Tips

Hoe maak je een hole-in-one? 'Gewoon op de vlag mikken!'

Een hole-in-one maken... Iedereen die dat heeft meegemaakt, weet hoe bijzonder het is. De kans is dan ook niet zo groot dat je een ace maakt als 'gewone' golfer. Hier lees je alles over dit hoogtepunt in golf.

Een hole-in-one (direct vanaf de afslag uitholen) is een van de mooiste ervaringen die een golfer kan meemaken. Maar de kans dat een gewone recreatiegolfer een ace maakt is klein: 1 op 33.000 volgens de Bols Hole-in-One Club. Andere rekenkundigen komen uit op 1 op 12.700. Voor professionals is de kans op een ace groter: 1 op 3.720 volgens een van de vele berekeningen die je tegenkomt op internet en in golftijdschriften. 

Tradities

Het is in Nederland een goed gebruik dat een amateurgolfer na het maken van een hole-in-one een rondje in het clubhuis geeft. Dat kan met een vol clubhuis een dure rekening worden, maar men kan zich verzekeren voor de 'schade'. Heb je niet genoeg geld voor een rondje? Bespreek het met de horecabaas, soms is de cateraar bereid om een rondje te geven.

In grote toernooien voor professionals staat er vaak een prijs op een hole-in-one op een van de par-3-holes. Traditioneel is de prijs een auto maar een hole-in-one wordt tegenwoordig ook beloond met heel andere zaken, bijvoorbeeld een staaf goud (Robert-Jan Derksen in het Hong Kon Open van 2005) of een ruimtereis (Andy Sullivan in het KLM Open van 2014). 

Hoe maak je een hole-in-one?

Volgens de teaching pro en Nederlandse recordhouder Cees Dorrestein (met 14 holes-in-one) is het voor een groot deel geluk, maar je kunt de kansen op een ace wel vergroten: "Je moet eigenlijk heel doelgericht op de vlag slaan", zei hij in een van zijn vele interviews over holes-in-one. "Ik mikte gewoon altijd op de vlag. Neem dus altijd een club waarmee je ver genoeg kunt slaan. Liever te ver dan te kort slaan, dan heeft de bal in ieder geval nog een kans."

Jongste hole-in-one maker

De jongste Nederlandse hole-in-one maker in een wedstrijd? Dat is vermoedelijk Hugo Groothuis (geboren op 1 februari 2004). Hij was acht jaar, drie maanden en 19 dagen toen hij een hole-in-one maakte in het Rijswijks Jeugd Open van 2012. Hij maakte de ace op de vijfde hole en won het toernooi. De jeugdcommissie beloonde de ace met een leuke prijs: een miniatuur BMW X5. Hugo Groothuis had voor het Rijswijks Jeugd Open ook al een hole-in-one gemaakt maar dat was in een jeugdwedstrijd op de par-3-baan van de Texelse. In 2016 maakte hij in het Lochems Jeugd Open zijn derde ace. 

Stijn Egging was er ook vroeg bij; hij was precies tien jaar en vijf maanden oud toen hij in 2019 een 1 liet noteren in de Zweedse Wedstrijd op Het Rijk van Nijmegen. Danae Borgart was acht jaar toen zij op de par-3 baan van Golfbaan Sluispolder een ace maakte.

Tiger Woods maakte zijn eerste ace toen hij zes was. Eind 2018 maakte hij zijn 20ste hole-in-one. Deze ace van Woods, op de par-3 16de hole op TPC Scottsdale in het Phoenix Open van 1997, is zijn beroemdste: 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Hole-in-one clubs

Al vroeg in de geschiedenis van het Nederlandse golf waren er hole-in-one clubs: de Bols' 1-Hole-in-1 Club en de Reuchlin Hole-in-One Club. Wie een ace maakte die aan bepaalde criteria voldeed, mocht lid van zo'n club worden. Als beloning kreeg je een fles drank.

Een van die clubs bestaat nog altijd: de Bols Hole-in-One Club. Deze 'ere-vereniging' is in 1927 door Lucas Bols opgericht. Wie een hole-in-one maakt in wedstrijdverband of tijdens een qualifying ronde onder de juiste condities (baan minimaal 1375 meter over 9 holes en de hole minimaal 100 meter voor heren en 80 meter voor dames) kan dit wapenfeit registreren bij de Bols Hole-in-One Club en ontvangt een officieel certificaat en een badge voor aan de tas. Bovendien wordt de naam van de hole-in-one maker geplaatst op de Wall of Fame in het het museum van Bols in Amsterdam. De Bols-club telt ruim 18.000 leden. Op bolsholeinone.com/wall-of-fame kun je per club bekijken welke clubleden hun hole-in-one hebben geregistreerd.

De Wall of Fame in Amsterdam is in 2008 geopend door de Nederlandse recordhouder: 'Bols Hole-in-One Master' Cees Dorrestein. Nieuwsgierig? Breng een bezoek aan het House of Bols-The Cockail & Genever Experience aan de Paulus Potterstraat 14 in Amsterdam (tegenover het Van Gogh Museum).

Joost Luiten

Joost Luiten maakte tot en met juli 2023 zeven keer een hole-in-one in een Tour-wedstrijd. Extra bijzonder waren de holes-in-one in 2021 omdat hij er twee sloeg binnen een week (zie video onderaan dit artikel): 

  • Alfred Dunhill Championship 2007
  • Dubai World Championship 2012
  • Iers Open 2017
  • US PGA 2017
  • Gran Canaria Open 2021
  • Tenerife Open 2021
  • BMW International Open 2023

Hole-in-one op par 4

Natuurlijk kun je op een korte par 4 ook een hole-in-one maken (dat is dan tevens een albatros). De Spanjaard Javier Colomo maakte in het AfrAsia Bank Mauritius Open van 2015 de eerste hole-in-one op een par 4 in de geschiedenis van de European Tour. 

Bram Grootenboer is mogelijk de eerste Nederlander die in een wedstrijd een hole-in-one maakte op een par 4: hij deed dat op 17 juni 2005 op de derde hole van de toenmalige Golfclub Strijen. De par 4 was 232 meter lang. De bijzondere hole-in-one kreeg destijds aandacht in Golfjournaal en Golfers Magazine. "Voor mij blijft het mijn golfhoogtepunt en ik denk er nog vaak met plezier aan terug", zegt Grootenboer.

Hole-in-one award

Met de app GOLF.NL kun je qualifying ronden spelen en de scores in je oefenronden bijhouden. Goede prestaties - dus uiteraard ook een hole-in-one - worden beloond met een award. Wie met de app van GOLF.NL speelt, hoopt natuurlijk ook de 'moeder aller awards' in zijn virtuele prijzenkast te kunnen zetten. Via de app kun je ook heel makkelijk je prestaties en awards delen op social media en met je golfvrienden. Heb je de app nog niet, dan kun je 'm via deze pagina downloaden. 

Mis je informatie? Geef het door: redactie@golf.nl.