Beter golfen

Speel slim, scoor beter! Tips van een tourcaddie

Goed course management, slim spelen in de baan, zorgt voor flink lagere scores. Martijn van Oosterhout, caddie van Wil Besseling, weet daar alles van. Hij deelt zijn ervaring en geeft tips.

Uit een volgepakte zaal op Golfclub de Gulbergen krijgt Martijn van Oosterhout de vraag hoe vaak Wil Besseling tijdens een ronde op de DP World Tour op de vlag mikt. Na het antwoord “gemiddeld één, hooguit twee keer in 18 holes” klinkt er luid geroezemoes. Een topgolfer als Besseling die de bal doorgaans aan een touwtje heeft mikt bijna nooit op de vlag, de verbazing is groot. Van Oosterhout, bezig aan zijn derde seizoen als caddie van Besseling, zegt er niet van op te kijken. “Het beeld dat clubgolfers hebben van hoe tourprofessionals een baan spelen klopt meestal niet.”

Ondoordachte keuzes

Om daar iets aan te doen, maar vooral om amateurgolfers te helpen beter te scoren door slimmer te spelen, geeft Van Oosterhout presentaties over course management en performance training. "Ik zie in pro-am’s keer op keer hoe amateurgolfers veel slagen verspelen door ondoordachte keuzes in de baan, dat is zonde. Door mijn werk als caddie op de Tour heb ik veel kennis en ervaring opgedaan, die wil ik graag delen. Ik ben dit jaar al bij de Kennemer geweest, onlangs bij Golfbaan Westwoud en nu hier De Gulbergen. Uit de response merk ik dat wat ik vertel en laat zien erg gewaardeerd wordt.”

Dat blijkt ook op De Gulbergen, waar met een opkomst van bijna honderd golfers - mannen, vrouwen, lage en beduidend hogere handicaps - ieder stoeltje in de zaal bezet is. Van Oosterhout, zelf spelend van handicap 1 en opgeleid als manueel therapeut, verdeelt zijn presentatie in twee hoofdonderwerpen: course management en performance training. De caddie van Besseling gaat in zijn gauw twee uur durende voordracht diep in op allerlei zaken die golfers helpen beter te scoren. We pikken er een paar dingen uit. 

Drie belangrijke aspecten van course management

 1. Kennis over je spel

  Weet hoever je de bal slaat met de verschillende clubs en met welke balvlucht. En houd rekening met de factoren die de balvlucht beïnvloeden: de wind natuurlijk, maar ook de ligging van de bal en je stand.

  Van Oosterhout: “Vooral je tendency is heel belangrijk, wat is je standaardbalvlucht, fade, draw, slice, eindigen je slechte ballen doorgaans rechts of links van het doel? Daar moet je rekening mee houden. De minder goede drives van Wil gaan bijna altijd wat naar rechts. Wij mikken daarom zelden op het midden van de fairway, maar calculeren die tendency van Wil in.” 

 2. Strategie vanaf de tee: agressief, maar het penalty percentage zo laag mogelijk!

  Van Oosterhout: "Daarmee bedoel ik dat we koste wat kost out-of-bounds, water en het bos vermijden want dat levert meteen een strafslag op. Wegspelen van het gevaar is vaak verstandig, maar als het even kan pakken we toch de driver. Waarom? Afstand van de tee is een enorm voordeel. Dat geldt ook voor amateurs want de volgende slag wordt er een stuk makkelijker door. Drie keer een ijzer-5 slaan op een par-5 om zo de green te halen is zelden een goed idee.”

 3. Strategie met de approaches

  Tijdens de presentatie laat Van Oosterhout een plaatje zien: de green van de par-5 18de hole 18 van KLM Open-baan Bernardus met blauwe stippen en cijfers.

  De stippen zijn de mogelijke pinposities, de cijfers geven “het gevaar” aan bij het missen van de green. 3 is water dus daar moet je hoe dan ook van wegblijven, -1, net achter de green is juist een heel “veilige” plek waarvandaan Besseling normaal gesproken met twee putts of met chip-putt de bal in de hole kan krijgen. Van Oosterhout: “Ik bepaal die cijfers voor alle greens die wij op de Tour spelen, voor amateurs is het echt een aanrader dit te doen voor hun homecourse of een golfbaan die je heel vaak speelt. Je wint veel slagen als je rekening houdt waar je een green wel en absoluut niet mag missen.”

100% commitment

Bessseling mikt in een rondje van 18 holes gemiddeld dus slechts één of twee keer echt op de vlag, vooral om greens niet “aan de verkeerde kant” te missen. Van Oosterhout: “Als een vlag rechts op de green drie meter van de rand staat met een bunker rechts, willen wij één ding in ieder geval niet: rechts missen, want up & down maken vanuit de bunker is dan heel lastig omdat er nauwelijks ruimte is naar de vlag. Dus mikken we met de approach niet op de vlag, maar een meter of zes links. Weg van het gevaar en het levert alsnog een maakbare putt voor birdie op. Natuurlijk zijn er situaties waarin we net wat meer risico nemen, dat heeft ook te maken met de vorm van de dag, maar liever wat verder weg van de pin eindigen dan op een kansloze plek.”Als je de verleiding om voor de vlag te gaan kan weerstaan en kiest voor een paar meter links of rechts, ga dan ook vol overtuiging naar je doel. Zoals Van Oosterhout het zegt: “Een keuze voor een bepaalde slag kan verdedigend zijn, een swing nooit. Altijd met honderd procent commitment naar het doel, ook als dat bewust weg van de vlag is.”

Effectief trainen

In het deel performance training gaat het over effectief trainen op de range en in de baan, en over presteren als er gescoord moet worden. Je hebt het ongetwijfeld al vaker gehoord, zomaar in snel tempo emmers ballen wegslaan op de range met een ijzer-7 heeft niet veel nut. Toch blijven veel golfers het doen. Simpele tip van Van Oosterhout: zet het emmertje met ballen niet bij het matje, maar achter je golftas. “Dan moet je steeds even twee meter lopen om een nieuwe bal te pakken. Sla die bal vervolgens met de preshot-routine die je ook in de baan gebruikt, dan train je meteen al wat effectiever.”

De presentatie van Van Oosterhout gaat van zulke kleine handige tips tot heel diepgaand hoe je holes uitgebreid kunt analyseren. Hij brengt het allemaal met veel enthousiasme en een portie humor.  

Interesse?

Martijn is als caddie voor Wil Besseling veel in het buitenland, maar hij is natuurlijk ook met enige regelmaat in Nederland. Clubs/golfers die interesse hebben in zijn presentatie kunnen contact opnemen via info@golfathletic.nl.

Lees meer over
Golftips Instructie