Topgolf

Moet je even zien: Joost Luiten 'versiert' een boom met zijn clubs, maar kan niet pieken in Dubai

In het Dubai World Championship, gewonnen door Nicolai Højgaard, kon Joost Luiten geen potten meer breken. Voor de Nederlander zit het golfjaar met veel pieken er op, maar het hoogtepunt moet dit jaar nog komen. "Ik heb voor het eerst in vijf jaar de oude Joost van vroeger gezien en kijk er nu naar uit om vader te worden."
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Voor Joost Luiten zat een topklassering in het DP World Tour Championship er deze week niet in. Na een lang seizoen kon de Nederlander het jaar, waarin hij slechts twee keer een cut miste in 26 toernooien en maar liefst vijf keer een top-5 klassering (2x een derde plek, 1x tweede) behaalde, niet de bekroning geven die het verdiende.

Frustrerend

Op de Earth Course van Jumeirah Golf Estate speelde Luiten zich op de eerste dag van het toernooi al ‘uit de wedstrijd’. Met vijf boven par veroordeelde hij zichzelf tot een flinke inhaalrace, die eigenlijk nimmer van de grond kwam. “Van tee tot green speelde ik de laatste drie dagen best goed, maar die eerste dag kwam mentaal hard aan. Het was lastig om die klap te boven te komen. Het was frustrerend om deze week op de greens helemaal niets te maken.”

Na hole 9 kwamen vrijwilligers de clubs terugbrengen. Zij hadden ze uit de boom gehaald

Boom

Op de slotdag kwam die frustratie nog even tot uiting na een slechte drive op 9. “Ik sloeg een heel slechte bal en dat was de druppel. De driver ging vliegen en die moest natuurlijk weer in een boom blijven hangen. Toen ik probeerde die met andere clubs eruit te gooien, bleven die clubs erin hangen. Na hole 9 kwamen vrijwilligers de clubs terugbrengen. Zij hadden ze uit de boom gehaald.”

Op social media voegde Luiten daar nog gevat een opmerking aan toe. “Ik wilde met het oog op de kerst de boom alleen maar een beetje versieren...”

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Luiten eindigde zondag in de achterhoede (48ste). Door een mindere laatste week ging ook zijn laatste kans op een PGA Tour-kaart in rook op, al was die na vorige week al enigszins uit beeld geraakt. Voor speelrecht op de Amerikaanse tour had Luiten op een geschoonde lijst (spelers die al op andere wijze speelrecht voor PGA Tour hebben uitgezonderd) bij de eerste tien van de DP World Tour moeten eindigen. Dat lukte niet.

Ik had dit jaar moeten winnen, maar dat bewaren we dan maar voor volgend seizoen

Top-30

Uiteindelijk sluit Luiten het jaar af als nummer 26. Daarmee verdient hij al wel een ticket voor The Open in 2024. “Ik heb gewoon een goed jaar gehad en dat moet ik niet vergeten. Ik heb voor het eerst in vijf jaar de oude Joost van vroeger weer gezien en die is gewoon nog heel goed en misschien wel beter dan ooit. Ik had dit jaar moeten winnen, maar dat bewaren we dan maar voor volgend seizoen. Zolang ik mezelf die kansen blijf geven, valt het vanzelf een keer mijn kant op.”

Vaderschap

Maar eerst zijn er veel belangrijkere zaken om naar uit te kijken, beseft Luiten. Echtgenote Melanie, deze week nog mee in Dubai, is in december uitgerekend. Dan verwachten de twee hun eerste kindje. “Het missen van die PGA Tour-kaart is jammer, maar met die kleine op komst is het misschien ook goed om op een tour te spelen die je kent en waar je de banen kent. Op de PGA Tour ben je toch weer een soort van nieuweling en als je niet in de grote toernooien zit daar, is het ook best lastig spelen. Ik kijk nu uit naar de break, die heb ik ook nodig, maar ik kijk er vooral naar uit om vader te worden.”

Højgaard-familie

Terwijl Luiten zijn bespiegelingen over het seizoen deed, werd het op de baan nog heel erg spannend. Weliswaar was voor het toernooi al duidelijk dat Rory McIlroy de Race to Dubai - voor de vijfde keer alweer - had gewonnen, maar de te vergeven PGA Tour-tickets en de zege in het toernooi waren voor veel spelers boven in het klassement nog appetijtelijk genoeg. En zij zorgden voor veel spanning. Dat bleek wel toen Nicolai Højgaard in leidende positie op de laatste een ogenschijnlijk makkelijke putt voor birdie miste en daardoor de deur nog op een kier liet voor spelers als Tommy Fleetwood, Matt Wallace en Victor Hovland.

De Deen dacht lange tijd dat hij een cruciale fout had gemaakt, maar geen van die drie slaagde erin om die deur ook open te gooien, waardoor Højgaard er na de beste ronde van de dag (64) toch met de zege vandoor ging. Daar tegenover stond een klein beetje verdriet in de familie Højgaard, want broer Rasmus verspeelde zijn virtuele PGA Tour-kaart nog op het einde. De tweeling vertrekt dus niet hand in hand naar de Verenigde Staten.

Eindstand 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf