Tips

Tips voor course management

Veel golfers zoeken de weg naar lagere scores in hun swing. Maar er is een andere manier: course management. Neem je goede beslissingen in de baan? Heb je de juiste club in je hand en ben je goed in het vermijden van het gevaar? Lees deze vier tips van PGA-professionals.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Tip 1 van Marjet van der Graaff: wind

"Ik zie vaak spelers die bij het bepalen van hun strategie geen rekening houden met de wind. En dat terwijl die externe omstandigheid er bijna altijd is. De meeste golfers nemen genoegen met ietsje harder of zachter als aanpassing. Los van het feit dat harder of zachter slaan vaak averechts werkt - omdat bijvoorbeeld een hardere swing ook meer spin op de bal genereert en zo vatbaarder is voor de wind - zorgt het voor minder controle over je swing. Bereken daarom voor jezelf bij elke slag hoeveel meter wind het extra of juist minder naar je doel is.

Ik doe dat door bij elke slag te bepalen hoeveel 'club' wind er op dat moment staat. Voor elke club extra of club minder tel ik er 10 meter (of 5 bij een halve club) bij op of af. Hierdoor heb je een exacte afstand in je hoofd je hoofd en is het kiezen van de juiste club veel makkelijker. Het zorgt voor meer overtuiging en vaak daarom ook voor een betere swing⁠⁠⁠⁠.

Vergeet niet dat de wind ook invloed heeft op het korte spel. Kies bijvoorbeeld voor een lage bal met meer rol in plaats van een hoge pitch als er veel wind staat. Het zijn simpele dingen, maar zelfs bij het putten is de wind van invloed, dus houd ook op de green rekening met de wind."

Tip 2 van Guido Loning: wat kan ik op deze hole?

"Om een goede keuze te maken over welk schot je wanneer gaat spelen - een belangrijk onderdeel van goed course management - moet je twee dingen weten:

1. Welke slagen beheers ik?

Golfers komen in alle soorten en maten. Hoge en lage handicappers, long- en shorthitters, constante en niet-constante spelers. Elke golfer is anders, en je moet dus goed weten wat je zelf kunt. Wat bedoelen we met het beheersen van slagen? Er zijn in golf meerdere manieren om een bal te slaan. Je kunt de bal in de lucht een effect van links naar rechts (fade) of van rechts naar links (draw) geven. Maar het is ook mogelijk om de bal lager of hoger te spelen. 
 
Veel golfers geven de voorkeur de bal rechtdoor te spelen. Dit is de moeilijkste variant omdat de bal bij een misser naar zowel links als rechts kan gaan (two-way miss). Wanneer je kiest voor een fade of een draw, is er bij een misser (meestal) sprake van een one-way miss, namelijk dat de bal te weinig of te veel naar de kant afwijkt die je hebt gekozen. Een keuze maken voor één balvlucht is dus heel belangrijk.
 
2. Hoe ziet de hole eruit die ik moet spelen?

De keuze voor een bepaalde slag heeft ook te maken met hoe de hole eruit ziet. Het is logisch dat je hindernissen op de baan, bijvoorbeeld bunkers of water, meeneemt in die keuze. Zo zal een rechtshandige slicer (iemand die de bal met een sterk effect van links naar rechts slaat) op een hole met een waterhindernis aan de rechterkant niet op rechts mikken, maar juist wat meer op links oplijnen om ruimte voor zijn slice te creëren.
 
Vaak heb je de keuze om aanvallend of defensief te spelen. Als je bijvoorbeeld op een par 5 de green in twee slagen kunt bereiken mits je goed over het water slaat, zal dat voor een longhitter met een hoge balvlucht geen probleem zijn. Maar ben je niet zo lang en ook niet zo constant, dan kun je de bal beter voor het water opleggen en met je volgende slag het water overbruggen. En iemand die niet van bunkers houdt, zal de bal bewust voor de bunker moeten houden, en niet het risico nemen om de bal van grote afstand over de bunker op de green te spelen. Kortom: maak je eigen keuze en probeer zo alles uit je golfspel te halen."

Tip 3 van Niels Kraaij: punch

"Course management heeft vooral te maken met hoe je een hole strategisch analyseert en besluit te spelen. Hoe ben je in staat om de risico's te vermijden en het beste gebruik te maken van je kwaliteiten? Golf - en course management - kan knap lastig zijn als er veel wind staat of als het spannend wordt. Daarom zou ik toch graag een technische tip willen geven, want wat je eigenlijk nodig hebt is een slag waarop je kunt rekenen. Een slag die je altijd kunt slaan, waarmee de bal in het spel blijft, zonder al te veel fout te kunnen doen.

De punch slag met de ijzer is wat mij betreft een hele goede slag om in je repertoire te hebben. Vaak zie je dat veel amateurs voor een hoge balvlucht blijven gaan terwijl een lage balvlucht met meer controle veel meer oplevert. Dat is zonde. Bovendien kun je met deze slag heel goed je impactpositie trainen. Bij een punchslag is het namelijk belangrijk om bij het moment van raken je handen voor de bal te hebben, iets wat je bij alle topspelers terugziet. Het is een aspect van de swing dat bij elke slag van pas komt, en waar je niet vaak genoeg op kunt trainen. 

Wat is belangrijk voor het slaan van een punch? Een paar aandachtspunten:

  • zorg dat de bal tien centimeter meer achter (naar rechts voor rechtshandigen, naar links voor linkshandigen) in je stand ligt;
  • swing in een rustiger tempo, want hoe harder je swingt, hoe meer spin je op de bal genereert en de bal zal gaan stijgen;
  • neem 1 of 2 clubs meer om te compenseren voor het lagere swingtempo."

Tip 4 van Taco Remkes: terugrekenen

"Als coach benader ik bij course management elke hole van de vlag terug naar de tee. Waar op de fairway kun je het beste liggen om de green makkelijk aan te kunnen spelen? Is het haalbaar wat ik wil, en belangrijker: haal ik gevaar uit of juist in het spel? 

Stel, de vlag staat linksachter op de green. Wat is dan de beste hoek vanaf de fairway om bij die vlag te komen? Aan de rechterkant van de fairway want dat is schuin naar de vlag. Door de vlag cross aan te spelen creëer je meer ruimte op de green, mocht je hem niet helemaal perfect spelen. Als er links voor de green een hindernis ligt, dan is het nog belangrijker om de green schuin aan te spelen. Een te korte approach eindigt dan niet direct in de hindernis.   

Heb je een balvlucht van links naar rechts? Dan is een pinpositie linksachter op de green makkelijker voor je. Dit principe kan je ook gebruiken op de tee als je naar een fairway slaat. Stel je slaat een draw, een bal met een vlucht van rechts naar links, dan is het verstandig om links op te teeën en zo ruimte te creëren.  

Waar ik zelf veel op train, en ook veel aandacht aan besteed, zijn de favoriete afstanden met mijn wedges. Als je zorgt dat dit deel van je spel goed is, kan je daar heel vaak op terugvallen. Als je een keer een bal het bos in slaat, dan heb je altijd nog een kans op par als je de bal uit het bos pitcht naar een afstand waarbij je je comfortabel voelt. Zo maak je de kans ook veel kleiner dat je meer dan bogey maakt."

Lees meer over
Golftips Instructie