Topgolf

Zweedse sensatie Aberg slaat genadeloos toe in Amerika: ‘Dit doe ik mezelf nooit meer na’

Aan de komeetachtige opmars van Ludvig Aberg (24) lijkt voorlopig nog lang geen einde te komen. Al in zijn elfde toernooi op de PGA Tour sloeg hij dit weekend toe, en de manier waarop Aberg won was imposant. In 2024 zijn ook de majors niet meer veilig voor de 'Swedish sensation'.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Zeg je nou Au-berge? Oh-bèr? Op zijn Amerikaans A-burg, of gewoon Aberg? Het maakt allemaal eigenlijk niet uit, het is de wereld van Ludvig en wij leven er op dit moment alleen maar in. Hij won na een weekend met twee keer een score van 61 de RSM Classic in Georgia (“I’ll never do that in my life again”). In een mum van tijd ging hij van de allereerste promovendus uit het universiteitsprogramma van de PGA Tour, naar daadwerkelijk winnen op de PGA Tour.

85 holes bogeyvrij

De eerste bogey van de 24-jarige Zweed kwam zondag pas op hole 12 op de Seaside Course van Sea Island. Het maakte een einde aan zijn foutloze streak van 85 holes, een indrukwekkende reeks die Aberg in Mexico in gang had gezet. In Georgia nam hij een one-shot lead mee naar de slotdag. Vanaf hole 4 noteerde hij in de volgende acht holes maar liefst zes birdies. Daarmee liet Aberg er geen twijfel over bestaan, al kwam de strijdbare Mackenzie Hughes nog een keer dichtbij. Uiteindelijk bedroeg het verschil vier slagen.

Alles bij elkaar tekende Aberg voor -29 en had hij gedurende de week 253 slagen nodig gehad, de gedeeld laagste score in de geschiedenis van de PGA Tour. Statistiekenman Justin Ray zette alle indrukwekkende feiten eventjes op een rijtje:

'Beste week van mijn leven'

“Ik heb zojuist de beste week van mijn leven afgesloten”, zei Aberg, ook nog 1,5 miljoen dollar rijker. “Ik denk dat ik hierna wel lekker ga slapen. Hier droom je namelijk van als kind. Als je me dit een paar maanden geleden vertelde, had ik je niet geloofd. Dit is de sport waar ik van hou en nog heel lang van ga houden.”

Als er al gaten in zijn spel zitten, hebben we ze nog niet gezien. Aberg is de beste driver én ballstriker van de PGA Tour, maakt per ronde gemiddeld de meeste birdies van iedereen (4,76) en van de tee wint alleen nummer 1 van de wereld Scottie Scheffler meer slagen. 

Laten we in dit alles vooral niet vergeten dat Aberg pas in juni professional is geworden, nadat hij de nummer 1-positie bij de amateurs had bereikt en in 2022 én 2023 de Ben Hogan Award voor beste collegegolfer won. De RSM Classic was pas zijn elfde start op de PGA Tour, maar in Europa had hij er nog minder nodig.

Eens in een generatie

Twee maanden geleden won Aberg, een dag voor het bekendmaken van het Europese Ryder Cup-team, in de Zwitserse Alpen. De kans dat hij toch wel geselecteerd zou worden was vrij groot, maar hiermee gaf hij captain Luke Donald het seintje dat híj zijn man was voor Marco Simone. De Engelsman noemde hem een “generational talent” en Aberg stelde in Rome niet teleur. Hij won samen met Viktor Hovland zijn eerste twee partijen en hielp Europa daarmee goed op weg, om zijn laatste twee optredens vervolgens te verliezen.

De Zweed was het op één na jongste lid van Team Europe. Als enige nog jonger? Nicolai Højgaard (22), dit weekend winnaar van het DP World Tour Championship! Het mag duidelijk zijn dat de gevestigde golforde is gewaarschuwd. Abergs grote doel voor de RSM Classic was naar de top-50 van de wereld te gaan (dat werd #32). Een plek daarin aan het einde van het jaar zou Masters-deelname betekenen, zijn allereerste major. Op Augusta weet iedereen nu met wie ze rekening moeten houden.

Lees meer over
Topgolf Toernooien PGA Tour