het moet gewoon vaker samenvallen, zoals in die laatste ronde afgelopen maandag in Schotland.”
Vorig jaar eindigde Van Driel op Club de Campo Villa de Madrid in het door Jon Rahm gewonnen Spaans Open op een keurige achtste plaats, dat biedt perspectief. Ook positief: zijn golftas is op tijd in de Spaanse hoofdstad gearriveerd, dankzij bagman. “Ik heb mijn clubs niet het vliegtuig mee ingenomen vanuit Edinburgh, dat vond ik te riskant want op Schiphol was de overstaptijd heel kort. Ik heb mijn tas afgegeven aan de bagman, dat is een man die als de Tour in Europa is van toernooi naar toernooi rijdt. Van Edinburgh naar Madrid was een flink ritje maar de bagman was keurig op tijd.”
De koppen van de driver en de 3-wood van Van Driel had de bagman niet bij zich. “Die koppen had ik er voor de zekerheid afgeschroefd en zelf meegenomen, het zijn wat oudere modellen die niet meer worden gemaakt. Na het gedoe met mijn tas in Schotland wilde honderd procent zeker zijn dat ik die koppen niet kwijt zou raken.”